Filmy

Skrytý význam divokého make-upu Emmy Stone ve filmu Cruella

Jak se z líčení a účesů stal ústřední prvek letošního filmového hitu Cruella a proč by právě postava Emmy Stone mohla být někým, s kým se všichni můžeme ztotožnit? Vyzpovídali jsme hlavní make-up artistku snímku Nadiu Stacey. 
Jen málokterá záporná postava si získala tolik fanoušků jako právě Cruella de Vil, kterou v roce 1996 v Disneyho filmové adaptaci 101 dalmatinů ztvárnila Glenn Close. Byla tak zlá a měla šatník, za který se doslova umíralo. Dokonalý padouch. Ale byla tak krutá odjakživa? A z jakého důvodu? To je otázka, na kterou nám odpoví chystaný film Cruella režiséra Craiga Gillespieho. Celovečerní snímek s Emmou Stone v hlavní roli se odehrává v živelné punkové éře Londýna 70. let a vypráví příběh mladé rebelující podvodnice Estelly, která se vždy cítila jako outsider. Sní o tom, že se prosadí jako módní návrhářka, a brzy upoutá pozornost titánky v oboru, baronky Von Hellman v podání Emmy Thompson, která ji vezme pod svá křídla. Tedy až do té doby, než si Estella všimne, že baronka nosí náhrdelník, který kdysi patřil její matce, jež před mnoha lety za záhadných okolností zemřela. 
Estellu toto zjištění rozzuří a přestane potlačovat svou osobnost. Začne experimentovat s účesem a líčením. V jedné scéně má rudé rty poseté krystaly a přes oči nápis The Future. Šaty si ušila sama. A právě tak se zrodila Cruella. Nová filmová adaptace zápornou postavu zlidšťuje, dává jí jinou tvář a přináší silné poselství o kráse. Jde o to, že Cruella přijme své pravé já a začne používat líčení jako prostředek sebevyjádření. Stejné nadšení má také maskérka a hair stylistka filmu Nadia Stacey, která se Stone spolupracovala už na filmu Favoritka z roku 2018. Před uvedením snímku do kin jsme si se Stacey povídali o tom, jak se z líčení a účesů stal ústřední prvek a proč by Cruella mohla být někým, s kým se všichni můžeme ztotožnit.

Jak jste začala sestavovat jednotlivé looky pro Cruellu? 

Mám obrovskou místnost se všemi moodboardy, které se táhnou kolem dokola a upřímně, vypadalo to, jako kdybychom se zbláznili, protože tam byly paruky z 18. století, věci z 50. a 60. let a kousky od Johna Galliana a Vivienne Westwood. Prohlížela jsem si avantgardní účesy i sochy. Pak samozřejmě punk sedmdesátých let. Na začátku jsme neměli žádné překážky, což je na jednu stranu úžasné, ale také dost obtížné.
Foto: Disney
Cruella
Foto: Disney
Cruella

Nakolik Emma Stone ovlivnila vaši vizi Cruelly?

Protože jsem s Emmou spolupracovala na filmu Favoritka, vím, co na ni funguje. Je velmi jemná, takže to s účesem a líčením nemůžete přehánět, protože by jí to ubralo na kráse. U spousty punkových odkazů jsem si všimla, že je v nich určitá drsnost, ale zároveň i skutečná krása. Dívala jsem se na lidi, jako je Debbie Harry, ta skutečně nosila hodně jemných růžových rtěnek, což by mě nenapadlo. Udělala jsem něco podobného. V jedné scéně jsme Emmě přes obličej napsali The Future stejným písmem, jaké bylo použito na obalu alba Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols z roku 1977, které bylo opravdu drsné a ponuré. Vyvážili jsme to červenými rty posetými krystaly, abychom výsledný look zjemnili. 

Cruella je příběh o proměně. Jak se to odráží v účesu a líčení?

Když se s Estellou setkáváme poprvé, je její vzhled poměrně obyčejný. Má zrzavé vlasy a působí jako dívka, která vyrostla v Londýně sedmdesátých let. Jak příběh postupuje, pozvolna se mění. Mám pocit, jako by odmalička sbírala všechny ty střípky informací a dodávala jim svůj osobitý styl. Přesně to samé jsem dělala se svými vlastními návrhy; inspirovala jsem se referencemi z různých míst a pak je přetvářela. Ve filmu je scéna, kdy jde na barončin ples s francouzským copem. A když poprvé vidíme baronku, má podobný styl. Cruella si vytvoří podobný, ale daleko nedbalejší a punkovější. Metodou pokus-omyl zkouší věci, které fungují, dokud výsledný look nedotáhne k dokonalosti, což je přesně podoba Glen Close, kterou si všichni tak dobře pamatujeme.

Jak moc jste se při tvorbě účesu a líčení inspirovala Glenn Close?

Hodně jsem přemýšlela o jejím stylu. Chtěla jsem mu vzdát hold. Když Emmu konečně spatříme jako Cruellu, její vlasy mají zhruba stejný tvar a délku. Také nosí podobné nehty jako Glenn Close. Ale ve skutečnosti bylo jasné, že vzhledem k tomu, že se jedná o původní příběh, můžeme Cruellu pojmout tak divoce, jak jen budeme chtít.

Estella se narodila s dvoubarevnými vlasy, ale cítí, že nikam nezapadá, tak si je obarví. Jak ale její moc roste, vrací se zpátky ke kořenům. Co podle vás film vypovídá o kráse? 

Je to o tom, že se máte stát tím, kým chcete být, a mít sebedůvěru v to, kým jste. Ve filmu je vtipná scéna, kdy její kumpáni chtějí zpátky Estellu s rudými vlasy, ale ona odmítne. Krása je o tom, že se cítíte dobře ve své kůži a máte možnost vyjít ven, ať už vypadáte jakkoli. MAC přichází s kolekcí Cruella a moje myšlenka, která za ní stála, byla: Kým chceš být dnes? Nenechte se zaškatulkovat, ukažte svou krásu!