Filmy

11 nejzajímavějších novinek, které se blýsknou na filmovém festivalu v Benátkách

Festival, který letos otevře už 79. ročník, vyniká nejen vysokou prestiží, ale i vybroušeným čichem na oscarové filmy. Loni uvedl například snímky Duna a Síla psa (oba se poté ucházely o sošku za nejlepší film), ale zazářily i projekty jako Spencer, Temná dcera či Paralelní matky (propagátorky všech tří jmenovaných filmů — Kristen Stewart, Olivia Colman a Penélope Cruz — se spolu následně utkaly v nominačním oscarovém klání v kategorii nejlepší herečky v hlavních rolích). Která esa stříbrného plátna se na ostrově Lido objeví letos? 
Mezinárodní filmový festival v Benátkách odstartuje 31. srpna 2022, ale ještě předtím se podívejte na Vogue výběr 11 nejzajímavějších filmů, které se na něm objeví:

White Noise

Prestižní zahajovací pozici ukořistil americký režisér Noah Baumbach, který po Manželské historii (rok 2019) nyní přichází s bláznivou adaptací stěžejního románu Dona DeLilla. Příběh vypráví o profesorovi Hitlerových studií (Adam Driver) a jeho znepokojené ženě (Greta Gerwig). Těšte se na břitké dialogy a existenciální napětí.

Bardo

Může být toto rozsáhlé, částečně autobiografické dílo, které zachycuje cestu novináře a dokumentaristy zpátky domů do Mexika, aby vyřešil rodinnou krizi, prototypem velkého filmu, jakým byl Roma pro Alejandra G. Iñárritua? Vzhledem k tomu, že tento autor je žhavým favoritem na Oscara (za své poslední dva filmy — Birdman a Revenant — získal kultovní filmovou sošku za nejlepší režii), je to více než pravděpodobné.

Blonde

Po více než deseti letech přepracovávání, přepisování a také skandálů přichází na plátno dojemný snímek Andrewa Dominika, ve kterém Ana de Armas maximálně autenticky ztělesnila božskou Marilyn Monroe. Přidáme-li Bobbyho Cannavalea v roli hereččina druhého manžela Joea DiMaggia, Adriena Brodyho coby Arthura Millera (třetího Marilynina muže), pečlivou výpravu, úchvatné kostýmy a brilantní kameru, máme tu potenciální trhák sezony.

The Son

Florian Zeller navazuje na svůj procítěný film Otec, a to dalším zpracováním jedné z tří oceňovaných divadelních her. Tentokrát jde o příběh snaživce v podání okouzlujícího Hugha Jackmana, jehož idylický život s partnerkou a dítětem rozvíří příjezd exmanželky a dospívajícího syna trpícího depresí. Mezi účinkujícími jmény figuruje Laura Dern, Vanessa Kirby a Anthony Hopkins, který mimochodem díky roli ve filmu Otec získal Ocara za nejlepší mužský herecký výkon.

Don’t Worry Darling 

V tomto psychologickém thrilleru Olivie Wilde, jenž se odehrává v 50. letech v komunitě uprostřed kalifornské pouště, hrají Florence Pugh a Harry Styles snový bezstarostný pár, jehož nespoutaná vášeň se brzy promění až v patologickou podezíravost. Připravte se na šokující scény, okázalé kostýmy a Chrise Pinea v roli lstivého strůjce celé akce.

The Eternal Daughter

Dlouholeté kamarádky i kolegyně Joanna Hogg a Tilda Swinton v této strhující detektivce z produkce Martina Scorseseho opět spojují síly. Film popisuje cestu umělkyně a její staré matky do zchátralého panství, které bylo kdysi jejich domovem. Časem ale zjistí, že je pronásleduje jejich minulost a vše další, co za sebou zanechaly.

Bones & All

Filmová adaptace strhujícího románu Camille DeAngelis, který vypráví o dvojici tuláků, jež se oddávají kanibalismu, zamilují se do sebe a vydají na velkolepou cestu napříč zemí, do nějž filmař Luca Guadagnino zaryl svůj osobitý temperament a rukopis. V hlavní roli snímku se představí Taylor Russell, které zde rozkošně sekunduje Timothée Chalamet.

The Whale

Posedlost Darrena Aronofského tělesnými proměnami byla vždy zjevná. Dokázaly to již snímky, jako je Wrestler nebo Černá labuť, ovšem jeho nejnovější počin je zatím nejpřekvapivější: Brendan Fraser se v něm promění v samotářského učitele angličtiny, který trpí extrémní obezitou. Nejprve definitivně ztratil kontakt se svou dospívající dcerou (Sadie Sink), protože ji i celou rodinu opustil kvůli milenci, který ovšem později zemřel. Hlavní hrdina, jenž dosud řešil své problémy přejídáním, se proto jednoho dne začne pokoušet o nápravu... Bude se to dařit?

Tár

Třikrát na Oscara nominovaný Todd Field přichází po dlouhých šestnácti letech, aby představil svůj nejnovější snímek o slavné dirigentce jménem Lydie Tár (Cate Blanchett), které zbývá jen několik dní do dokončení nového díla, které má povznést její hvězdnou kariéru na ještě vyšší level. Záhadný teaser, který zachycuje herečku vydechující kouř, stačil k tomu, abychom nemohli dospat dne, kdy bude mít premiéru.

Master Gardener

Vypadá to, že scénárista a režisér Paul Schrader nehodlá ve svém úsilí polevit. Na Lido totiž dorazí nejen převzít Zlatého lva za celoživotní dílo, ale také uvést premiéru svého nového kriminálního thrilleru. Joel Edgerton si v něm střihl roli zahradníka, kterému jeho šéfka (Sigourney Weaver) nařídí, aby přijal do učení její problémovou neteř (Quintessa Swindell). Katastrofální následky pro všechny zúčastněné na sebe nenechají dlouho čekat.

The Banshees of Inisherin

Absurdní tragikomedie, která se odehrává na větrných stráních, plážích a v hospodách západního Irska 20. let 20.století, je charakterovou sondou dramatika Martina McDonagha, v níž Colin Farrell a Brendan Gleeson hrají dva kamarády, z nichž se jeden nečekaně rozhodne pálit za sebou mosty. Jeho vnitřní proměna vyvolá rozkol v celém městě a dojde i na násilí, které je připomínkou irské občanské války, jež zuří v pozadí.