Filmy

32 nejlepších a nejočekávanějších filmů roku 2022

Pokud nás nedávné pandemické události naučily něco o způsobu, jakým konzumujeme média, pak je to fakt, že někdy stačí jakákoliv velikost plátna, hlavně když je dobrý program. Představujeme vám právě ty nejlepší a také nejočekávanější filmy roku 2022 — od akčních blockbusterů až po komorní dramata. Vychutnejte si s námi staré dobré filmové kouzlo, ať už na vás dýchne z jakékoliv obrazovky.

Hrdina (A Hero) 

Nejlepší filmy íránského režiséra Ašgara Farhádího (A Separation, About Elly, The Salesman) jsou strhující  dramata zabývající se palčivými otázkami života střední třídy. Nejnovější snímek s názvem Hrdina vypráví příběh o mladém íránském muži Rahimovi, který se snaží znovu nastartovat svůj život poté, co se dostal do šlamastyky s věřitelem. Zdálo by se, že náhodný nález zlatých mincí, které Rahim poctivě vrátí majiteli, našemu hrdinovi pomůže začít znovu... Jenže v tomto smutném filmu, kde pověst, uznání a správná věc nejsou klíčové záležitosti,  nic podle plánu nejde.

Vřískot (Scream)

Nejnovější iterace Vřískotu, která obratně přeskočila řadu pokračování vzniklých od originálu, nese víc než  výmluvný název odkazující na původní film. Hojně zde také zazní narážky na originál a divák brzy začne mít pocit, že si tato verze doslova říká o status autoreferenčního filmu. Neve Campbell a Courtney Cox si tu opět střihly své původní role, takže pokud jste fanoušky Vetřelce, čeká vás vskutku nostalgická podívaná.

Nejhorší člověk na světě (The Worst Person in the World)

Nejnovější film Joachima Triera je romantické komediální drama s Renate Reinsve (v Cannes si odnesla cenu za nejlepší herečku). Ta zde hraje Julii, poněkud bezprizorní mladou ženu, jež se zaplete do vztahu s o patnáct let starším a mnohem ambicióznějším a cílevědomějším člověkem, než je ona sama. Situace se však zkomplikuje, když se Julie seznámí s mužem, který je jí věkově bližší, a začne mu podléhat. Mimochodem, režisér, který sám sebe označuje za evropského artového chlapíka, uvedl pro deník Los Angeles Times, že s tímto  romantickým kouskem dost zariskoval. Posuďte sami, zda udělal dobře.

After Yang 

Kogonada, americký filmař jihokorejského původu, který v roce 2018 natočil kritiky oceňovaný nezávislý film Columbus, se vrací hned se dvěma pozoruhodnými projekty. Prvním z nich je After Yang, adaptace sci-fi povídky s Colinem Farrellem a Jodie Turner-Smith v hlavních rolích, která vypráví o porouchaném domácím androidovi. Druhou lahůdkou je seriál Pachinko pro pro Apple TV+, jehož epizody Kogonada nejen režíruje, ale i produkuje.

The Batman 

Robert Pattinson se ve snímku Matta Reevese, známého především díky filmům Cloverfield (2008) a Úsvit planety opic (2014), ukazuje v roli obzvlášť zádumčivého Bruce Wayna. V Gotham City je Batman samotářský detektiv, Catwoman (Zoë Kravitz) servírka, které zmizel přítel, a Hádankář (Paul Dano) zase podivín, který vysílá své vražedné činy a věnuje se latte artu. A i když je všechny Batman drží při zemi (a kameraman Greig Fraser ho vykreslil v hlubokých, soumračných barvách), nouze o vzrušující scény rozhodně nehrozí.

Všechno, všude, najednou (Everything Everywhere All at Once)

Ve snímku společnosti A24 září Michelle Yeoh v roli Američanky čínského původu, která se vydává za banálním úkolem dotáhnout do zdárného konce rutinní daňové přiznání, aby nakonec rozběsnila celý multivesmír. Film je experimentálním dílem režisérské dvojice známé jako Daniels (Daniel Kwan a Daniel Scheinert) a navazuje na film Swiss Army Man z roku 2016. 

Nitram (Nitram)

Drsné a depresivní. To přesně charakterizuje počin australského režiséra Justina Kurzela, známého díky adaptaci Macbetha z roku 2015 s Michaelem Fassbenderem. (Kromě toho nemůžeme dostat z hlavy ani jeho kriminální film Snowtown z roku 2011 s jeho děsivou vizí sociopata na předměstí Adelaide). Kurzelův nový film Nitram je dalším kriminálním příběhem natočeným podle skutečné události. Odehrává se na předměstí Austrálie a nabízí mrazivý výkon Caleba Landryho Jonese v roli odloučeného mladíka, který se dostane do spirály násilí.

Navalnyj 

Hlavní postava filmu Daniela Rohera, který si klade za cíl být silnou připomínkou faktu, že Vladimir Putin by si nepřál nic jiného než Navalného smrt — a že pouze Navalného popularita, obratnost na sociálních sítích a charisma na světové scéně mohou ruského disidenta a bývalého prezidentského kandidáta, který sedí od ledna 2021 v ruském vězení (poté co byl téměř smrtelně otráven agenty moskevských bezpečnostních složek) udržet naživu. Dalším důvodem, proč byste měli Navalného vidět, je rozhodně zabřednutí do napínavého příběhu, který Roher vypráví — historie nedávné, stěží uvěřitelné, o to děsivější.

Paříž, 13. obvod (Paris, 13th District)

Nový film z dílny Jacquese Audiarda, jednoho z nejzajímavějších francouzských autorů, je černobílé drama o mladých lidech žijících v přehlížené pařížské čtvrti. Spoluautorkou scénáře se stala Célline Sciamma a ve filmu zazáří například Noémie Merlant.

Panství Downton: Nová éra (Downton Abbey: A New Era)

Když hraběnka vdova (Maggie Smith) prozradí, že získala vilu na jihu Francie, vydají se Crawleyovi na velký výlet v prosluněném a neokázale okázalém pokračování Simona Curtise. Neminou vás jejich letní večírky ani velkolepá svatba. 

Men 

V hororu Alexe Garlanda stojícím na převratných scénách, které nebudete ani trochu čekat, zažívá hlavní hrdinka Harper (Jessie Buckley) katastrofální konec manželství. Následně se proto uchýlí do pronajatého venkovského domu, aby si odpočinula, zotavila a načerpala nové síly. Jenže sotva překročí práh, začnou ji ohrožovat místní muži, které hraje — všechny do jednoho — Rory Kinnear měnící podoby. I tak prozrazujeme příliš mnoho. Muži jsou v tomto filmu děsiví, ale také ubozí, bezmocní, zranitelní i potřební. Na konci snímku, jistě nejzlomovějšího finále, které letos uvidíte, nebudou ženy ani tak kořistí jako spíš prakticky vedlejší věcí.

Top Gun: Maverick

Více než filmem roku, za který již teď platí, si Top Gun: Maverick připsal další prvenství. Po dvou pandemických letech přivedl diváky zpět do kin, vydělal více než miliardu dolarů (a stal se nejvýdělečnějším filmem za celou kariéru Toma Cruise), a jeho úspěch pořád stoupá. Už jste také podlehli kombinaci elektrizujících leteckých sekvencí a obyčejného lidského dramatu? Tak na co ještě čekáte? 

Benediction 

Jack Lowden předvádí další strhující výkon v roli vyznamenaného vojáka z první světové války, který se stal vládním kritikem a uznávaným básníkem Siegfriedem Sassoonem ve filmu režiséra Terence Daviese. Film střídá břitký humor s hlubokým smutkem a sleduje, jak tento muž proplouvá poválečnými anglickými aristokratickými, literárními a divadelními kruhy a hledá jakési vykoupení. 

Elvis 

Jděte na Elvise, už jen kvůli kostýmům od Prady a božskému výkonu Austina Butlera, při kterém se vám bude tajit dech. Připravte se ale na to, že film je opravdu dlouhý, plný maximalismu, což se ale dalo od režiséra Baze Luhrmanna čekat. Elvis je (nejen) pro Luhrmannovy fanoušky ohromující, třpytivá, rockenrollová povinnost.

Fire of Love (Erupce lásky)

Film Erupce lásky je překvapivým, oslnivým a romantickým dokumentem, který se úplně vymyká současnému proudu. Nejde ale o krimi, analýzu skandálu, ale ani o jednorázovou autobiografii popové hvězdy, jak je to teď v módě. Tento devadesátiminutový půvabný snímek režisérky Sary Dosa je jemným, absolutně vkusným portrétem francouzského páru Katii a Maurice Krafftových, kteří byli v 70. a 80. letech uznávanými vulkanology. Miranda July je hlavní vypravěčkou, částečně čte z vlastních spisů a úsečně komentuje způsob, jakým si byli vědomi svého postavení, přičemž její nenucený, rozmarný hlas přispívá k působivosti filmu.

Both Sides of the Blade 

Juliette Binoche se opět setkává s Claire Denis v tomto romantickém dramatu natočeném jako thriller v období pandemie. Binoche hraje Sáru, rozhlasovou novinářku žijící v Paříži spolu s manželem Jeanem (Vincent Lindon), který se po pobytu ve vězení stále ještě nedal dohromady, načež se na scéně objeví François (Grégoire Colin), její bývalý milenec a Jeanův nejlepší přítel. Každopádně Juliette Binoche, zmítaná podezřením, strachem, záchvaty loajality, ale i touhy, je zde jako vždy naprosto úchvatná.

Muréna (Murina)

Temně eskapistické chorvatské drama, které sklidilo v Cannes ocenění, je prvním celovečerním filmem režisérky Antonety Alamat Kusijanović. Zachycuje dospívání sedmnáctileté Juliji (Gracija Filipović), která žije s rodiči na ostrově na jadranském pobřeží. Skalnaté útesy, azurově modrá voda a slunce, ovšem dokonalá scenérie nemění nic na tom, jak je Juliin život až děsivě omezován jejím brutálním otcem. Když za ní navíc přijede otcův starý přítel Javier, Julija je navíc sváděna a nebezpečně pokoušena. Podvodní sekvence (Julija a její otec jsou zběhlí v lovu s harpunou) a hitchcockovská atmosféra snímku vás nadchnou.

Nope 

V tomto hororu od režiséra Jordana Peeleho, který zde navazuje na svou hororovou senzaci Get Out a Us, se objeví Daniel Kaluuya, Keke Palmer, Steven Yeun a Barbie Ferreira. Jenom samotný plakát, na němž se nad nejmenovanou metropolí vznáší temný šedomodrý mrak a který byl zveřejněn přesně rok před premiérou, dokázal zahýbat internetovými vodami.

The Woman King 

Tato historická sága v režii Giny Prince-Bythewood (Love & Basketball) bude jistojistě stát za to. Už jen proto, že se odehrává v západoafrickém království Dahomey (součást dnešního Beninu) a soustředí se na generála (John Boyegu) čistě ženské vojenské jednotky. V té se přitom blýskne Viola Davis, Lashana Lynch či Thuso Mbedu...

Moonage Daydream 

Film režiséra Bretta Morgena není životopisným filmem o Davidu Bowiem: Je to naopak nádherně pohlcující, kaleidoskopické zkoumání ani ne tak Bowieho života tady na zemi jako spíš světa v jeho hlavě a srdci, který ho vedl k tvorbě jeho umění. Skutečnost, že se jedná o občas chaotické a dlouhé vyprávění (dvě hodiny a 20 minut), vás ale od nutnosti vidět snímek nesmí odradit.

To nic, drahá (Don’t Worry Darling)

Děsivý, stylový a neskutečně napínavý první trailer k psychologickému snímku Olivie Wilde nás již nutí počítat dny do premiéry. Prozradil totiž, že půjde o napínavý příběh jednoho manželského páru (Florence Pugh a Harry Styles) žijícího v utopické komunitě v Kalifornii 50. let, co se pomalu, ale jistě rozpadá...

Blonde

Na internetu se hodně mluví o uvedení adaptace románu Joyce Carol Oates o Marilyn Monroe, kterou natočil Andrew Dominik pro Netflix. O něm se ví, že v zásadě netočí konvenční ani veselé filmy (to dokládají i tituly jako Killing Them Softly, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford), takže si pro populární streamovací platformu připravil velkou podívanou (s Anou de Armas, Adrienem Brodym a dalšími).

My Policeman

Tento snímek je daptací stejnojmenného románu Bethan Roberts z roku 2012, jehož hlavními hrdiny jsou Marion (hraje Emma Corrin ze seriálu The Crown) a Tom (Harry Styles), učitel a policista, kteří se potkají a zamilují do sebe na pobřeží Brightonu v 50. letech. Do dění ale vstoupí Patrick (David Dawson), kurátor, který se do Brightonu přestěhoval, aby se vzpamatoval ze smrti své partnerky, a brzy se s Tomem nečekaně sblíží. Oba muži se pustí do vášnivého románku — navzdory tomu, že homosexualita je nezákonná. Chvíli také budou žít ve třech, dokud jejich dohodu nenaruší žárlivost a děj se nepřeklopí do 90. let...

She Said 

Ve strhujícím dramatu Marie Schrader hrají Carey Mulligan, Zoe Kazan Megan Twohey a Jodi Kantor reportérky deníku The New York Times, které přišly s informací o sexuálních deliktech filmového magnáta Harveyho Weinsteina. Film by se mohl stát jedním z hlavních kandidátů na Oscara v roce 2023.

Bones & All

„Bones And All je extrémně romantický film, který se zabývá romantikou, jež se skrývá v nás a ve vztazích obecně. Samozřejmě je tu i doslovný aspekt toho, že jde o film o mileneckém páru kanibalů, což je v mnoha ohledech extrémní, ale myslím, že ještě extrémnějším aspektem filmu je intenzita citů, kterými tito lidé procházejí,“ řekl o svém novém filmu režisér hitu Call Me By Your Name Luca Guadagnino v rozhovoru pro Fantastic Man na začátku roku. Mimochodem, hlavní roli zde hraje Timothée Chalamet!

The Fabelmans

Steven Spielberg, po padesáti letech kariéry, v tomto částečně autobiografickém dramatu o dospívání, které napsal společně se svým oblíbeným spolupracovníkem Tonym Kushnerem, konečně obrací objektiv na sebe. V hereckém obsazení se objeví Paul Dano a Michelle Williams (jako manželé Fabelmanovi), Seth Rogan, ale také například Judd Hirsch, Jeannie Berlin nebo David Lynch.

Empire of Light

I když se zatím mnoho podrobností o zápletce nejnovějšího filmu Sama Mendese zatím moc neví, pdle serveru Deadline se romantické drama odehrává v 80. letech 20. století v krásném starém kině na jižním pobřeží Anglie a v jeho okolí. A už jen kvůli hereckému obsazení v čele s Olivií Colman, Colinem Firthem a Michaelem Wardem jsou naše očekávání více než velká. 

I Wanna Dance With Somebody

O strmém vzestupu a tragickém pádu Whitney Houston natočí Kasi Lemmons hodně emotivní podívanou, v níž podle všeho legendární zpěvačku ztělesní Naomi Ackie. Jejího bývalého manžela Bobbyho Browna ztvární Ashton Sanders, zatímco producenta Clivea Davise si zahraje Stanley Tucci.

Babylon

Nový film Damiena Chazella se bude zabývat přechodem od němých filmů k mluveným. Sice už jeden z nejdokonalejších filmů všech dob kroužil kolem stejného tématu, ale to vůbec nevadí, protože jestli se někdo dokáže starého Hollywoodu ujmout s náležitou péčí, je to právě Damien Chazelle, jehož láska k Hollywoodu byla patrná již v La La Landu. Film, v němž zazáří Margot Robbie, Brad Pitt, Tobey Maguire a mnozí další, je jednoduše hvězdně nabitý, a to i mladšími tvářemi.

Killers of the Flower Moon 

Martin Scorsese spojil dva ze svých nejbližších spolupracovníků — Roberta De Nira a Leonarda DiCapria — v netradičním westernu, který se zaměří na vyšetřování podivných vražd obyvatelů jedné osady, které se udály 20. let 20. století. Film nabízí Jesse Plemonse a Brendana Frasera v hlavních rolích a je žhavým Vogue favoritem na zlatou sošku.

Nanny

Film Nanny režírovala Nikyatu Jusu ze Sierry Leone a jde o mistrovský horor, který se nebojí řešit závažnější témata — od zkušeností přistěhovalců až po vykořisťování žen z africké diaspory v dnešní Americe. Díky hvězdné Anně Diop v roli senegalské chůvy, která pracuje pro dysfunkční bohatou manhattanskou rodinu a zároveň se potýká s vlastními démony, je snímek ohromně vizuálně působivý.

Women Talking

Adaptace románu kanadské spisovatelky Miriam Toews z roku 2018 se soustředí na izolovanou náboženskou komunitu, kde bývají ženy pravidelně omámeny a přes noc znásilněny. (Příběh byl inspirován skutečnými událostmi v Bolívii). Režie se ujala Sarah Polley, zatímco v hlavních rolích se představí Frances McDormand, Rooney Mara, Claire Foy, Jessie Buckley, Judith Ivey a Ben Whishaw.