Filmy

11 filmových novinek, které ovládnou letošní festival v Cannes

Nablýskaný hráč ve světě festivalů, kde se vycházející hvězdy proměňují v ikony. A i když se v Cannes zpravidla snoubí blockbustery s nezávislými projekty, loňským ročníkem prosvištělo hned několik novinek nominovaných na Oscara (Top Gun: Maverick, Elvis, Trojúhelník smutku či Aftersun). Které nadějné snímky zazáří letos? 76. ročník festivalu startuje 16. a potrvá do 27. května — a my vám ještě před tím přinášíme 11 filmů, které si nesmíte nechat ujít.

Killers of the Flower Moon

Napínavá adaptace románu Davida Granna v režii Martina Scorseseho odhaluje skutečný osud indiánské komunity žijící v Oklahomě 20. let, jejíž členové byly za záhadných okolností zavražděni. Herecké obsazení? Vedle Lily Gladstone, Johna Lithgowa a Brendana Frasera se objeví také Leonardo DiCaprio. A zatímco texaského rangera, který hrůzný zločin vyšetřuje, ztvární Jesse Plemons, herec Robert De Niro ztělesnil samotného strůjce zla. Film nabídne dechberoucí záběry na zvlněné pláně, ale hlavně pohled na dnes již zapomenutý, avšak  znepokojivý kus americké historie.

Asteroid City

Nejnovější, hravě vyhlížející snímek Wese Andersona bude zřejmě tak andersonovský, jak to jen jde. Zachycuje totiž sraz, na kterém se sejdou mladí hvězdáři s kadety a také příchod mimozemské civilizace na svět 50. let 20. století. A i když ve společnosti následně vypukne panika, poněkud excentrická skupinka studentů, rodičů a nadšenců, kterou čítá Jason Schwartzman, Tom Hanks, Scarlett Johansson, Tilda Swinton, Maya Hawke nebo Margot Robbie, prostě jen přemítá, jaká bude blízká budoucnost.

May December

Julianne Moore a Charles Melton. To jsou hlavní tváře křehkého dramatu Todda Haynese, jehož děj se se točí kolem vysoce postavené ženy. Ta si dovolí románek se svým o více než dvacet let mladším zaměstnancem. Skandál, který zaplní stránky bulvárních novin i povědomí celého národu, je tak jistý... Střih, o několik let později: nyní již manželský pár se právě chystá vyslat své děti na vysokou školu, když do jejich života vstoupí herečka (Natalie Portman) a chce nastudovat jejich život. Co se stane teď? 

Firebrand

Ústřední hrdinkou v tomto historickém eposu Karima Aïnouze se stala Kateřina Parr (Alicia Vikander), šestá a poslední manželka Jindřicha VIII. Roli zchváceného a mrzutého panovníka přitom získal Jude Law. Erin Doherty, jež můžete znát ze seriálu The Crown, ztvárnila průkopnickou spisovatelku, kterou tehdejší společnost označí za kacířku. Další postavy? Herecké duo ve složení Eddie Marsan a Sam Riley hraje politicky smýšlející bratry Edwarda a Thomase Seymourovy. Do druhého z nich se Kateřina Parr zamiluje. Zvítězí city, nebo...?

La Chimera

Režisérka Alice Rohrwacher se po snímcích, jako je The Wonders a Happy as Lazzaro, vrací do Cannes, aby završila a představila kompletní lyrickou trilogii. Poslední film vypráví pohledem mladého britského archeologa (Josh O'Connor), který je v 80. letech vtažen do temného světa vykradačů hrobek. S kým má co dočinění? Třeba s bývalou operní zpěvačkou (Isabella Rossellini) nebo překupnicí vzácných předmětů (Alba Rohrwacher, sestra režisérky).  

Monster

Od doby, kdy Hirokazu Koreeda získal Zlatou palmu za dojemný snímek Shoplifters, natočil projekty ve francouzštině (The Truth s Catherine Deneuve a Juliette Binoche) nebo korejštině (Broker se Song Kang-hoem, známým z Parazita). Teď se však tento úspěšný filmař vrací ke své mateřské japonštině, přičemž děj je líčen  ze tří perspektiv: matky, učitele a chlapce. Účinkují Sakura Ando a Eita Nagayama, kteří předávdějí strhující výkony. O hudbu, z níž se vám budou úžasem ježit vlasy, se postaral již zesnulý mistr Rjúiči Sakamoto.

Strange Way of Life

Uvedení kteréhokoliv filmu z dílny Pedra Almodóvara bývá vždy důvodem k velké oslavě. Tento třicetiminutový queer western s Ethanem Hawkem a Pedrem Pascalem, jejichž šatník obsahuje výhradně kostýmy značky Saint Laurent od Anthonyho Vaccarella, není výjimkou. O čem má být? Šerif a rančer, staří přátelé, se znovu potkávají po letech. A ač setkání bývalých nájemních pistolníků vypadá zprvu jako náhoda, brzy se ukáže, že to tak úplně není... Další podrobnosti si španělský filmař nechal pro sebe. Podle jeho slov se ale můžeme těšit na hlubokou sondu do mužské hlavy. Taky jste tak zvědaví jako my?

The Old Oak

Ken Loach, kterému se také přezdívá král realismu, se nyní vrací do své rodné země, Anglie, kde se odehrávaly již dva jeho filmy (I, Daniel Blake a Sorry We Missed You). V centru dění je v jeho nejnovějším snímku hospoda v zapadlé vesnici, jediný zbývající veřejný prostor pro ty, co stále žijí v blízkém okolí. Situace se navíc rapidně zhorší, když klesající ceny domů způsobí příliv syrských uprchlíků. Pak ale majitel hospody (Dave Turner) naváže přátelství s mladou Syřankou (Ebla Mari) a přemýšlí, zda (a jak) by dva znepřátelné póly mohly najít společnou řeč. 

Club Zero

Režisérka Jessica Hausner si do hlavní role psychologického thrilleru, který zasadila do elitní internátní školy, přizvala Miu Wasikowsku. Stručný děj? Vlivná učitelka se zde snaží zavést nový předmět, který nazývá vědomé stravování. A když se následně sblíží s několika studenty, nabádá je, aby drasticky omezili své potřeby, zpochybnili své hodnoty a odvrátili se od rodičů. Než si ostatní pedagogové uvědomí, co se děje, může být zatraceně pozdě...    

The New Boy

Cate Blanchett ve strhující sáze Australana Warwicka Thorntona navazuje na své mistrovské působení ve filmu Tár. Tentokrát ale hraje jeptišku, jejíž poklidný život naruší uprostřed jedné noci příchod devítiletého domorodého chlapce (Aswan Reid). Následuje pronikavé zkoumání kolonialismu, náboženských bojů a skutečné hodnoty života. Pro info: Jedná se o 40. léta 20. století. 

Indiana Jones and the Dial of Destiny

V pátém a závěrečném pokračování kultovní série s Harrisonem Fordem se mimo jiné představí Antonio Banderas, Mads Mikkelsen a Phoebe Waller-Bridge. Poslední jmenovaná vytrhne slavného, na penzi připravujícího se archeologa, ze snění a zaplete jej do nebezpečné mise. Cíl? Tajemný ciferník, který má moc změnit běh dějin. Co vám můžeme garantovat? Že i výprava pod vedením Jamese Mangolda bude přehlídkou adrenalinových scén.
Text v originále najdete na Vogue.co.uk.