Filmy

Emily v Paříži: Kýč plný klišé, nebo tolik potřebný útěk z reality?

Nejnovější hit z produkce Netflixu, ve kterém hraje Lily Collins a produkoval jej režisér seriálu Sex ve městě Darren Star, doslova pobláznil celý svět. Ale také rozdělil na dva tábory. Na ty, kteří všech 10 epizod zhlédli na jedno posezení, a tábor kritiků, kteří tvrdí, že je seriál plný zastaralých klišé. Proč se však ani oni od něj nemůžou odtrhnout?
Foto: Netflix
Ze seriálu Emily v Paříži
Foto: Netflix
Ze seriálu Emily v Paříži
Jedovatým recenzím na internetu s jednou hvězdičkou v první řadě chybí opodstatnění. Tento seriál je totiž vědomě jednoduchý a směšný. Děj vypráví příběh mladé Američanky z Chicaga, kterou pošlou do Paříže, aby pracovala pro francouzskou marketingovou firmu jen proto, že ví, jak funguje Instagram a TikTok. 
Nejde o odraz reality, je to zábavná a barevná fantazie, která během letošního roku poskytuje lidem přesně to, co jim tolik chybí. Důkazem je fakt, že Emily v Paříži je aktuálně nejsledovanějším seriálem na Netflixu. 
Shrnuli jsme důvody, proč je tak návykový.

Hlavní hrdinka není vždy sympatická, ale to není na škodu

Je nemožné mluvit o seriálu bez toho, aniž byste řešili, zda se vám Emily líbí, nebo ne. Je celkem jasné, že je přinejmenším dost otravná a v nejhorším případě lstivá. Nesnaží se mluvit francouzsky. Svou americkou sebejistotou sráží názory nadřízených. Nejhorší ze všeho ale je, že poté, co se spřátelí s jedinou Francouzkou, usiluje o jejího přítele.
Máte vůbec rádi Emily? To je těžká otázka.
Režisér a producent Darren Star je známý hlavně díky seriálu Sex ve Městě a ikonické ústřední postavě Carrie Bradshaw. Což nás přivádí na otázku, nebyla náhodou i Carrie tak trochu nesympatická?

Velká láska a dilema

V okamžiku, kdy se Emily rozchází se svým přítelem v Chicagu, má hned několik francouzských nápadníků. Stejně jako u všech ostatních seriálů od Darrena Stara má před sebou dvě možnosti; buď si vybere sexy problémového hocha, nebo skončí s nudným a usedlým mužem. Je to koneckonců už několik let, co se vedou spory o tom, zda si neměla Carrie vybrat raději Aidena než pana Božského.
V tomto případě Emily volí mezi kuchařem Gabrielem a mírně slizkým generálním ředitelem módní značky Mathieuem Cadaultem. Všichni jsme samozřejmě na straně Gabriela. Zadejte si do vyhledavače jméno Lucas Bravo a uvidíte proč.

Klišé a Paříž

Těžko byste našli seriál, kde by bylo tolik francouzských klišé pohromadě. Každý kouří, steaky jsou až příliš rare a všude kálejí psi. V prvním díle se Emily seznámí s Mindy Chen (hraje Ashley Park), když zrovna sedí na lavičce a jí bagetu a sýr.
Nechybí však ani typicky americká klišé; přítel Emily si poprvé v životě zařizuje pas a Emily je drzá, nesofistikovaná a neustále s falešným úsměvem na tváři. Ve skutečnosti jsou to však jen maličkosti, protože je evidentní, že seriál stvořil někdo, kdo Paříž i Ameriku miluje. 

Souboj generací

V desáté epizodě nazvané Cancel Couture organizuje Emily show pro legendárního (a fiktivního) návrháře Pierra Cadaulta, který soupeří s mladými americkými talenty ze značky Grey Space. Nemusíte být Sherlock Holmes na to, abyste pochopili, že Grey Space představuje Virgila Abloha a jeho značku Off-White, ale kdo je Pierre Cadault?
Postava (kterou hraje Jean-Christophe Bouvet) reprezentuje celou generaci ikonických pařížských designérů. Příběh reflektuje opravdový boj o moc, ke kterému v posledních letech dochází mezi tradičními a zavedenými módními domy s bohatou historií a novými návrháři ovlivněnými streetwearem. 

Co si myslí skutečná Pařížanka?

Je tedy na seriálu něco, co tvůrci úplně nezvládli? Zeptali jsme se contributing editorky Vogue přímo z Paříže Camille Charrière a ta poukázala na něco, čeho si všimne asi jen opravdová Francouzka. V jedné epizodě Emily běží okolo posilovny, před kterou stojí skupinka dívek. Vtipné je, že všechny kouří. V tom ale Camille nevidí hlavní problém: „Pařížanka by nikdy na ulici nevyšla v oblečení určeném do posilovny. Nikdy!“