Filmy

V hlavní roli příroda: Filmy plné zahrad, květin i rostlin

Dobrý režisér, oblíbená herečka, žánr. Nic z toho nemusí být hlavním důvodem, proč vzplanete touhou daný snímek vidět. Někdy postačí letmý pohled na plakát, přečíst synopsi, zavřít oči a zasnít se. Promiňte, Kate Winslet, i vy druzí, ale tentokrát je hlavní hvězdou matka příroda!

Králova zahradnice (A Little Chaos)

Francie, doba opulentních oslav Ludvíka XIV., přezdívaného Krále Slunce. A i když jednu z hlavní rolí hraje vášnivá Kate Winslet, síla květin a přírody, aranžované do rodícího se zámeckého parku ve Versailles, její (i partnerův) výkon zcela přehluší. To vám ale vůbec vadit nebude naopak! Zesnulý Alan Rickman, který se zde kromě ztělesnění samotného Ludvíka ujal i režie, totiž snímek z roku 2014 natočil podle svých slov „pro diváky, nikoliv filmovou kritiku“. O to víc si jej užijete.

Zahrady světa s Audrey Hepburn (Gardens of the World with Audrey Hepburn)

Když v roce 1993 spatřil světlo světa tento šestidílný seriál, dali šanci zahradničení i ti nejzatvrzelejší odpůrci vrtání se v hlíně. Herecká legenda a módní ikona totiž dokumentem provázela s takovým zápalem a arzenálem znalostí, že veškerá místa z dokumentu lidé obráželi jako zběsilí. „Při pohledu na svět skrze jeho zahrady, si potvrzujeme lidskou schopnost pomáhat kráse na Zemi,“ hlásala tehdy Audrey a vy jí při sledování dokumentu, který v porovnání se současnými projekty působí trochu klidnějším dojmem, dáte velmi ráda za pravdu.

Květinový dům (La casa de las flores)

Mexický seriál, který aktuálně můžete sledovat na Netflixu, je povedenou parafrází na tradiční telenovely. Ovšem s přesahem, jaký vás nejen rozesměje, ale taky donutí sáhnout si hluboko do svědomí! Co má společného s přírodou? Víc, než byste čekala. Právě v Květinovém domě odkryje Paulina, milenka otce rodu, tajemství všech členů rodiny. Každý díl navíc nese název po určité květině, čímž určí náladu každé epizody. Jak geniální! Mimochodem, za roli břitké Pauliny získala herečka Cecilia Suárez ocenění Platino Awards pro nejlepší seriálovou herečku — hned dvakrát za sebou.

Květiny (Loreak)

I když jsou na první pohled krásné, čisté, plné života a radosti, to, co vnesou třem hrdinkám do života, už nic příjemného nebude. Zatímco jedné chodí kytice pravidelně každý týden, další dvě ženy nacházejí kytky na hrobě svých blízkých. Jaké domněnky tyhle podivné zásilky bez odesílatale asi spustí? Film, který vás vtáhne do děje od začátku do konce, byl před lety nominovaný na Oscara, a právem!

Zahrada (Záhrada)

Křehký, místy až poetický a citlivý snímek z koproduce České republiky, Slovenska a Francie uchvátil diváky nejprve na festivalu v Karlových Varech, aby posléze posbíral celkem šest sošek na Českém lvu. Vypráví o tom, jak Roman Luknár uteče před problémy do chalupy svého dědečka. A právě zdejší zahrada se mu zde vryje pod kůži nesmazatelným způbem. Připadá mu totiž divoká, neskutečně plodná, zcela bez hranic... Uhrane i vás?