Filmy

Goldie Hawn: Od ženy v armádě po reformátorku ženského pohledu na rozvod

Goldie Hawn dodnes ztělesňuje symbol americké krásy a úspěchu vykoupeného tvrdou dřinou. Proslavily ji komedie, bouřlivá manželství i ostré producentské lokty. Podívejte se na short list nejlepších snímků tohoto blonďatého zlatíčka Ameriky, kterému nestačilo jen dobře vypadat, ale dokázalo i všechny rozesmát k slzám. Což je ta nejtěžší práce ze všech. Vše nejlepší, vojíne Benjaminová!

Kaktusový květ (1970)

Je to komedie plná lásky i nedorozumění a hlavně legendární Goldiiny věty: „A man who lies cannot love”, která o filmu vypovídá více, než kdybychom se snažili poctivě vysvětlit celý děj filmu. Snímek o starém mládenci, který se potřebuje zbavit milenky, takže si udělá ze své podřízené naoko manželku, vynesl Goldie Oscara za vedlejší roli a raketovou rychlostí ji vynesl z pozice začínající herečky do dvorany těch nejlepších. Herečka Tuesday Weld, která tuto roli původně odmítla, si jistě musela rvát vlasy. 

Motýli jsou svobodní (1972)

Romantické drama s komediálními prvky vás zavede na počátek vztahu dvou mladých lidí, kteří si chtějí užít svobodnou nespoutanost, ale narážejí na nutnost chovat se zodpovědně. Eileen Eckhart, která si zde zahrála autoritářskou matku Edwarda Alberta, randícího s divokou Goldie Hawn, za tuto roli získala Oscara. Snímek kromě emocí přinese milý bonus těm, kteří milují konec šedesátých let a jeho módu a styl. Goldie je zde sexy, vtipná a neuvěřitelně uvěřitelná.

Vojín Benjaminová (1980)

Legendární komedie upevnila Goldiin herecký status. V téhle roli skvěle vypadá, umí polechtat bránici, ale i vzít za srdce. Snímek pojednává o zhýčkané mladé ženě, která se ze dvou nepodařených manželství jede „odreagovat” na vojenský výcvik. Příběh je bezpochyby plný klišé, ale dokáže na samotném závěru překvapit. Film byl komerčně úspěšný a vynesl Goldie nominaci jak na Oscara, tak na Zlaté globy, které neproměnila. Sama herečka ale dodnes říká, že oceněním byla pro ni především vysoká návštěvnost filmu.

Přes palubu (1987)

V této bláznivé komedii hrála Goldie po boku svého životního partnera Kurta Russela a možná právě díky jejich chemii se z klasického zábavního snímku stal známý hit. Goldie hraje milionářku, která následkem pádu ze své jachty ztratí paměť. Russel je truhlář, kterého předtím připravila o zaslouženou odměnu za odvedenou práci. Shodou okolností jí zachrání život a její amnézie se rozhodne využít k pomstě. Truhlář odveze milionářku do svého zchátralého domu a předstírá, že je jejím manželem. To proto, aby se mu starala o domácnost a o děti. Rozjetá jízda plná nedorozumění, gagů a šílených partnerských bojů rozesměje a dojme i zatvrzelého mrzouta. 

Smrt jí sluší (1992)

Hororová fantasy komedie ovládla celý svět nejen svým naprosto hvězdným obsazením (kromě Goldie Hawn zde hrála Meryl Streep, Bruce Willis nebo Isabela Rossellini), ale především díky speciálním efektům, které si mimochodem vysloužily oscarové ocenění. Kostýmy z filmu zlidověly a dodnes slouží jako oblíbený vzor pro halloweenské převleky. Bláznivý partnerský trojúhelník, jedna myšlenka na vraždu a nespočet šílených scén, u kterých se nebudete nudit. Goldie Hawn a Meryl Streep šly do tohoto praštěného filmu údajně proto, že jim nevyšel plán společně točit Thelmu a Luisu. Jsme jim za tento „neúspěch” neskonale vděční, protože tento film stojí skutečně za to. Budete se k smrti bavit.

Všichni říkají: Miluji tě (1996)

Jediný muzikál Woodyho Allena a také snímek, který naučil Evropu milovat neurotický a tolik uspěchaný New York. I když zde Goldie hraje „jen” matku hlavní postavy, přesto si v našem seznamu tento film doslova napěchovaný těmi nejslavnějšími z nejslavnějších zaslouží být. Už jen pro rozhovory Woodyho Allena s Goldie. Neuvěříte, dokud film neuvidíte. Věřte nám.

Klub odložených žen (1996)

Goldie Hawn, Bette Midler a Diane Keaton. Ženy středního věku, které z faktu, že je opustili jejich manželé kvůli mladším kusům, vytěžily maximum, a dokázaly tak mnoha ženám, že bolest se dá proměnit ve výhru a zisk. Studio filmu příliš nefandilo, protože ve stejnou dobu šly do kin akční filmy například s Brucem Wilisem, ovšem Klub odložených žen vydělal zdaleka víc než akční hrdinové. Na vlastní žádost se ovšem herečky pokračování nedočkaly. My hlasujeme pro pokračování, prosím!

Vánoční kronika (2018)

A nakonec se trochu navnadíme na Vánoce pěknou rodinnou pohádkou, co myslíte? Kurt Russel se zde opět potkává se svou životní partnerkou Goldie a jako Santa Claus a paní Clausová zachraňují Vánoce. Tradiční, roztomilé a vtipné. Goldie zkrátka nelze nemilovat. Film se v roce 2020 dočkal i druhého pokračování, vy si jej nyní můžete vychutnat na Netflixu. A navíc: její muž je tu za fakt fešáckého Santu!