Filmy

Filmy o lásce ve všech jejích podobách

Stojí za většinou šílených činů a zlomových rozhodnutí, ovlivnila spousty umělců v jejich tvorbě i formě sdělení. Pojďme se podívat na výběr filmů, které nesou poselství lásky ve všech jejích podobách.

Carmen & Lola

2018 
Španělské drama o lásce, která se neměla přihodit, ovšem, jak už to v životě (a filmu obzvlášť) bývá, stane se. Film o porozumění i střetu kultur v rušných ulicích předměstí Madridu nabízí velmi autentický náhled do romské kultury současnosti, ostatně byl díky své autentičnosti nominován hned v několika kategoriích na ceny Premios Goya a režisér i herečka ve vedlejší roli si odnesli ocenění. Snímek je k vidění na HBO GO. Náš tip: Za pozornost rozhodně stojí soundtrack. Po jeho poslechu dostanete okamžitě chuť si bookovat letenky do Madridu a ztratit se s vychlazenou cervezou v ruce v jeho ulicích.

Věk nevinnosti

1994
Kdo snímek od režiséra Martina Scorseseho neviděl, nechť ihned tento nedostatek napraví. Děj je inspirován knihou Edith Wharton, která za ni ve dvacátých letech obdržela Pulitzerovu cenu. Mladý pár v New Yorku brzy stvrdí svoji lásku manželským slibem. Jenže je rok 1871, a tak místo lásky na mladého Newlanda Archera (Daniel Day-Lewis) čeká spořádaná mladá dívka (Winona Ryder) z dobré rodiny, od které se očekává vše kromě vášně a nespoutanosti. Karty osudu zamíchá příjezd divoké a poněkud těžce společensky zařaditelné hraběnky (Michelle Pfeiffer) a už nic nebude stejné jako dřív. Film si pusťte na na HBO GO. Náš tip: Určitě vám pohled utkví na precizních dobových kostýmech. Právem, film za ně v roce 1994 získal Oscara.

Atlantique

2019
Odbočíme a posuneme se do současnosti. A hned do Dakaru, do místa, kde vznikl příběh o lásce takové, že režisérce snímku Atlantique loni vynesl Velkou cenu festivalu v Cannes. Ada chodí se Souleimannem, ten ovšem bez jediného varování jednoho večera zmizí na moře za vidinou lepšího života. I přesto, že film od prvního momentu nechce vnucovat nálepku romantiky, se cesty dvou odloučených opět setkají. A to za velmi dramatických okolností. Osobitý pohled na imigraci nabízí ve své filmové videotéce Netflix. Náš tip: Nebojte se na chvíli koukat jinýma očima než těma vlastníma.

Malé ženy

2020
Tentokrát se nebude jednat o spalující lásku plnou zvratů, ale o příběh, který všichni dobře známe. Malé ženy, matka a její čtyři dcery, vás donutí plakat, žít jejich život, i když se mnohokrát sami sobě zasmějete, že vás v této cynické době dojímá například usmíření dvou sester. Film natočený podle knižní předlohy Louise May Alcott je svižný, občas velmi romantický a bude vás bavit od začátku do konce. Doporučujeme si jej vychutnat s čokoládou, vychlazeným šampaňským, a když vaše rande chybí, poslouží za doprovod skvěle i kamarádka. Náš tip: Malé ženy byly nominovány na Oscara hned v šesti kategoriích, sošku si nakonec odnesly za nejlepší kostýmy.