Filmy

Enfant terrible amerického filmu: Jak se ze spratka stal držitel Oscara aneb 8 nejlepších filmů Roberta Downey Jr.

Kdybyste v Hollywoodu hledali skutečného bad boye, před několika lety by to byl on. Herec s obrovským potenciálem, ovšem návykové látky mění nejeden talent v trosku. Robert Downey Jr. však ukázal, že dokáže vše, co si zamane. Letos své úsilí zpečetil Oscarem za nejlepší výkon ve vedlejší roli ve filmu Oppenheimer. Zde jsou další jeho snímky, které si zaslouží vaši pozornost.
Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images
Robert Downey Jr.

Firstborn (1984)

Dobře napsaný thriller o rozvedené matce dvou kluků, která se zamiluje do někoho, kdo totálně změní její charakter i jejich životy. Drama, v němž září Teri Garr, byste rozhodně měli vidět už jen kvůli mistrné zápletce, která vás udrží u obrazovky až do samotného konce. Jeden z prvních snímků, kde se Robert ukáže sice v menší roli, ale zato si jej už zde zapamatujete. Společně s ním si tu zahrála jednu ze svých prvních rolí i Sarah Jessica Parker.

True Believer (1989)

V ČR byl film uveden pod názvy Obhájce pravdy a Cestou práva a opět se hodí konstatovat, že jde o velmi kvalitní snímek, kterému se neprávem dostalo málo pozornosti. Příběh sleduje čerstvého absolventa práv Rogera (Robert D. Jr.) přijíždějícího do New Yorku, kde se připojí k bývalému právnickému esu Edwardovi (vynikající James Woods), a společně tak vyřeší velký případ. Herec zde má už větší prostor pro svou roli a skutečně je znát, že za jeho půvabnou tváří se skrývá talent. Škoda, že přesně v této době už Robert začíná koketovat s drogami, a tak jej na chvilku neuvidíme v žádném povedenějším snímku.

Chaplin (1993)

Jde o první obrovský úspěch Roberta, a to v hlavní roli životopisném snímku o Charlie Chaplinovi. Dokonalé obsazení, dechberoucí kamera i soundtrack, v němž mimochodem samotného Roberta uslyšíte zpívat. Coby zapálený muzikant se sám na hudbě k filmu podílel. Byl za roli nominován na všechny možné ceny včetně Oscara, proměnil však jen tu na BAFTA. Ve filmu Robert Downey Jr. dokázal světu, že umí nejen dokonale hrát, ale má i perfektní pohybové nadání. Producenti chtěli snímkem dosáhnout na nejprestižnější filmová ocenění, z toho důvodu zde byl obsazen i Anthony Hopkins, ale kritici na rozdíl od diváků rozhodli jinak. Ovšem tento snímek je skutečnou one man show Roberta Downeyho Jr. Smekáme buřinku.

Natural Born Killers (1994)

Takoví normální zabijáci jistě není snímek pro citlivé dušičky, ovšem o to víc tento brutální film Olivera Stonea, k němuž napsal scénář sám Tarantino, který zas osobně samotný snímek proklel, stojí za pozornost. Drama, akce, krev a láska dvou zabijáků sledovaná bulvárním novinářem, jehož právě hraje sám Robert. Poněkud divoká záležitost, ovšem pro Roberta opět důležitý filmový mezník.

Kiss Kiss Bang Bang (2005)

Čekali jsme trochu dlouho na další skvělý snímek s Robertem v hlavní roli, že? I když se herec objevil v řadě filmů předtím, nic velkého, v čem by vynikl především on sám, se neudálo. Není divu. Právě při natáčení této šílené, ale skvělé akční komedie se Robert Downey Jr. léčil z drogové i alkoholové závislosti a Val Kilmer, jeho filmový parťák, na důkaz solidárnosti během natáčení nepil také. Evidentně jim to prospělo, protože tahle filmová jízda pojednávající o jedné nešťastné vraždě vás bude skutečně bavit. 

Iron Man (2008)

A je to tady. Iron Manem odstartovala miliardová spolupráce Roberta s Marvelovkami a jeho ztělesnění hrdiny se zapsalo do historie všech zfilmovaných komiksů. Ale věděli jste, že tuto roli málem nedostal? Původně studio mělo zájem o jiné herce a Robertovi se kvůli jeho drogové minulosti moc nevěřilo. Jenže on nepodcenil přípravu, a tak coby Tony Stark zazářil už při zkouškách natolik přesvědčivě, že role byla jeho. Přestože byl svými hereckými kolegy často označován za nepředvídatelného, svou roli dokonale zahrál, takže se stal miláčkem všech komiksových fanoušků na roky dopředu.

Sherlock Holmes (2009)

Robertův herecký koncert zde doplnil neméně úžasný Judde Law. Holmes a Watson rozkrývají děsivé vraždy v londýnském podsvětí a svou břitkou logikou plánují odhalit praktiky černé magie. Pravděpodobně jste tento snímek viděli, a pokud ne, musíte to napravit. Režisér Guy Richie si původně Roberta kvůli jeho věku do role nepřál, ale manželka Roberta film spoluprodukovala, takže se o svoji roli bát nemusel. Ostatně sám Jude Law se nechal slyšet, že na filmu pracoval především proto, že chtěl s Robertem hrát. Vyplatilo se a Robert Downey si za svého Sherlocka odnesl Zlatý glóbus pro nejlepšího herce.

The Judge (2014)

Rodinné drama, které opět trochu uniklo divákům navzdory faktu, že je produkovali Warner Bros. Robert zde hraje právníka, který z velkého města přijede do zapadákova obhájit svého otce, podezřelého z vraždy. Emotivní, dojemné i ostré. Jde o první společně produkovaný film Roberta a jeho manželky.