Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Filmy

Filmy Grety Gerwig, které byste měli (znovu) vidět

MARTHE MABILLE14. 12. 2023
Zamilovali jste si stejně jako zbytek světa Barbie? Film nominovaný na Zlaté glóby hned v několika kategoriích není jediným superpočinem režisérky, scenáristky a herečky Grety Gerwig. Objevte emotivní svět plný jemných nuancí, kde vás to bude hodně bavit.
Saoirse Ronan ve filmu Malé ženy v režii Grety Gerwig
Foto: Columbia Pictures / Profimedia.cz
Saoirse Ronan ve filmu Malé ženy v režii Grety Gerwig
Ať už před kamerou, nebo za, Greta Gerwig vždy přichází se svým jedinečným, nezaměnitelným způsobem vnímání světa, a než byste se nadáli, vtáhne vás do něj. Studentka anglické literatury a filozofie na Kolumbijské univerzitě měla dlouho ambice proniknout do uměleckých kruhů, zejména k divadlu. Psala hry, se spolužáky založila improvizační skupinu. V roce 2006 se začala věnovat filmu, zejména nezávislému filmovému hnutí mumblecore, a naučila se nejen hrát, ale velmi rychle také psát scénáře.
O pár let a rolí později si Greta Gerwing vybudovala jméno. Po uvedení filmu Greenberg do kin v roce 2010 deník New York Times ocenil výkon herečky, která by se mohla stát „nejlepší herečkou své generace". Mladá žena se nadále prosazuje v nízkorozpočtové kinematografii a zároveň objevuje mainstreamové filmy (v roce 2011 ji můžeme vidět po boku Natalie Portman a Ashtona Kutchera v romantické komedii Hlavně nezávazně). S Noahem Baumbachem, režisérem, který ji objevil pro film Greenberg, se znovu setkává ve filmu Frances Ha. Baumbach se stává jejím partnerem, otcem jejího dítěte a privilegovaným uměleckým spolupracovníkem. Podílí se také na Barbie, který s ní společně napsal.
Ve čtvrtek 14. prosince výbor filmového festivalu Cannes oznámil, že režisérka bude předsedat porotě 77. ročníku, který se bude konat od 14. do 25. května 2024. Greta Gerwig v oficiální tiskové zprávě uvádí: „Pro mě jako kinofilku bylo Cannes vždy vrcholem toho, co může představovat univerzální filmový jazyk. Dostat se do stavu zvýšené vnímavosti, zaujmout místo v potemnělém sále plném cizích lidí a sledovat nový film, to je to, co mám nejraději." 
Tady jsou tipy na její filmy. Jde o ideální příležitost (znovu)objevit filmografii Grety Gerwig, a zejména ty snímky, které nás „uvádějí do stavu zvýšené vnímavosti".

Frances Ha 

V tomto černobílém komediálním dramatu Noaha Baumbacha, které napsal společně s Gretou Gerwig, sledují diváci sedmadvacetiletou Newyorčanku Frances, která sní, že se stane choreografkou. Zatímco čeká, až se její sen stane skutečností, baví se se svou nejlepší kamarádkou Sophií, s níž se nakonec rozhádá. Snaží se vyjít s penězi ve městě, které nikdy nespí, a vyzkouší sdílené bydlení... Trochu tančí a hodně pochybuje. Ale vždy si uchovává naději, že najde sama sebe.

Ženy 20. století

Pro tento dokonalý coming-of-age film nás kamera Mikea Millse zavalí horkem Santa Barbary. Je léto roku 1979, doba protestů a velkých kulturních změn. Annette Bening hraje Dorotheu Fields, ženu po padesátce, která sama vychovává svého syna Jamieho. Rozhodne se požádat o pomoc dvě mladé ženy, aby dospívajícímu chlapci pomohly otevřít se jiným pohledům na svět. Zde nastupuje Greta Gerwig v roli Abbie, punkové umělkyně s buřičským temperamentem. Objevujeme také Elle Fanning coby Julii, sedmnáctiletou sousedku, která je stejně chytrá jako vzpurná.

Lady bird

Christine McPherson je sedmnáct, má růžové vlasy a zářivé oči. Říká si Lady Bird (čímž chce svému okolí i světu ukázat svou svobodomyslnost), aby neupadla do nudy nebo – ještě hůř – do banality. Faktem je, že tato mladá žena má hlavu plnou snů. Na prvním místě seznamu figuruje odchod. Chce opustit svou náboženskou střední školu, spolužáky a městečko Sacramento a vydat se za mnohem víc vzrušujícím životem umělkyně na východní pobřeží Spojených států, do New Yorku. Lady Bird je první samostatný film Grety Gerwig. Je to přesný, složitý a rozporuplný portrét dospívající dívky (v podání skvělé Saoirse Ronan), která hledá a utváří sama sebe. Autorčin film je zároveň vtipný, melancholický a průzračně jasný. A ve svém žánru exceluje. Důkaz: její celovečerní film byl nominován v pěti kategoriích na Oscara 2018 a ve stejném roce získal Zlaté glóby v kategorii Nejlepší komedie/muzikál.

Malé ženy

Greta Gerwig se pro svou adaptaci knihy Louisy May Alcott o učednicích, která vyšla ve dvou dílech v letech 1868 a 1869, rozhodla, že pořádnou pozornost věnuje všem, nejen hlavní hrdince. Za tímto účelem se obklopila  těmi nejlepšími hollywoodskými herečkami a režírovala mimo jiné Emmu Watson, Saoirse Ronan, Florence Pugh a Elizu Scanlen (slavné dcery doktora Marche), dále Lauru Dern v roli matky, Timothée Chalameta jako Laurieho a Meryl Streep v roli zahořklé, svatouškovské tety.

Bílý šum

Vtipný i absurdní snímek Bílý šum zobrazuje americkou rodinu v 80. letech minulého století. Film je adaptací románu Dona DeLilla z roku 1985 Background Noise a sleduje Adama Drivera a Gretu Gerwig v rolích rodičů, kteří se svými dětmi zkoumají univerzální tajemství lásky a smrti, přemýšlejí, jak být šťastní v nestabilním světě, a zároveň se snaží zvládat každodenní konflikty.
Článek vyšel v originále na vogue.fr.