Filmy

Letní filmové novinky, které byste si neměli nechat ujít

Červenec a srpen nejsou měsíce vyloženě stvořené k návštěvě kina. Vybrali jsme tipy na filmy, které stojí za to, ať už zrovna máte chuť na drama, akční snímek, sci-fi, nebo komedii, vidět.

Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One

Jestli potřebujete další pokračování, v tomto případě již sedmé, nějaké nekonečné filmové série, tak Tom Cruise natočil „Mission: Impossible - Dead Reckoning Part One“. Věříme, že všestranně nadaný Ethan Hunt to všechno dokonale zvládne i tentokrát, včetně zneškodnění zbraně s potenciálem zničit celé lidstvo. Premiéra filmu? Již 13. července.

Barbie

Jeden z nejočekávanějších snímků roku, pod kterým je podepsaná režisérka Greta Gerwig. A aby bylo jasno,  pokračování ve stylu animovaného seriálu z Netflixu „Barbie: Living in the Dreamhouse“ to rozhodně nebude. Vedle Margot Robbie, jež ztvárnila hlavní hrdinku, se v tomto prvním hraném snímku o panence Barbie objeví také Ryan Gosling coby Ken. O co půjde? Ve filmu bude tato nerozlučná dvojice vyhoštěna z Barbie Landu, aby se společně vydala na cestu sebepoznání, do normálního světa. 

Oppenheimer

Biografický snímek režiséra Christophera Nolana o fyzikovi J. Robertu Oppenhemerovi, který stál u zrodu  vynálezu první atomové zbraně. Ve filmu tohoto vědce ztvárnil Cillian Murphy, Nolanův oblíbenec. Kromě něho v dramatu uvidíme i Emily Blunt, Matta Damona, Roberta Downey Jr. či Florence Pugh. A i když byl částečně natočen na černobílý film a převažují v něm praktické efekty nebo triky před těmi počítačovými, bude uveden v IMAX.

Red, White and Royal Blue

Adaptace veleúspěšné stejnojmenné knihy, jejíž hlavní postavou se stal syn fiktivní prezidentky USA, který se zamiluje do jiné fiktivní postavy — britského prince. Romantický LGBTQ+ příběh je primárně určený pro „young adults“, ale ne exkluzivně. Předloha představuje první titul Casey McQuston, mladé americké autorky. Publikace jí přitom vyšla v roce 2019, kdy se okamžitě stala bestsellerem, stejně jako To od Stephena Kinga knihou tehdejšího léta. Stane se její filmová adaptace filmovým hitem toho letošního? To můžete posoudit již 13. srpna. 

They Cloned Tyrone

Komediální sci-fi s hvězdným obsazením afro-americkým obsazením: Johnem Boyegou, Teyonah Parris a Jamie Foxxem tento měsíc premiéru na American Black Film Festival, přičemž na Netflix dorazí 21. července. Stručný děj? Trio pofidérních hlavních hrdinů se zaplete do tajného vládního klonovacího projektu. Film je zároveň poctou „blacksplotation” snímků ze 70. let. Ty znázorňovaly často stereotypní představy o americké černošské komunitě se zaměřením na osudy jednotlivých členů. A právě v těchto filmech také poprvé zazněly žánry jako funk nebo soul.

White Bird

Emocionální příběh židovských dětí z nacisty okupované Francie, který zpracovali autoři filmů jako „Finding Neverland” nebo „Wonder” a byl natočen v České republice. Samotný příběh volně navazuje na již zmíněný „Wonder”, film o desetiletém chlapci s Treacher Collinsovým syndromem. V dospělých rolích se tu blýskne Helen Mirren a Gillian Anderson. Kdy na to do kina? V srpnu.