Filmy

Rooney Mara jako Audrey Hepburn v novém životopisném filmu

Audrey se vrací na obrazovky. Tentokrát v životopisném dramatu od společnosti Apple, ve kterém legendární britskou hvězdu ztělesní šestatřicetiletá Newyorčanka Rooney Mara. Ta v minulosti zazářila například ve filmu Sociální síť nebo v thrilleru Muži, kteří nenávidí ženy. Jaká v novém filmu bude a co můžeme od snímku očekávat?
Herečka s porcelánovou pletí a podobně pronikavýma očima, jako měla Audrey, má na profesním kontě už dvě nominace na Oscara a netají se tím, že je zapřísáhlá veganka. Stejně jako její partner, herec Joaquin Phoenix, se kterým vychovává rok a půl starého syna. Rooney je však nejen herečkou, milující matkou, ale i zakladatelkou značky Hiraeth Collective, která vyrábí oblečení a doplňky bez použití zvířecích produktů. Kromě toho se věnuje charitě; pomáhá dětem a rodin­ám v Keni. I to jí s hereckou ikonou, která byla známá pro svou spolupráci s UNICEF, spojuje. 
Foto: Getty Images
Rooney Mara

Kdo bude příběh režírovat?

Očekávaný snímek o Audrey Hepburn připravuje italský režisér Luca Guadagnino, muž, který mimo jiné stojí za oscarovým a několika mezinárodními oceními ověnčeným snímkem Dej mi své jméno z roku 2017. Mimochodem, hlavním protagonistou se zde stal Timothée Chalamet a právě díky tomuto výkonu si jako nejmladší herec v historii zasloužil nominaci na Oscara! A pokud se ohlédneme za dílem zmíněného režiséra (Mé jméno je láska, 2008; Oslněni sluncem, 2015), dá se předpokládat, že i film o Audrey Hepburn bude plný emocí.

Život plný zvratů a bolesti

Audrey Hepburn se narodila v roce 1929 do rodiny britského diplomata, ale většinu života strávila v nacisty okupovaném Holandsku. „Elegance je jediná krása, která nikdy nevybledne,” říkávala herečka, jež kromě sošky Oscara za film Prázdniny v Římě získala také dva Zlaté glóby, Emmy i Grammy. Bohužel v osobním životě už takový úspěch neměla: Hvězda stříbrného plátna byla třikrát zasnoubená, dvakrát vdaná a dvakrát rozvedená. Obdivovaná nejen pro svůj půvab, ale také nepřehlédnutelný talent a hlubokou lidskost, spokojená sama se sebou nikdy nebyla a trpěla komplexy — údajně měla příliš velká chodidla, toužila po menším nosu, blond vlasech a dráze tanečnice. To alespoň zaznívá v dokumentárním filmu Audrey režisérky Heleny Coan z roku 2020.
Foto: ullstein bild via Getty Images
Audrey Hepburn v šatech Givenchy, 1958
Foto: Getty Images
Rooney Mara v šatech Alexander McQueen

Kdy bude film v kinech?

Na Audrey Hepburn v podání talentované Rooney Mara si ale ještě počkáme, do kin půjde až v nadcházejících letech. Jedno je ovšem jisté: Snímek, ke kterému píše scénař Michael Mitnick, doplní okouzlující kostýmy, které byly na Audrey k vidění jak v jejím osobním, tak i profesním životě. Už se nemůžeme dočkat.