Filmy

Pět filmů Charlieho Chaplina, které byste měli určitě vidět

Charlie Chaplin byl vtipný, zábavný i poetický. Soucitný. Jeho němé filmy zobrazují někdy až absurdní zvyky tehdejší doby. Konkrétně těchto pět snímků z éry němých grotesek a počátku druhé světové války by měl vidět každý. 
Foto: Getty images
Chaplin exagerates ve filmu Modern Times,1936

Kid (1921)

První celovečerní film Charlieho Chaplina, ve kterém hollywoodská legenda nejen hraje, ale který zároveň produkuje i režíruje (a ke kterému i složila hudbu), je stejně tak vtipný jako dojemný. Toto němé, komediální drama je považováno za jeden z nejvýznamnějších snímků historie filmu a vypráví příběh sirotka, jehož opustí matka. Právě Chaplin v roli trampa je pověřen, aby se o nebohé dítě postaral. Spolu se učí procházet světem, ve kterém se naskýtá plno dobrodružsví.

Světla velkoměsta (City Lights, 1931)

Jak asi dopadne příběh, v němž se tulák zamiluje do slepé květinářky? To se dozvíte ve snímku, kde po boku Charlieho Chaplina hraje Virginia Cherrill, Harry Myers a Albert Austin. Tento němý, romantický film je považován za Chaplinovo mistrovské dílo a sklidil obrovský úspěch – i přesto, že v době, kdy měl premiéru, byly již zvukové filmy na vzestupu. 

Moderní doba (Modern Times, 1936)

Společenská satira zobrazující osud továrního dělníka, který se pokouší přežít v tehdejší moderní průmyslové společnosti s pomocí mladé bezdomovkyně. Jde přitom o poslední němý snímek Charlieho Chaplina, který se snaží upozornit na životní podmínky tehdejších dělníků. Ani tady nechybí humor, ironie či sarkasmus. 

Diktátor (The Great Dictator, 1940)

FIlm, u kterého se od srdce zasmějete, a zároveň vám bude běhat mráz po zádech. To je první zvukový snímek Charlieho Chaplina, který byl nominovaný na pět Oscarů. Vypráví příběh diktátora Adenoida Hynkela, který chce stůj co stůj rozšířit své impérium, a chudého židovského holiče, který se jeho režimu snaží vyhnout. Fakt, že Adolf Hitler tuto satiru nerozdýchal, jenom dokazuje, že Charlie Chaplin byl géniem filmu.

Chaplin (1992)

Samozřejmě nejde nezmínit snímek, který sice není od Charlieho Chaplina, zato přibližuje jeho příběh. Hlavní roli v něm získal Robert Downey Jr., zatímco o režii se postaral Richard Attenborough. Film vypráví o životě, práci i lásce slavného komika a provede vás jeho dospíváním stráveným v Anglii i největšími úspěchy za oceánem. Přitom odhalí, že ani tak zábavný člověk nebyl v soukromém životě zdaleka tak šťastný, jak se na plátně mohlo zdát.