Filmy

Monica Bellucci: nejlepší role italské femme fatale

Italská herečka s uhrančivýma očima a smyslným pohledem. Monica Bellucci si během své kariéry získala srdce milionů fanoušků a stala se ikonou filmového světa. Podívejte se na osm rolí, které ji nesmazatelně zapsaly do historie kinematografie.
Foto: Bleecker Street
Monica Bellucci ve filmu Mafia Mamma
V 18 letech se Monica vydala z rodné Città di Castello do Milána, aby pracovala jako modelka. Brzy se stala hvězdou kampaní pro značky jako Dolce & Gabbana a Dior. I když se s herectvím teprve seznamovala, v roce 1990 zazářila ve filmech Dracula a Malèna, které si získaly srdce publika i kritiků. Její talent, charisma a smyslná aura z ní udělaly hvězdu první velikosti, která zazářila v nespočtu filmů. Už letos ji uvidíme ve filmu Beetlejuice 2, tedy v pokračování kultovního Beetlejuice od Tima Burtona.

Dracula (1992)

Film Dracula z roku 1992 režírovaný Franciscem Fordem Coppolou je adaptací slavného románu Brama Stokera. Monica Bellucci zde hraje menší roli cikánky jménem Mina, která je unesena hrabětem Draculou a stává se jeho nevěstou. Film, který získal tři Oscary, je plný gotické atmosféry, romantiky a hororu. Ve filmu hraje Winona Ryder, Keanu Reeves, Gary Oldman a Anthony Hopkins. 

Malèna (2000)

V srdci sluncem zalité Sicílie, poznamenané stíny druhé světové války, se rozvíjí strhující příběh Malèny Scordia. Mladá vdova, obdařená uhrančivou krásou Moniky Bellucci, se stává magnetem touhy a závisti v městečku Castelvetrano. Režisér Giuseppe Tornatore, mistr italského filmu, tká niterný portrét ženy uvržené do víru tragických událostí. Malèna se ocitá v pasti společenských předsudků a klevet, pronásledována stíny minulosti a tíhou válečného běsnění. Její životní cesta, poznamenaná ztrátou a utrpením, se stává zrcadlem lidské krutosti i nečekané laskavosti.

Slzy slunce (2003)

V srdci africké Nigérie se rozpoutalo peklo. Brutální občanská válka rozdělila zemi na dva znepřátelené tábory a krveprolití se zdálo neúprosné. Do tohoto chaosu je vyslán elitní tým Navy SEALs pod vedením zkušeného poručíka A. K. Waterse (Bruce Willis). Jejich úkol je zdánlivě jednoduchý: evakuovat z odlehlé misie doktorku Lenu Kendricks (Monica Bellucci) a dopravit ji do bezpečí. Jenže realita na místě se ukazuje být daleko složitější. Doktorka Kendricks odmítá odejít od bezbranných pacientů a sirotků, kteří v ní vidí jedinou naději na přežití. Waters a jeho muži se tak ocitají před těžkou volbou: Splnit rozkaz a nechat za sebou nevinné lidi napospas hrůzám války, nebo riskovat vlastní životy a pokusit se zachránit všechny?

Umučení Krista

V biblickém dramatu Mela Gibsona Umučení Krista ztvárňuje Monica Bellucci postavu Marie Magdaleny, jedné z Ježíšových nejbližších stoupenkyň. Její výkon se však neomezuje pouze na pouhou vedlejší roli. Bellucci vdechuje Marii Magdaleně život s takovou vášní a hloubkou, že se stává neodmyslitelnou součástí příběhu a dodává mu autentičnost a emocionální sílu.

Zvrácený (2002)

Film Zvrácený z roku 2002 od režiséra Gaspara Noého je kontroverzním dílem, které vypráví příběh brutálního znásilnění a následné pomsty. Sleduje příběh Alex (Monica Bellucci), která je v opuštěném podchodu brutálně znásilněna. Její manžel Marcus (Vincent Cassel) a přítel Pierre (Albert Dupontel) se pak vydávají na cestu pomsty, aby našli pachatele. Zvrácený není film pro slabé povahy, ale pro ty, kteří hledají silný a kontroverzní filmový zážitek s Monicou Bellucci v nezapomenutelné roli.

Spectre (2015)

V bondovce Spectre z roku 2015 se Monica Bellucci zhostila role Lucie Sciarry, uhrančivé vdovy po nechvalně známém mafiánovi Marcovi Sciarrovi. Její postava se stává klíčovým spojencem Jamese Bonda (Daniel Craig) na jeho cestě za odhalením tajemné organizace Spectre. Bellucci se stala nejstarší bondgirl v historii. Její kariéra je důkazem toho, že krása a talent neznají věk.

Muž, který prodal svou kůži (2020)

Působivé francouzské drama z pera tuniské režisérky Kaouther Ben Hanii sleduje cestu mladého Syřana Sama, toužícího po lepším životě v Evropě. Zoufalství ho dožene k radikálnímu kroku: prodá svou kůži slavnému umělci, čímž se stává živoucím uměleckým dílem. Snímek, nominovaný na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, uchvacuje nejen silným příběhem a originální myšlenkou, ale také úchvatným hereckým výkonem Moniky Bellucci, která ztvárňuje vlivnou galeristku.  

Mafia Mamma (2023)

Kristine, obyčejná žena z amerického předměstí, vede poklidný život plný péče o rodinu a domácnost. Všechno se ale změní po smrti jejího italského dědečka. Zdědí po něm něco nečekaného – mafiánský klan! Kristine, ztvárněná Toni Collette, se ocitá v bizarní situaci. Z nevinné Američanky se stává mafiánská bosska Donna Cristina. Musí se naučit pohybovat v neznámém světě plném intrik, rivality a hrozeb. Naštěstí jí po boku stojí okouzlující advokátka Bianca, kterou hraje Monica Bellucci. Mafia Mamma je zábavná a napínavá podívaná, která vás provede světem mafie s humorem a nadsázkou.