Filmy

Michael: Životopisný snímek o nejslavnějším zpěvákovi všech dob

Bylo jen otázkou času, kdy se někdo odváží zfilmovat život jedné z nejúspěšnějších, ale také nejkontroverznějších postav světové hudby. Kdo za snímkem, ve kterém Michaela Jacksona ztvární jeho synovec, stojí? A o čem bude vyprávět?
Připravovaný film s jednoduchým názvem Michael si klade za cíl prozkoumat všechny aspekty života umělce, který se za svůj padesátiletý život pyšnil 13 Grammy včetně ocenění Legenda a 5 trofejemi z Billboard Music Awards. Jackson se stal mimo jiné držitelem čtyřiceti Guinessových rekordů, platí za nejoceňovanějšího umělce v historii populární hudby (odhadem se prodala miliarda jeho desek po celém světě). A je tu ještě jeho vztah k filantropii — žádná jiná známá osobnost nepřispěla v minulosti na charitu tolik co Michael Jackson. Není proto divu, že jeho profesní život přitáhl pozornost filmařů, a ne jen tak ledajakých...
Foto: Michael Ochs Archives/Getty Images
Jackson 5, 1970
„První zářezy mé kariéry byla hudební videa, a dodnes cítím, že spojení filmu a hudby je hlubokou součástí toho, kým jsem,“ uvedl pro Variety režisér Antoine Fuqua (natočil například Training Day, za který získal herec Denzel Washington Oscara, či trilogii Equalizer). „Neexistuje pro mě žádný jiný umělec oplývající takovou silou a charismatem, jakým byl hudební génius Michael Jackson. K tvorbě hudebních videí mě přivedlo sledování práce tohoto prvního černošského umělce, co vystupoval v silné rotaci na MTV. Jeho hudba a obrazy jsou součástí mého pohledu na svět a možnost vyprávět zrovna jeho příběh na plátně vedle jeho hudby byla neodolatelná,“ netají se svým obdivem Antoine Fuqua.
O produkci se postará Graham King (na kontě má třeba produkci snímku, který byl nominován na pět Oscarů včetně hlavní kategorie za nejlepší film — Bohemian Rhapsody; pracoval ale také na filmu Letec s Leonardem di Capriem, snímku Cizinec nebo Rumový deník s Johnny Deppem či úspěšném netflixovém kousku V nemilosti se Sandrou Bullock). Pod scénář se podepíše neméně zkušený tvůrce — John Logan, autor bondovky Skyfall nebo již zmíněného filmu Letec.
Foto: Chris Walter/Getty Images
Michael Jackson na předávání Grammy 1994 s Quincy Jonesem
Je tu ale ještě jedna nejasnost — to, jak bude ve filmu znázorněná stinná stránka Jacksonova života — obvinění ze sexuálního zneužívání dětí. Jen pro info: V roce 2005 Jacksona kalifornská porota zprostila viny v případu sexuálního zneužívání, který se týkal 13letého chlapce. Dokument Leaving Neverland z roku 2019 pak sledoval výpovědi dalších dvou chlapců, Wadea Robsona a Jamese Safechucka, kteří tvrdili, že se s Jacksonem spřátelili, byli jím od svých 7 a 10 roků, na začátku 90. let, zneužíváni. V roce 2020 kalifornský odvolací soud rozhodl, že oba muži mohou své nároky uplatnit prostřednictvím žaloby. Rodina Jacksonových ovšem obvinění popřela a Estate of Michael Jackson své odvolání ještě téhož roku vyhrálo.
A kdo Krále popu ve filmu ztvární? Jaafar Jackson, syn zpěvákova staršího bratra Jermaineho. „Jsem poctěn, že mohu oživit příběh strýce Michaela,“ vzkázal šestadvacetiletý protagonista fanouškům na svých sociálních sítích. „S Jaafarem jsem se setkal před více než dvěma lety a byl jsem ohromen, jak přirozeně ztělesňuje ducha a osobnost Michaela,“ uvedl Graham King, producent snímku pro deník The Guardian. „Bylo to něco tak silného, že i po absolvování celosvětového pátrání bylo jasné, že on je jediným člověkem, který se role může zhostit.“ 
Jaký snímek bude? Už jen dle zvučných jmen, která na jeho vzniku pracují, se dá očekávat, že strhující. „Antoine je vnímavý a silný filmař a cítíme obrovské štěstí, že si vybral Michaela jako svůj další projekt. Jeho vizionářské vypravěčské schopnosti a oddanost řemeslu udělají z Michaela nezapomenutelný film,“ uvedl pro magazín Variety Joe Drake, předseda studia Lionsgate Motion Picture Group o režisérovi.