Filmy

Hugh Grant a jeho nejlepší role

Přestože se narodil v Londýně, platí za jednu z největších hollywoodských stars. Hugh Grant ovšem není jen úspěšným hercem, ale i filmovým producentem. Kromě ocenění Zlatý Glóbus, které získal za svůj fenomenální výkon ve snímku Čtyři svatby a jeden pohřeb (Four Weddings and a Funeral, 1994), je také držitelem BAFTA a francouzské filmové ceny César za celoživotní přínos kinematografii. A protože tento anglický gentleman právě slaví své 62. narozeniny, Vogue CS vám přináší tipy na jeho čtyři nejlepší filmy a jeden seriál.

Notting Hill (1999)

Love story, která vznikne mezi majitelem malého londýnského knihkupectví a světově známou herečkou (Julia Roberts) po tom, co do jeho obchůdku hvězda zabloudí. Tento snímek režiséra Rogera Michella si již přes dvacet let drží pozici jednoho z nejvýdělečnějších britských filmů v historii. Hugh Grant i Julia Roberts navíc byli za svůj výkon nominováni na Zlatý Glóbus a snímek se pyšní cenou British Comedy. Stejně tak sklidil úspěch soundrack filmu, který se honosí cenou BRIT Awards.

Čtyři svatby a jeden pohřeb (Four Weddings and a Funeral, 1994)

Hugh Grant v této romantické komedii ztělesňuje okouzlujícího Charlese, který ale není s to navázat dlouhodobější partnerský vztah. To se ovšem změní, když na svatbě potká krásnou Američanku Carrie (Andie MacDowell). Zamilovat se do ní ale nehodlá. Oba se následně setkají na dalších třech svatbách a jednom pohřbu — jak to mezi nimi asi dopadne? I toto je jeden z nejvýdělečnějších a nejúspěšněších britských filmů s Hugh Grantem, za jehož scénářem stojí Richard Curtis (ten má na kontě mimo jiné i Notting Hill, Lásku nebeskou či Deník Bridget Jones.) 

Láska nebeská (Love Actually, 2003)

Hugh Grant září v roli Davida, nedávno zvoleného premiéra, který se zamiluje do své asistenky Natalie. Ikonickou se pak stala jeho taneční scéna na píseň Jump (For My Love)... Notoricky známý film, který jistě není třeba dlouze představovat. A i když jeho kouzlo funguje hlavně v období Vánoc, náladu vám zlepší v jakémkoli ročním období.

Jak na věc (About a Boy, 2002) 

Další z řady hercových romantických komedií, které nikdy neomrzí. Ve filmu Paula a Christe Weitze, který byl natočen dle adaptace stejnojmenné knihy Nicka Hornbye, hraje Hugh Grant skoro čtyřicetiletého, bezdětného hedónistu Willa. Tomu nechybějí peníze a ženy se o něj mohou přetrhnout. Jeho životní cesty se ale náhle zkříží s dvanáctiletým Marcusem. Oba se postupně spřátelí — a zatímco Will učí Marcuse být cool dítě, Marcus pomáhá Willovi konečně dospět.

Mělas to vědět (The Undoing, 2020) 

Tento psychologický thriller vznikl na motivy knihy Jeana Hanffa Korelitze a přede dvěma lety platil za jeden z nejsledovanějších pořadů HBO. Stručný nástin děje? Hugh Grant a Nicole Kidman zde ztvárňují manželský pár Jonathana a Grace Fraserovi, kteří společně a v poklidu vychovávají syna Henryho. Jednoho dne je však zavražděna matka Henryho spolužáka, a rodinná idylka končí. Během vyšetřování se totiž ukáže, že Grace svého manžela neznala tak dobře, jak si celou dobu myslela.