Filmy

Outfity zachycují mentální proměnu hlavních hrdinů, říká kostýmní návrhářka seriálu Euphoria

Heidi Bivens, původní profesí novinářka, sklízí úspěch jako módní stylistka a kostýmní návrhářka. A právě teď se vrací coby autorka kostýmů druhé řady Euphoria, ikonického seriálu HBO. Outfity hlavních hrdinů, představitelů generace Z, kteří se zmítají mezi závislostmi, depresemi, světem sociálních sítí, láskou i problémy s vlastní sexuální orientací, jsou natolik geniální, že ovlivňují i naše módní smýšlení. Kdo z nás si při sledování první série nezadal do Googlu „cut-out flare pants” poté, co v nich postava Maddy vyrazila na večírek? Jenže oblečení, které je v seriálu k vidění, odráží něco mnohem hlubšího než jen trendy...

Máme po premiéře první epizody druhé série. Ta začíná silvestrovskou party. Co se dozvíme z kostýmů, které na tomhle domácím večírku můžeme vidět?

Epizoda vystřelila do světa jen pár týdnů po závěrečném dílu první série, takže jsem si nemohla dovolit extrémní odklon od toho, co hlavní hrdinové nosili v první řadě. Na druhou stranu lidi na střední škole často experimentují, takže jsem se úplně svázaná tím, co bylo v první sérii, necítila. A protože mluvíme o prvním dílu, chtěla jsem, aby na kameře vypadalo všechno dokonale. Natáčeli jsme na filmový materiál, což je obrovský rozdíl — pokud jde o vzhled všeho — barvy luxusně vyniknou. Například pro Maude Apatow, která ztvárnila Lexi, jsem vybrala outfit značky Batsheva. Vyzařuje z něj nádherná zlatá a sytě fuchsiová. Jules (Hunter Schafer) zase zdobí kombinace kousků od špičkových nezávislých návrhářů. Její sukně je od Orseund Iris, síťovaný top od Maroske Peech a korálkový top od NIHL. Rue (Zendaya) se zase blýskla ve vestě od Jeana Paula Gaultiera a vintage kalhotech od Roberta Cavalliho.

Přitom Rue nosila v první sérii vínovou mikinu svého táty. Ve druhé sérii ale vypadá její šatník jinak. Co k téhle změně vedlo?

Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Nechci nic prozrazovat. Žádné spoilery! Byla na odvykačce a hodně to teď prožívá. V první sérii, po smrti svého otce, lpěla na starých vzpomínkách, a i když ta oblíbená mikina úplně nezmizela (Rue ji pořád má), naskytly se mi příležitosti ukázat na ní i něco jiného. Její postava působí postupem času mnohem komplexněji.

Také outfity Jules vypadají hodně propracovaně. Jak jste toho dosáhla?

Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Zásadní je obstarat hromadu báječných kousků, s kterými si pak jen pohrajete. S Hunter Schafer je navíc radost pracovat, dost intenzivně se mnou probírala také novoroční outfit. První verze byla trochu jednodušší, ale pak jsme se shodli na tom, že musíme přidat více doplňků. Sehnala jsem pro ni náhrdelník z perel. Hunter mě pak požádala o stuhu na choker, na který si vlastnoručně, přímo na place, přišila hvězdičkový lem. Neustále jí hlavou víří myšlenky na to, jak zlepšit nejen svůj herecký výkon, ale také dumá nad tím, jak vylepšit kostým své postavy.

Z traileru je patrné, že postavu Jules budou provázet mnohem tmavší umírněnější outfity...

Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Ano, její postava projde velkou proměnou sexuální identity. To je boj mnoha dospívajících. Snaží se zjistit, kým jsou, co je vzrušuje, kým chtějí být, kdo je podle nich cool a čí styl je ovlivňuje. Prostě už nedávalo smysl oblékat Jules do stále stejných modelů. Není to ale tak, že by si přes noc pořídila nový šatník, je zřejmé, že spoustu těch původních věcí má stále ve skříni. Pozorně se zaměřte na postavu Elliota, Jules a Rue. Jejich styl je někdy téměr identický. Je fajn sledovat, jak se navzájem ovlivňují. 

Cassie má na sobě většinou buď světle růžovou, nebo modrou barvu. Co to vypovídá o jejím charakteru?

Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
To, že má v hlavě jasnou představu o tom, co je ženské. Inspiruje se přitom ikonami, jako je Brigitte Bardot nebo Claudia Schiffer, případně kýmkoliv, nad jehož stylem si řekne: „To vypadá krásně“. Snaží se napodobit, čím by si sama přála být. Všimněte si toho v dalších dílech. 

Kat naopak ubrala na výraznější estetice.

Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Na začátku první série působila jako dítě, ale pak rychle dospěla. I ona se snaží zjistit, kým vlastně chce být. Nenechá se ale ovlivňovat tím, co nosí ostatní holky. Přesně totiž ví, co je cool. 

A Lexi, ta dostává v druhé sérii  mnohem více prostoru. Jak se změnil její styl?

Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Lexi byla vždycky ze všech dívek nejkonzervativnější a neuvěřitelně sečtělá. Takže značky, ke kterým Lexi tíhne, jsou více ženské, ale sofistikovanější než u její sestry. Dost možná má právě ona nejvíc ouftitů ze všech. V jejím případě jsem se jednoduše oprostila od ideje, že bude nosit jen to, co by si mohla reálně dovolit. Uvidíte ji tak dost hojně v outfitech Miu Miu.

Co vás k tomu vedlo?

Když jsem to probírala se Samem Lavinsonem, tvůrcem seriálu, řekl mi: „Realita je mi úplně ukradená“. Tak nebylo co řešit. 

Jak je na tom s módou Maddy?

Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Foto: Eddy Chen / Courtesy of HBO
Snaží se být dospělejší. Hodně si za poslední dobu zažila. Je z toho unavená a představuje si sama sebe v další kapitole vlastního života, a dokonce fantazíruje o tom, jaké to bude, až skončí školu a bude mít větší svobodu. Na svůj věk je abnormálně vyspělá.

Při sestavování kostýmů jste vsadila také na trendy značky z Instagramu, jako je Naked Wolfe nebo Omighty. Mělo to svůj důvod?

Chtěla jsem použít brandy, které jsem v první sezoně nezařadila. Svůj podíl na tom má také Angelina Vitto, moje nová asistentka, která mě upozornila na pár značek, které jsem do té doby ani neznala. Jakmile máte v týmu lidi, kteří se netají jiným pohledem na módu, obohatí vás to. Užívala jsem si to.