Filmy

Filmy nominované na Oscara 2024, které najdete na Netflixu

Dramatické osudy skutečných postav, krátké filmy, animák. Než se v noci z neděle 10. března 2024 na pondělí dozvíme jména letošních vítězů Cen Akademie, podívejte na nominované snímky. Stačí zapnout Netflix.
Foto: Jason McDonald/Netflix
Carey Mulligan jako Felicia Montealegre a Bradley Cooper jako Leonard Bernstein ve filmu Maestro
Titul nejlepší streamovací platformy potvrzuje Netflix výběrem oscarových snímků z vlastní produkce a exkluzivními právy na vysílání. Platí to i letos, kdy si filmy pod hlavičkou této televize nasbíraly už pěknou řádku nominací a cen.
Ty hlavní – Ceny akademie známé více jako Oscar – se budou udělovat již za pár dní. Pojďme si některé nominované snímky připomenout, a pokud vám nějaký v nabízeném množství filmů a seriálů utekl, pořád ještě máte šanci ho shlédnout dřív, než slavné tváře otevřou obálky na pódiu v Dolby Theater (dříve známé jako Kodak Theater) v Los Angeles. 

Maestro

Dvacátého prosince (pouhý měsíc po premiéře v kinech) se na Netflixu objevilo životopisné drama Maestro, v němž Bradley Cooper ztvárňuje roli geniálního hudebního skladatele a dirigenta Leonarda Bernsteina. Cooper si tento snímek vysnil, napsal, zprodukoval a také sám zrežíroval. Do role Bernsteinovy manželky obsadil Carey Mulligan. O tom, že se mu tento projekt mimořádně povedl, svědčí nejen nadšené recenze, ale také sedm nominací na Oscara. Maestro není jen tak nějaká biografie, ale hlavně mistrovsky zpracovaný strhující příběh o síle lásky a rodinných poutech.
Nominace v kategorii: 
  • Nejlepší film
  • Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli
  • Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli
  • Nejlepší původní scénář
  • Nejlepší kamera
  • Nejlepší zvuk
  • Nejlepší masky

Nyad

Hranice lidské mysli a těla mohou být nekonečné, jak dokazuje další z nominovaných snímků na Oscara 2024. Nyad s Annette Benning a Jodie Foster v hlavních rolích vypráví skutečný příběh sportovní novinářky Diany Nya, která se v šedesáti letech rozhodne pro největší sportovní výkon svého života a chce dosáhnout cíle, který jí během profesionální kariéry dálkové plavkyně doposud unikal: Hodlá překonat 170 kilometrů mezi Kubou a Floridou. Jde o výkon srovnávaný s výstupem na Everest, ovšem tady máme oceán plný žraloků, žahavých medúz a Nyad musí plavat bez ochranné klece. Tento film si určitě nenechejte ujít, ale dobře si jeho sledování naplánujte, protože se od něj neodtrhnete ani na vteřinu.
Nominace v kategorii: 
  • Nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli
  • Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli

Rustin

Třetí film a třetí životopisné drama. Režisér Tony George C. Wolfe obsadil do hlavní role Bayarda Rustina Colmana Dominga, který mimořádným způsobem sehrál roli výjimečného aktivisty. Bayard Rustin byl klíčovým organizátorem Pochodu na Washington v roce 1963, zpochybňoval autority, hrdě se hlásil ke své identitě a inspiroval k tomu i ostatní. Přes veškeré úsilí a přínos se nezapsal do dějin tak výrazně jako třeba Martin Luther King Jr. a Adam Clayton Powell Jr. Snímek, který právem patří mezi must-see, oživuje legendu, jejíž činy změnily svět právě zmiňovaným pochodem za svobodu.
Nominace v kategorii: 
  • Nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli

Sněžné bratrstvo

Historické, životopisné, dobrodružné drama v režii J. A. Bayona vypráví příběh pasažérů ztroskotaného letadla v odlehlém srdci jihoamerických And, kteří musí spojit síly, aby se dostali domů. Film staví na skutečné události, která se stala v roce 1972, kdy se letadlo uruguyaských aerolinek zřítilo v horách. Z 45 pasažérů přežije jen 29 a ti se musejí uchýlit k extrémním krokům, protože se ocitnou v jednom z nejnehostinnějších prostředí planety.
Nominace v kategorii: 
  • Nejlepší masky
  • Nejlepší cizojazyčný film

Americká symfonie

Další film a další životopis. V případě Americké symfonie se ale bavíme o dokumentu, který mapuje těžké období v životě hudebního skladatele, jehož manželka podstupuje léčbu rakoviny, zatímco on se pokouší složit symfonii. Jonathan Batiste se v roce 2022 stal nejvíce oceňovaným umělcem roku s jedenácti nominacemi Grammy včetně ceny za album roku. Multiinstrumentalista se pro vystoupení v legendární Carnegie Hall rozhodne složit originální dílo, které přepíše klasické tradice žánru. Ovšem remise rakoviny jeho ženy, spisovatelky Suleiky Jaouad, zasáhne do jeho plánů a kreativity. Dokument je skvělým připomenutím toho, že ani slavní, úspěšní a bohatí nemusejí mít tak skvělý život, jak se může zdát.
Nominace v kategorii:
  • Nejlepší filmová píseň

Nimona

Animovaný akčňák Nimona vypráví nečekaný příběh nečekaného přátelství v nečekaném světě. Rytíř v futuristickém středověkém světě Ballister Blackheart je obviněn ze zločinu, který nespáchal, a jediný, kdo může dokázat jeho nevinu, je Nimona. Drzá, dost chaotická teenagerka, která ovšem patří do skupiny stvoření, na něž byl Ballister trénovaný, aby je zničil. Když ovšem proti sobě máte celé království, tak si spojence moc vybírat nemůžete. Animovaný film vychází z knižního bestselleru od ND Stevensona, hlasy dvěma ústředním postavám propůjčili Riz Ahmed a Chloë Grace Moretz.
Nominace v kategorii:
  • Nejlepší animovaný film

Hrabě

Temná satira režiséra Pabla Larraina představuje paralelní vesmír, v němž je chilský diktátor Augusto Pinochet upírem ukrytým v rozpadlém paláci na jižním cípu kontinentu a zlo je jeho živobytím. Ovšem ve věku 200 let se rozhodne, že toho bylo dost a že přestane pít krev, a vzdá se tak věčného života. Zklame tím svou rodinu, ale zároveň ho nečekaný vztah probudí k novému životu a nalije mu do žil spoustu kontrarevoluční vášně. Bizarní, leč dost dobře natočené, proto si tento horor s prvky komedie vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší kameru. A ta je tady opravdu skvostná.
Nominace v kategorii:
  • Nejlepší kamera

Poté

Osmnáct minut. Tolik trvá britský snímek o taxikáři, který při brutálním útoku přišel o člena rodiny. Náhodné setkání ho přiměje postavit se svému traumatu konečně čelem. V hlavních rolích David Oyelowo a Jessica Plummer.
Nominace v kategorii:
  • Nejlepší krátkometrážní film

Podivuhodný příběh Henryho Sugara

Roald Dahl, Wes Anderson, Benedict Cumberbatch, Ralph Fiennes, Ben Kingsley, Dev Patel, Richard Ayoade. Tento seznam je sám o sobě zárukou skvělé podívané. Vizuálně mimořádný film, bohužel trvající jen 39 minut, vypráví fiktivní příběh bohatého muže, který se rozhodne získat schopnost podvádět při hazardu. Pokud jste tento mix dvou výjimečných vypravěčů ještě neviděli, rychle to napravte.
Nominace v kategorii:
  • Nejlepší krátkometrážní film