Design

Prozkoumejte svět designu na nejlepších zahraničních výstavách

Milujete design a chcete se inspirovat nejnovějšími trendy z celého světa? Pak si nenechte ujít některou z mezinárodních designových výstav a festivalů, které se konají již v nadcházejících týdnech. Připravili jsme pro vás výběr těch nejzajímavějších z nich.

Vitra Design Museum ve Weil am Rhein 

Začněte svou výpravu za designem v architektonickém skvostu od Franka Gehryho, sídle Vitra Design Museum. Prozkoumejte zde stálou expozici ikonického designu 20. a 21. století a ponořte se do fascinujícího světa tvarů, materiálů a inovací. Rozhodně si ale nenechte ujít aktuální a nejnovější výstavu Transform! Designing the Future of Energy, jejíž poutavá expozice se zaměřuje na proměnu energetického sektoru z pohledu designu. Od běžných produktů využívajících obnovitelnou energii až po futuristické vize soběstačných měst, Transform! vás provede světem plným kreativních řešení pro udržitelnou budoucnost. Výstava je k vidění do 1. září 2024.

Salone del Mobile Milano

Salone del Mobile, největší a nejprestižnější událost v oblasti designu na světě, se vrací do Milána! Každý rok se tu scházejí ty největší špičky návrhářů, architektů a výrobců nábytku, aby představili své novinky a trendy pro nadcházející sezony. Letos se očekává až 1900 vystavovatelů z celého světa, kteří předvedou to nejlepší, co aktuálně designový svět nabízí — od nábytku a osvětlení přes doplňky a bytové dekorace až po inovativní technologie a koncepty pro chytré bydlení. Návštěvníky však čeká nejen pestrá paleta produktů, ale i bohatý kulturní program. Mezi jeho vrcholy bude patřit instalace Thinking Rooms od ikonického režiséra Davida Lynche. Ten osobně proměnil dva interiéry v jedinečné prostory plné tajemství a podnětů k zamyšlení. Veletrh založený už v roce 1961 se koná na výstavišti Rho Fiera a inspiraci na něm můžete čerpat od 16. do 21. dubna.

DesignMarch v Reykjavíku

Chaos je normou, rovnováha uměním. To je motto festivalu DesignMarch, který od 24. do 28. dubna promění ulice Reykjavíku v pulzující centrum designu. Připravte se na originální instalace, inspirativní workshopy, podnětné přednášky a setkání s talentovanými islandskými designéry. DesignMarch osloví všechny milovníky inovativního a netradičního designu. Řešit se tu budou i témata recyklace, technologie a globálních problémů. DesignMarch je festival, který propojuje účastníky a návštěvníky se světem progresivního designu a inovací. Zároveň je platformou pro sdílení nápadů, rozmanitých pohledů a znalostí, které obohacují společnost.

Clerkenwell Design Week v Londýně 

Clerkenwell Design Week je oslavou britského designu v jeho nezářivější podobě. Od 21. do 23. května můžete navštívit showroomy a studia renomovaných designérů, zúčastnit se inspirativních diskuzí a seminářů a užít si živou atmosféru plnou kreativity a inovací. Již 13. ročník festivalu se rozprostírá po celé čtvrti Clerkenwell a nabízí jedinečnou platformu pro setkávání designérů, architektů a nadšenců designu. Společně budou sdílet nápady a diskutovat o tom, jak design může řešit globální výzvy, jako je změna klimatu a sociální nerovnost. Těšit se můžete na více než 300 tvůrců a značek.

Lisbon Design Week

Lisbon Design Week už podruhé otevírá dveře do světa portugalského designu, který se vyznačuje originalitou, hravostí a smyslem pro detail. Od 24. do 28. května se ponořte do fascinujících expozic a nasajte jedinečnou atmosféru portugalské metropole. Celá řada míst, jako je třeba Príncipe Real, Alcântara nebo Chiado, se stane součástí speciální prezentace a uvede nové designérské kolekce, výstavy, prohlídky ale i přednášky a kurzy pro veřejnost. Lisbon Design Week navazuje na úspěch festivalu LISBON by DESIGN a podobně cílí na umělecký a sběratelský design, vysokou řemeslnou zručnost a propojení designu s uměním a kreativitou.