Design

Ceny Czech Grand Design: Kdo dnes večer zvítězí?

Ve hře je 79 nominovaných tvůrců a značek, z nichž odborná porota vybrala tři finalisty pro každou kategorii. Slavnostní vyhlášení vítězů 16. ročníku soutěže Czech Grand Design se koná v prostorách Hudebního divadle Karlín již dnes večer a vy ho můžete sledovat v přímém přenosu na ČT art.
Akademie designu ČR, která se skládá z českých i zahraničních kurátorů, galeristů, šéfredaktorů, novinářů nebo teoretiků designu, vybrala ty nejtalentovanější umělce českého designu za uplynulý rok skrze tříkolové hlasování. Nejlepší umělci budou odměněni trofejí v podobě pečetidla od Eduarda Herrmanna a Matěje Coufala, Grand Designérů roku 2020. Kdo si pětikilovou, nejtěžší cenu v historii celé soutěže odnese? 
Marie Tomanová má šanci stát se fotografkou roku za cover pro Vogue CS. Obálka, na níž pózovala Pavlína Pořízková, vzbudila obrovský zájem nejen u nás, ale i ve světových médiích. „Byl to pro mě zlomový okamžik,“ říká autorka, která stejně jako slavná modelka pochází z jižní Moravy. Talentovaná fotografka toho má však na svém kariérním kontě mnohem víc — třeba editorial pro GQ, Faz Magazine, V magazine nebo fotografie pro značku R13. „Nominace na domovské scéně je pro mě velkou ctí a mám radost, že je moje práce vnímána lidmi v oboru tak pozitivně. Výhra by byla super, ale určitě to není něco, co moji práci definuje,“ říká autorka, která se ve své tvorbě soustředí především na zachycení ryzosti a propojení s fotografovanou osobou. „Pro mě je důležité dále tvořit a mám radost, když se moje práce díky nominaci dostane i k lidem, kteří by o ní jinak třeba nevěděli.“
Foto: Marie Tomanová
Pavlína Pořízková
Foto: Marie Tomanová
Pavlína Pořízková
Foto: Marie Tomanová
King Princess & Quinn Wilson
Na fotografa roku jsou nominováni i Ladislav Kyllar (za editorial pro Re-Edition Magazine a za úspěšné spojení s luxusním domem Balenciaga) nebo Vojtěch Veškrna — za projekty, na kterých spolupracoval se zpěvačkou AnnetX a skupinou PSH či za fotografie pro designéry Terezu Rosalii Kladošovou, Lukáše Nováka a projekt Haenke. 
Designérem roku se může stát kdokoliv ze tří finalistů: Jiří Krejčiřík, Jakub Pollág, nebo duo Vrtiška & Žák. Mezi finalisty v kategorii Módní designér roku se za kolekci Pop 2021 a Couture 2021 uchází o vítězství Zuzana Kubíčková, Zoltán Tóth (za loňskou kolekci spojující invenci s využitím recyklovaných materiálů) a Eliška Horčíková spolu s českou obuvnickou značkou PÁR. Naději stát se designérem šperku roku má Dick Wolf s kolekcí šperků VON, Ondřej Stára se svou s nadsázkou vytvořenou kolekcí šperků Obchůdek pro radost či Studio Olgoj Chorchoj ve složení Michal Froněk a Jan Němeček za kolekci hodinek BOHEMATIC. 
Foto: Jakub Gulyás
Červené šaty z kolekce Pop by Zuzana Kubíčková
Foto: Filip Šlapal
Návrhářka Zuzana Kubíčková při práci ve svém novém ateliéru.
Foto: Marek Mičánek
Zoltán Tóth
Mezi tři nejvýraznějš jména kategorie Objev roku se dostal František Jungvirt s kolekcemi váz, Monika Martykánová za porcelánové sošky Alegorie Covidu nebo duo Mikolášová & Drobná s kolekcí nábytku a interiérových doplňků. V kategorii Výrobce roku můžete zaznamenat značky: M&T, Master & Master nebo Space of Space. Mezi nejlepší ilustrátory roku vybrala porota Jakuba Bachoríka, Magdalenu Rutovou a dvojici Davida Böhma a Jiřího Frantu. David Böhm s Jiřím Frantou jsou také v nominovaní na grafický design roku spolu se studiem publikum.design ve složení Anežka Hrubá Ciglerová, Nikola Wilde a Richard Wilde (za vizuální identitu pro Muzeum umění Olomouc) nebo Adéla Svobodová za grafické zpracování katalogu Móda v modré. 
Váza od Františka Jungvirta
Tvorbu všech nominovaných umělců si můžete již teď prohlédnout na výstavě Best of: CGD 21 (probíhá  od 2.3. do 10. 4. 2022) v Galerii České Spořitelny, vítězové budou vyhlášeni dnes večer. Slavnostní ceremoniál si nenechte ujít na ČT art, začíná ve 20:15.