Design

Nejelegantnější sklenička na novoroční přípitek od českých sklářů

Šampaňské, sekt nebo prosseco. Ať už si na novoroční přípitek vyberete jakékoliv šumivé víno, oceňte sváteční nápoj ve výjimečný moment tím nejlepším – českým sklem. Mistři skláři a designéři nabízejí minimalistické sklenice i originální broušené modely, ze kterých první drink roku bude chutnat ještě lépe. 
Foto: Getty Images
Francouzi, kteří jako jediní na světě mohou šumivá vína z oblasti Champagne nazývat šampaňským, mají stejně jako v případě haute couture pro servírování přísná pravidla: V první řadě musí mít nápoj správnou teplotu, která je v tomto případě osm až deset stupňů Celsia. Dosáhnete jí dvěma způsoby. Lahev buď uložte na čtyři hodiny do ledničky, anebo na půl hodiny do kbelíku s ledem. Nikdy ji ale nedávajte do mrazáku, ani neservírujte v předem nachlazených sklenicích. Nejenže by to bylo proti etiketě, ale ještě se ochudili o zážitek z bublinek. 

Otázka výběru sklenic

Zapomeňte na takzvanou flétnu, tento typ sklenice přenechte sektu, champagne si dle someliérů vychutnáte nejlépe ze sklenice ve tvaru tulipánu — tedy takové, která je dostatečně široká a zároveň dost vysoká na to, aby se bublinky mohly rozvinout naplno. Někteří someliéři dokonce dávají přednost širším velkým sklenicím na bílé víno. Tulipán každopádně vypadá dost nóbl a elegantně. Držte jej ale za stopku. Co mělké, takzvané kupé skleničky? Do filmu a pro instagramový reel se skvěle hodí, na servírování vůbec. Mimochodem, Francouzi těmto sklenicím přezdívají talíř na šampaňské, z čehož je zřejmě patrné, co si o nich myslí. Na tyto sklenice každopádně můžete narazit na baru, jsou ideální i na neformální drinky, ale rozhodně ne na francouzská národní pýchu.

Správná péče o sklenice na šampaňské

Zásadní rada zní: Před servírováním sklenici vypláchněte horkou vodou a nechejte odkapat. Odstraníte tak zbytky čisticích prostředků a leštidla z myčky, které by takzvaně zploštily bublinky. Právě zde se dělá častá chyba. Na vině ovšem není víno samotné, ale sklenice. 

Jak otevřít lahev se šampaňským

Hlavně bez cirkusu, vytlučených oken, rozhoupaného lustru a dalších nehod. Šampaňské je nápoj elegantní a decentní a přesně tak se i otevírá: Lahev mírně nakloňte směrem od sebe (a nemiřte na své okolí, i kdyby proti vám stála nevrlá tetička) a kroucením uvolněte drátěnou „klícku“. Sejměte staniol i drátek, korkový špunt držte pevně. A mějte ho pod kontrolou i v poslední kroku. Otáčejte lahví, nikoliv korkem, dokud uzávěr nevyklouzne. Cílem není vystřelit ho do stropu, ale sofistikovaně uvolnit.