Vogue Daily

Zemřela legendární britská modelka Stella Tennant

Smutná zpráva přišla z Anglie. Včera náhle zemřela Stella Tennant, jedna z nejvýznamnějších tváří nejen britského modelingu. Hvězda 90. let a cover star mnoha vydání Vogue.
Foto: Getty Images
Stella Tennant na přehlídce Jean Paul Gaultier Haute Couture podzim - zima 1997/1998
Její rodina vydala tiskové prohlášení, v němž potvrzuje náhlé úmrtí britské topmodelky pět dnů po jejích 50. narozeninách. „S velkým smutkem oznamujeme náhlou smrt Stelly Tennant dne 22. prosince 2020,“ píše se v dopisu rodiny. 
Stella Tennant se stala modelkou náhodou. Vnučka 11. hraběte z Devonshiru se po ukončení studií na Winchester School of Art ve 22 letech objevila v britské edici Vogue, byla to její první práce v roli modelky vůbec. Stejně jako v roce 1993 ji i na poslední obálku Vogue fotil Stevel Meisel. Týden po prvním focení už fotila v Paříži kampaň pro Versace, a tak začala kariéra jedné z nejvýraznějších představitelek „růží z Anglie“.
„Otočila jsem se a zjistila, že je se mnou ve studiu Linda Evangelista, Shalom Harlow a Kristen McMenamy. Nemohu ani popsat, jak moc mě to vylekalo,“ zavzpomínala v rozhovoru pro britskou Vogue z prosince 2018. „Steven mě vyfotografoval, jak tam stojím, zatímco Linda a Kristen kolem mě tančily, protože jsem byla příliš nervózní, abych se pohnula.“ Tyto fotky se následně dostaly na obálku italské Vogue. „A můj život se změnil přes noc.“
Hned po raketovém startu si ji vyhlédl Karl Lagerfeld a nabídl jí exkluzivní smlouvu s Chanel, Stella se tak stala tváří a múzou kreativního ředitele francouzského módního domu. V posledních deseti letech se modelka aktivně zapojovala do boje o lepší životní prostředí a byla tváří kampaně Global Cool proti plýtvání energiemi v domácnostech. 
V červnu 1999 se ve Skotsku vdala za francouzského fotografa Davida Lasneta a měli spolu čtyři děti. Celá rodina žila v malé vesnici Edrom v hrabství Berwickshire. Na molu se objevila naposledy v Paříži na přehlídce haute couture kolekce Valentino v lednu letošního roku.