Vogue Daily

V čem do vesmíru? V Pradě, samozřejmě

Pokud vás vesmírné lety dosud nelákaly a oblečení kosmonautů vám přišlo — řekněme — ryze praktické, pak zbystřete, protože Prada se chystá dobýt vesmír. Doslova.
Foto: Courtesy of Prada x Axiom
Vypadá to, že Prada se již nespokojí jen se Zemí. Italský módní dům se totiž spojil s vesmírnou společností Axiom Space a společně připravují speciální skafandry pro misi NASA Artemis III. Jde o první spolupráci svého druhu v celé historii.
Foto: Courtesy of Prada x Axiom
„Trvale pokrokový étos společnosti Prada pro lidstvo se rozšířil o touhu po dobrodružství a po odvážných, nových obzorech: vesmíru,“ prohlásil Lorenzo Bertelli, marketingový ředitel Prada Group. „Je nám ctí být součástí této historické mise se společností Axiom Space. Roky experimentů, vývoje špičkových technologií a designérského know-how, které začaly již v 90. letech u projektu Luna Rossa na America's Cup, se nyní uplatní při navrhování skafandru pro Artemis. Je to skutečná oslava síly lidské tvořivosti a inovací, které přispívají k rozvoji civilizace.“
Mise Artemis je plánována na rok 2025. Poslední přistání s lidskou posádkou na Měsíci se uskutečnilo v prosinci roku 1972 v rámci mise Apollo 17. Nyní by navíc měla na Měsíci přistát, jako vůbec poprvé, žena. Prada tak stojí před nelehkým úkolem: vytvořit oblečení pro vesmírnou posádku, které bude maximálně bezpečné, komfortní i praktické. Ani pro život na Zemi se takové oblečení ne vždycky snadno hledá, co teprve pro vesmírné účely. Vývoj skafandrů nové generace je dle vyjádření Axiom Space významným milníkem v dalším výzkumu vesmíru, umožňuje hlubší poznání Měsíce, sluneční soustavy i dalších míst.
Foto: Courtesy of Prada x Axiom
„Jsme nadšeni, že můžeme spolupracovat se společností Prada na vesmírném skafandru Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU),“ uvedl Michael Suffredini, generální ředitel Axiom Space. „Technické znalosti společnosti Prada v oblasti materiálů, výrobních technologií a inovativních konstrukčních konceptů přinesou pokročilé technologické postupy, které pomohou zajistit nejen pohodlí astronautů na měsíčním povrchu, ale také tolik potřebné aspekty lidského faktoru, které ve starších skafandrech chybějí.“
Skafandr AxEMU poskytne astronautům pokročilé schopnosti pro průzkum vesmíru. Jeho konstrukce vychází ze skafandrů xEMU (Exploration Extravehicular Mobility Unit), ale měla by kosmonautům poskytnout větší flexibilitu, lepší ochranu vůči drsnému prostředí, ale i specializované nástroje pro průzkum a vědeckou práci. Už začínáte přemýšlet o druhé kariéře? V uniformě od Prady?