Vogue Daily

Naomi Campbell bude mít vlastní výstavu

Kolik lidí se může pochlubit tím, že je jim věnovaná samostatná výstava v legendárním V&A Museum v Londýně? Na tento velmi krátký seznam přibyde příští rok jméno supermodelky Naomi Campbell.
Foto: Profimedia.cz
Naomi Campbell na přehlídce Dolce & Gabbana jaro - léto 2024 v Miláně
Britské V&A Museum oznámilo, že příští výstava, která nahradí stávající Gabrielle Chanel: Fashion Manifesto, zmapuje téměř čtyři dekády trvající kariéru Naomi Campbell. Ta začala před téměř čtyřiceti lety v Covent Garden. Bude to vůbec poprvé, co se slavná galerie soustředí na modelku. A v žádném případě nepůjde o klasickou retrospektivu. Už jen z toho důvodu, že Campbell neustále aktivně pracuje a objevuje se na současných přehlídkách. Před pár dny v Miláně předváděla mj. pro Dolce & Gabbana, v Paříži se stala hlavním překvapením na show značky Coperni. Naomi se objevuje také v právě probíhající kampani Boss. 
Výstava se otevře 22. června 2024 a potrvá až do 6. dubna 2025. Představí přes 100 exponátů včetně růžových šatů Valentino z Met Gala 2019 nebo slavných warholovských šatů, které navrhla Gianni Versace. Na seznamu jmen nemůže v souvislosti s Naomi chybět ani Azzedine Alaïa, Yves Saint Laurent, Chanel, Virgil Abloh, Jean Paul Gaultier, Alexander McQueen a muzeum počítá s tím, že bude výstavu upravovat a rozšiřovat do posledního dne vzhledem k tomu, že účast modelky se dá předpokládat i na přehlídkách podzim – zima 2024/2025 a haute couture.
Výstava ukáže část rozsáhlého soukromého šatníku supermodelky, ovšem chybět nebudou dnes již ikonické modely z přehlídkových mol, které ze svých archivů zapůjčí řada návrhářů a značek. „Pro mě jako historičku módy je fascinující, jak se její čtyřicetiletá kariéra protíná s tím nejlepším z vysoké módy," vysvětluje kurátorka Sonnet Stanfill pro britskou verzi Vogue. „Vyprávíme příběh kariéry prostřednictvím oblečení, které je výjimečné."