Vogue Vánoce

Šest tipů na zero-waste Vánoce

Šťastné, veselé a bez zbytečných obalů. Uvádí se, že o Vánocích vyprodukují domácnosti až o 30 % více odpadu než obvykle v průběhu roku. Máme pro vás šest tipů, jak prožít letošní svátky více ekologicky — s méně vyhozených obalů, ale přitom zábavně. A nebojte, na sváteční radosti vám to také neubere.
Foto: Getty Images

Eliminujte nákup dárků online

Když to jen trochu půjde, dárky nakupujte osobně. Nejenže můžete podpořit české a slovenské designéry, ale věřte, že takového nákupu budete mít daleko lepší pocit. Navíc se vyhnete spotřebě balicích papírů, výplňových materiálů, krabic, vytisknutým štítkům a následné automobilové, či dokonce letecké nebo lodní dopravě.

Sláva recyklaci!

Než se letos vydáte na nákup balicích papírů, projděte si zásoby těch, které vám doma zůstaly z loňska, anebo použijte noviny (ne, nemám na mysli bulvár nebo komerční plátky) — i v tomto případě platí, že méně je někdy více. Skromnost novinového designu dodá Štědrému večeru kouzlo.

Není vosk jako vosk

Adventní neděle bez zapálené svíčky je jako každá jiná neděle. Pro sváteční atmosféru ale letos zvolte raději svíčky z včelího nebo sójového vosku. Vogue tip: Svíčkami z včelího vosku, které jsou zcela bez plastu a za kterými stojí česká značka Apis Candela, podpoříte tuzemské včelaře.

Čím více jídla, tím více plýtvání

Základ úspěchu k co nejmenšímu plýtvání během vánočních svátků? Eliminace plýtvání potravinami. Předem si tedy sepište nákupní seznam, z kterého bude okamžitě jasné CO přesně a KOLIK surovin potřebujete, ale také, KDE je nakoupíte. Ořechy, mouku a cukr na cukroví je možné pořídit v bezobalových podejnách či zdravých výživách, kde vám je nejenže naváží, ale ještě bude zboží v lepší kvalitě. Zeleninu na bramborový salát nakupte u zelinářů na trzích. Zaprvé tím získáte jistotu, že pochází z Česka — a zadruhé kupovat brambory v igelitovém pytlíku ze supermarketu je totální zbytečnost. Snažte se přitom změnit zajetou myšlenku, že na Vánoce musí být všeho více. A mimochodem, ani mandarinky nejsou symbolem českých Vánoc.

Vánoční stromeček? Ať je pronajatý

Největší vánoční nesmysl je dle mě kácení zdravých stromů z lesů jen proto, aby udělaly několikadenní parádu v městském bytě, a následně s příchodem Nového roku skončily u popelnic. A co víc, strom většinou domů přinesete v metrech plastové fólie. I tady se vybízí řešení: pronájem vánočního stromku. Ten po svátcích společnosti vyzvednou a zasadí.

Méně je více

A na závěr: Myslete na toto klišé, které ovšem v případě Vánoc platí dvojnásob. Zkuste se tímto heslem letos řídit. Poděkuje vám vaše peněženka, ale i naše planeta. Tak šťastné a veselé!