Vogue Vánoce

Klidné a laskavé

Dopřejte si chvíli zamyšlení nad tím, co skutečně znamenají Vánoce a co pro sebe, své blízké a lidi okolo v tomto v období můžete udělat. 
Foto: Ina Lekiewicz Levy
Giselle Norman, Vogue CS listopad 2023

Splaťte dluhy

S blížícím se koncem roku nastává čas srovnat účty. Splaťte vše, co je třeba, vyrovnejte závazky a věnujte pozornost restům. Vánoce pozornost obracejí k duchovním hodnotám, ke sdílení, rozjímání a vzájemné podpoře. Je to čas, kdy můžete vyrovnávat bilanci doma i v práci. Splňte dávné sliby, protřiďte seznam položek k vyřízení, vymeťte zanesené kouty. A to doslova i obrazně. Nevytvářejte nové dluhy, neslibujte nemožné. Dva nejhorší důvody, proč si vzít nějakou půjčku, jsou podle průzkumů finanční gramotnosti vánoční dárky a dovolené. Pokud už zvažujete finanční závazek, měl by být investicí do bydlení, do oprav v domácnosti nebo třeba do nákupu něčeho, co potřebujete ke své profesi. Proberte i nesplněné sliby vůči sobě samým. Co jste si přáli v tomto roce zkusit, vidět nebo ochutnat? Jak jste se chtěli posunout v práci? Našli jste nové možnosti vzdělávat se, o které stojíte, ale zatím jste nenašli čas? Z takových dluhů udělejte své plány na příští rok a přiřaďte jim alespoň rámcové termíny. Namísto výčitek vás tak budou opět těšit. Dopřejte sobě i svým blízkým především čistý stůl a svědomí. 

Odpusťte křivdy

Když už vánoční úklid, tak z gruntu. Kdy jindy odpouštět než v době, kdy si připomínáme narození toho, který odpuštění daroval všem lidem pro dny minulé i příští. Inspirovat se může každý, ať už věřící, hledající, nebo ateista. Zapomeňte na drobné i větší křivdy, udělejte vstřícné gesto nebo smírný první krok. Podle odborníků je odpuštění jednou z cest k uzdravení duše; neznamená zapomenout na to, co se stalo, ale schopnost vzpomínat bez hořkosti. Vyvedl vás z míry kolega, který si třeba přisvojil vaše zásluhy? Pohádali jste se sestřenicí, protože vidíte svět jinak? Nemůžete kamarádovi přijít na jméno, protože nedodržel slovo, nebo bývalé lásce, že vás opustila? Projekt Českého rozhlasu Odpustit? vás možná inspiruje k zamyšlení nad tím, že většina takových rozepří je ve skutečnosti pouhými nedorozuměními nebo jde o nemilý důsledek rozdílných názorů na životní zádrhele. Odpouštět dokáží i lidé, které někdo vážně ohrozil na životě nebo se potýkají s nepřekonatelnými těžkostmi v podobě neléčitelných nemocí; i když nikdo není jinému měřítkem bolesti a ve světle nedávných událostí je zřejmé, že cesta k odpuštění může být hodně trnitá (a je-li to třeba, vyžaduje odbornou pomoc). Přesto se pokuste zbavit alespoň těch starých křivd, u kterých se na to už cítíte připraveni, a nové nijak nepodporujte. Uleví se nejen vám samotným, ale uzdravíte navíc vztahy s blízkými lidmi a světem jako takovým. Namísto toho dejte prostor laskavosti a vděčnosti za vše dobré. 
Buďme lidmi, v tom je poselství Vánoc.

Otevřete srdce

O Vánocích buďte velkorysí i do třetice. K vánočnímu času patří ochota se dělit v mnoha nejrůznějších podobách. Ať už jde o nákup dárků na dobročinných bazarech, příspěvky neziskovým organizacím, dárky pro osiřelé děti, nebo o opuštěné seniory, nákupy pro samoživitele, dopisy osamělým lidem, nebo dary při bohoslužbách, Vánoce jsou obdobím obdarovávání a sdílení. A také obdobím, kdy bychom měli odložit všechny předsudky. „Vidím, kolik lidi trpí osamělostí, kolik dětí žije v drsných rodinných poměrech. V našem kostele se snažíme zasazovat o lidskost ve světě, který je někdy hodně nelidský. Moje motivace je jasná: věřím v Boha, který se stal člověkem a dal nám tím jasné znamení. Jediné na čem skutečně záleží, je naše lidskost. Buďme lidmi, v tom je poselství Vánoc," vzkazuje evangelická farářka Anna Kampl, která je původem z Česka a dnes působí v Simmeringu na předměstí rakouské Vídně. Její kostel je otevřený všem bez ohledu na poměry, zázemí, vyznání, gender či orientaci, protože za rodinu považuje společenství všech lidí, kteří se tam scházejí. „Slavíme narození Spasitele, který se nenarodil v takzvané tradiční rodině, byl počat jako mimomanželské dítě. Nevybral si záři reflektorů, ale temnou studenou noc. Namísto paláce zvolil studený chlév. Vybral si nekonvenční cestu. Způsob, jakým přišel na svět, dodává odvahu všem diskriminovaným a osamělým. Všem, kteří jsou ze světa tradiční rodiny vyloučeni. Vánoce jsou svátky lidskosti a otevřených srdcí." Připomeňte si navíc, že skutečná štědrost a velkorysost nejsou jen velká gesta svátečních dnů, ale především drobné skutky všedních chvil, které dělají svět o něco lepším každý den.
Přidejte se k Vogue Leaders na LinkedIn.