Vogue Vánoce

Bylo, nebylo aneb Jaké pohádky vám vykouzlí úsměv o letošních Vánocích?

K svátkům české pohádky jednoduše patří. Ta první, filmová pochází z roku 1951 s názvem Císařův pekař vypráví o Rudolfu II. a Golemovi, a nebyla určena dětem. Od té doby vzniklo nespočet pohádek určených jak pro televizní vysílání, tak pro stříbrná plátna — a dělají pravidelně radost dospělým i těm nejmenším. Jaké pohádkové skvosty si pustíte o letošních Vánocích vy?
Foto: Profimedia
S čerty nejsou žerty
České televizní stanice vsadí během Štědrého dne na klasiku, proto na nich můžete zhlédnout pohádkovou komedii S čerty nejsou žerty, pohádku od režiséra Zdeňka Trošky Z pekla štěstí, snímek Honza málem králem s Jiřím Kornem v hlavní roli nebo nesmrtelné Tři oříšky pro Popelku. 
Večer se ale ponese ve znamení televizní premiéry Tajemství staré bambitky 2, v které září Tomáš Klus nebo Veronika Khek Kubařová. Jde už o druhý díl hudebního příběhu z roku 2011, který se točil na lokacích státního hradu a zámku v Jindřichově Hradci, na zámku v Mníšku pod Brdy, v Muzeu lidových staveb v Kouřimi či v Polabském národopisném muzeu v Přerově nad Labem. 
V neděli, na Boží Hod, se poprvé představí pohádka Krakonošovo tajemství, která vznikla v koprodukci se Slovenskem a Německem. A ačkoli se většina děje odehrává na pohádkovém zámku Hůrka, filmaři točili na hradech Kost nebo Sovinec a také zámcích, jako je Hrádek u Nechanic či Doudleby nad Orlicí.
I na streamovacích platformách na vás čekají hezké české pohádky. Například HBO Max nabízí filmy Anděl Páně nebo Tři bratři. A pokud zatoužíte odbočit od tradice, ale o dobrodružství a napětí příjít nechcete, můžete si zde pustit třeba všechny díly Harry Pottera — ani tam nechybí efektní vánoční scény (a co si budeme povídat, jednotlivé knižní příběhy záměrně vycházely před Vánoci, takže jsme je všichni dostali pod stromeček a potom celé vánoční prázdniny hltali).
Na Disney+ pohádky z české produkce nenajdete. Zato se tady ukrývá obrovské množství původních i nových animovaných filmů z dílny Walt Disney, zahrnujících i filmy studia Pixar, které Walt Disney koupil v roce 2006. Sledovat tu můžete hity jako Ledové království, Ukradené Vánoce od Tima Burtona nebo Dobu ledovou, ale také spoustu dalších kouzelných filmů (nejen) pro děti. 
A teď to nejlepší na konec: největší kolekcí českých pohádek se pyšní Netflix. V nabídce figurují díla jako Čertí brko, Princezna zakletá v čase nebo Peklo s princeznou. Pro ty, co nemají připojenou televizní anténu, máme tip na již zmíněnou klasiku: Tři oříšky pro Popelku s nezapomenutelnou Libuškou Šafránkovou. Takže to vypadá, že letošní Vánoce jsou zachráněné.