Trendy

#BackToOffice: vylepšete svůj šatník bez extra výdajů

Na konci srpna je nejvyšší čas připravit svůj šatník na #BackToOffice a/nebo #BackToSchool. Než se ale pustíte do impulzivního nakupování, podívejte se nejprve, co už máte ve skříni. Září díky tomu zvládnete v pohodě a udržitelně, aniž byste zruinovali svůj rozpočet.

Jasný základ

Názory na to, co patří k základu šatníku, se různí. Někdo dá přednost bílým tričkům, jiný raději košilím. Někdo nedá dopustit na kožené bundy, jiný zase přísahá na skvěle padnoucí blejzr. V každém případě je dobré mít přehledný seznam: projděte si úplně vše, co již ve skříni máte a zamyslete se nad příležitostmi, na které potřebujete být připraveni. Potom si vezměte každý kousek do ruky a zkontrolujte, jestli je zcela v pořádku. To, co si žádá opravu, zaneste ke krejčímu nebo švadleně, a co již neslouží nebo vám jakkoliv nesedí, nemilosrdně vyřaďte. Zapracujte také na svém mentálním nastavení. Nepotřebujete patery džíny, stačí jedny, které vám padnou jako druhá kůže. Zapomeňte i na hromadu kabátů z fast fashion řetězců, investujte do jediného modelu, ale ať je to například klasika od Max Mary. Nebudete litovat. 

Nápaditý styl

Zkuste se zamyslet nejen nad příležitostmi, ale také nad celkovým vyzněním, které by mělo vyjadřovat, kdo jste a kam v životě míříte. Jinak bude vypadat šatník bohémské víly a jinak smart casual minimalismus. Přemýšlejte o svém stylu. Když si za ním budete stát, ušetří vám to čas i peníze. Nebudete podléhat impulzivním nákupům, raději si našetříte na kousek, který do vaší skříně skvěle zapadne jako dílek do mozaiky. Styl začíná u zrcadla. Zkoušejte, co vám sluší, v čem se cítíte dobře a sami sebou. Inspiraci můžete čerpat od osobností, které máte kolem sebe, nebo třeba od celebrit, kterým jejich šatníky pomáhají vyladit osobní stylisté. Neznamená to ale, že budete do poslední nitky kopírovat kohokoliv ve svém okolí, posedle shánět oblečení, které nosí princezna Catherine, nebo se snažit bez přemýšlení napodobovat looky z fashion weeků. Spíše se inspirujte sladěnými celky, barvami a střihy. Snadněji pak najdete, co vyhovuje přímo vám — a budete originální. Dobré je také vědět, že i když je nadčasový, styl se mění v průběhu života a v návaznosti na životní situace, takže nezaškodí si tuhle inventuru čas od času zopakovat. 

Colour blocking

Když už jsme u barev, luxusnějšího vyznění svého šatníku dosáhnete laděním barev. Neměla by to být nesourodá směsice čehokoliv, co vám padne pod ruku. Pokud máte rádi černé roláky, zůstaňte u nich, i kdyby modré byly v 90% slevě. Pokud jste fanoušky bílých tílek, šance, že vynesete neonově žluté nebo růžové, je poměrně malá (i když i my taky fandíme Barbie). Několik oblíbených barev sem tam ozvláštněte něčím, co vybočuje, většinu svých věcí ale budete mnohem snáze kombinovat mezi sebou. Dejte si navíc pozor, aby kombinace barev neodváděly pozornost od vaší tváře. Zajimavé boty, výrazný pásek nebo odvážná kabelka budou tou správnou tečkou. 

Quiet luxury 

Zapomeňte na výrazná loga. Dejte přednost kvalitě materiálů či preciznosti zpracování. Quiet luxury sice působí nenápadně a jednoduše, jde však pouze o první dojem. Trend tiché módy se původně objevil v období hospodářského propadu v USA, kdy se bohatší vrstvy snažily oblečením neprovokovat. Dnes má ale přesně opačný smysl — a poukazuje na to, že nositelka nebo nositel mají vytříbený vkus a smysl pro módu. Popularitě  trendu výrazně napomohl seriál Boj o moc, který je přehlídkou toho nejlepšího, co může být z ranku quiet luxury k vidění. Jen opět nezapomeňte, že nejde o to slepě následovat trend, ale inspirovat se — pro doladění svého vlastního stylu. 

Couture, slow & vintage

Pokud máte jasno a víte, co vám v šatníku chybí, nezapomeňte, že ne všechno musíte mít nové. Klasický kabát seženete ve vintage obchodech za příznivější ceny, potřebujete jen o něco více trpělivost a také trochu štěstí. Vintage kousky mají tu výhodu, že jsou prověřené časem, a budete tedy vědět, co od nich čekat. Nákupy nového oblečení pak praktikujte v obchodech, které se zaměřují na pomalou módu (slow fashion). Najdete v nich většinou lokální značky a z těch zahraničních takové, které fungují udržitelně a férově. Z nákupu budete mít nejen lepší pocit, ale hlavně věci, které vám déle vydrží. Dobrý pocit budete mít také, pokud investujete do modelu svého oblíbeného návrháře nebo návrhářky. Budete vědět, jak váš oděv vznikal, komu prošel pod rukama a kdo pečoval o každý jeho detail. Couture je totiž nejen věčná, ale také udržitelná přímo z podstaty. 
Tip redakce: Zajděte načerpat inspiraci na SLOU Days, které se konají 6. a 7. října 2023 v pražské Holešovické tržnici. Kromě udržitelné módy tu na vás čekají i beauty produkty. A na přednáškách, které poběží v rámci doprovodného programu, se dozvíte třeba i to, jak o své oblečení pečovat, aby vám vydrželo ve skvělé formě co nejdéle.