Móda

7 tipů, jak docílit draze vypadajícího šatníku

Obdivujete outfity z fashion weeků, ale v současné ekonomické situaci si nemůžete dovolit utratit za oblečení celou výplatu? Podívejte se na tipy, které šatník pozvednou na vyšší level, a přitom nezruinují vaši peněženku. 
Foto: Edward Berthelot/Getty Images
Pokud jste si během týdnů módy prohlíželi nekonečné množství street stylových snímků, ve svých feedech obdivovali elegantní, super cool, draze vypadající outfity a říkali si: „Kéž bych si to mohl/a dovolit,“ jste tu správně. I já mívám občas podobné touhy. Ale já (ani vy) nemusíme utrácet obří částky, abychom vypadali skvěle. Oblékat se „draze“ závisí na rozpočtu méně, než si možná myslíte. Jistě, možná si zrovna teď (ani v dohledné době) nemůžete dovolit kabelku Bottega Veneta, ale oblékání není o tom, abyste v jediném stylingu ukázali co nejvíce značek. 
Ve skutečnosti jsou často nejdražší outfity bez etiket. Stačí se podívat na The Row, minimalistickou značku všech královen drahého oblékání, za kterou stojí Mary-Kate a Ashley Olsenovy. A i když je brand drahý až k pláči, je pravdou, že kromě investičních kousků nabízí i inspiraci, jak si outfit vylepšit tak, aby vypadal skutečně draze. Košile na míru, neutrální tóny nebo oversized saka. Jak s podobnými kousky pracovat? Podívejte se na tipy módního editora Vogue Australia Miguela Urbiny Tana.

Investujte do kvalitního základu šatníku

Už jste to určitě slyšeli, ale je to každopádně pravda: kvalitní základní kousky jsou jádrem draze vypadajícího šatníku. „Tohle je skutečně nezbytný základ,“ říká Miguel Urbina Tan. „Vše je o pomalejším nakupování, vyšší útrata za kvalitu znamená, že v dlouhodobém horizontu ušetříte.“ Skutečnost, že vám ve výsledku zůstane více peněz, když nebudete každou sezonu znovu nakupovat stejné oblečení, ale zaměříte se na kvalitní kousky, se vám vyplatí i při sestavování draze vypadajícího outfitu. A co víc, kvalitnější oblečení znamená méně textilního odpadu končícího na skládce, takže investicí do kvality místo rychlé módy v podstatě šetříte i planetu. Náš přehled kvalitních základů šatníku zahrnuje dobrý zimní kabát, skvělé džíny, bílá trička a košile, pevné boty, ale i perfektně střižené sako (o tom ale později).

Kombinujte a vylaďte si cestu k úspěchu

Nemá smysl kupovat hromady topů a kalhot s potiskem. Při sestavování outfitu to může být hodně omezující. Namísto toho si pořiďte jednobarevné kousky v neutrálních tónech, jako je béžová, černá a bílá. Můžete je nosit opakovaně a libovolně kombinovat. Šatník plný kombinovatelných kousků je pokladnicí možností, přičemž jednoduché modely dokáží opravdu vypadat velmi draze. 

Rozlučte se se špatně padnoucími oděvy

Skvěle padnoucí oblečení je snad nejjednodušším způsobem, jak pozvednout úroveň svého stylu. Důkazem jsou kolekce Jil Sander. Ať už se jedná o oversized sako, které můžete přehodit přes cokoliv (od džínů až po úzké šaty), nebo vestu à la Bella Hadid; slušivé, na míru šité oblečení vás přenese z kanceláře rovnou na formální večeři a zase zpátky — a vy budete za všech okolností vypadat luxusně. Vezměte si k srdci radu od Miguela Urbiny Tan: „Dobrý investiční blejzr dokáže pozvednout jakýkoliv outfit, je univerzální. Místo toho, abyste si koupili pět levných blejzrů, investujte do jednoho kvalitního, který vám vydrží roky. Camilla a Marc dělají skvělá saka.“ 
Foto: Edward Berthelot/Getty Images
Sarah Lysander, Leonie Hanne a Emili Sindlev

Odvážná silueta může být tajnou přísadou

Je dobré mít v šatníku několik kousků, které si hrají se siluetami a proporcemi. Halenka s puff rukávy může v kombinaci s elegantními kalhotami vytvořit zajímavou a dynamickou siluetu, která vypadá jako z přehlídkového mola. „Můžete mít velký rukáv s vypasovanými kalhotami, anebo to jednoduše obrátit — a obléct objemné kalhoty s přiléhavým topem. Jde jen o to si vybrat,“ tvrdí Miguel Urbina Tan.

Kupte si správné boty

Boty jsou nejvytíženějším kouskem každého šatníku. Nejen proto, že na ně šlapete a taháte je různým terénem, ale proto, že správná pevná obuv prostě činí rozdíl mezi otlačenýma, bolavýma (plus někdy i zpocenýma) nohama a nohama, které jsou v pohodě. Dobré boty poznáte na dálku a vězte, že dotáhnou outfit k dokonalosti.  „Všichni si nemůžeme kupovat luxusní kolekce,“ připouští Miguel Urbina Tan. „Ale není to ani třeba. Kupte si kvalitní tenisky, mokasíny nebo kožené boty. Dražší obuv pozdvihne levnější oblečení.“

Řekněte „ne“ syntetickým látkám

Možná jsou levné, ale syntetická vlákna jsou přímou cestou k nudným šatníkům. Syntetická vlákna, jako je akryl a nylon, mají sklon k tvorbě žmolků, vytahují se a odírají rychleji než jejich přírodní protějšky, takže vaše oblečení nebude vypadat zrovna efektně, a to i po několika nošeních. V dnešní době je však většina oděvů šitá ze směsových materiálů, takže je celkem náročné postavit šatník bez syntetických materiálů. Rada odborníka? „Vyhnout se syntetice úplně není možné, ale jako nakupující si toho můžeme být vědomi. Při nákupu zboží proto přemýšlejte, jestli by nebyla lepší přírodní alternativa.“ 

Čtěte etikety

Pravděpodobně teď mluvím jako váš rodič. Ale možná nejjednodušší způsob, jak dosáhnout toho, aby váš šatník vypadal draze, je správná péče o oblečení. Jak na to? Stačí číst etikety, které informují, jak oblečení prát i sušit, aby mělo co nejdelší životnost. Vážně je dobré na cedulky mrknout.
Článek vyšel v originále na Vogue Australia.