Filmy

Kostýmní návrhářka o svém vztahu k Barbie plus vše ostatní, co byste o šatníku filmového hitu měli vědět

Nejslavnější panenka světa již brzy zazáří v novém snímku režisérky Grety Gerwig. Proč film zasvětila právě Barbie a jaký měla na panenku názor ještě před natáčením oscarová kostýmní návrhářka Jacqueline Durran, která stojí za outfity hlavních protagonistů Margot Robbie a Ryana Goslinga? 
Foto: Profimedia
Poté, co kostýmní návrhářka Jacqueline Durran získala Oscara za práci na snímku Malé ženy, požádala ji režisérka Greta Gerwig, aby svůj talent předvedla i na jejím dalším projektu: filmu Barbie. Jacqueline na nabídku kývla — a jak sama přiznává, byla to zcela nová zkušenost: „K Barbie se nechováte jako k běžné postavě, protože motivace pro to, co má na sobě, nevychází z jejího nitra.“ 
Foto: Courtesy of Warner Bros. Pictures
Foto: Jaap Buitendijk
„Barbie je úzce spojená s módou už jen ze své podstaty, protože si s ní hrajete tak, že ji oblékáte,“ připomíná  Durran a pokračuje: „Pro daný outfit je tedy určující to, kam Barbie jde, co dělá,“ vysvětluje vyhledávaná kostymérka. „Musí být kompletně oblečená pro danou práci nebo zaměření.“ Pro film Barbie je stěžejní lokací pláž, a proto se nabízí myšlenka, že se pro hlavní hrdinku, kterou ztělesnila herečka Margot Robbie, stala módní předlohou ikonická Malibu Barbie. Jacqueline Durran ale čerpala převážně z 50. a 60. let 20. století, tedy období, kdy za plážový idol platila Brigitte Bardot. Všechny kostýmy v Barbie Landu tak zapadají do jedné ze zhruba patnácti barevných kombinací, které se odvíjely od vyobrazení pláže na Francouzské riviéře počátku 60. let. „Celý můj tým denně obcházel londýnské obchody, aby pro Barbie našel to pravé oblečení, ve specifických barvách,” popisuje Durran. „Greta píše rychlostí 100 mil za hodinu: na jedné stránce jste tak mohli vidět scénář třeba ke čtyřem scénám. A to si samozřejmě žádá spoustu změn,“ říká se smíchem o stovkách návrhů, které její tým vytvořil. Od Barbie popelářky až po Barbie pošťačky.
Foto: Courtesy of Mattel and Warner Bros. Pictures
Foto: Jaap Buitendijk
Na výrobu měli ale pouhých jedenáct týdnů, takže se jednotlivé outfity dokončovaly v průběhu natáčení. To přinášelo jednu velkou výhodu: možnost pracovat s nejnovějšími nápady. Například při jedné z pozdějších kostýmních zkoušek přišel samotný Ryan Gosling, protagonista Kena, s tipem, aby jeho postava měla spodní prádlo specifické značky „Ken“. À propos, když už byl zmíněn Ken — zajímá vás, jak vznikaly outfity pro něj? „U Kena jsme se hodně zaměřili na retro sportovní oblečení,“ prozrazuje Jacqueline a dodává: „Je především sportovec. To je jeho hlavní zaměření.“ Kenova role však ve filmu zůstává, stejně jako ve skutečném světě, tak trochu na vedlejší koleji. „Ken nikoho nezajímá, všichni si přece chtějí hrát výhradně s Barbie,“ říká návrhářka a dodává: „Každopádně s Barbie vždy ladí a podle ní mění i svůj vzhled.“ 
Foto: Courtesy of Warner Bros. Pictures
Foto: Jaap Buitendijk
Fakt, že Ken zůstává oproti Barbie v pozadí, podle Durran souvisí s dosud málo prozkoumanou stránkou panenek Barbie. Tu až režisérka Greta Gerwig ve filmu otevřela. „Sama jsem si nikdy, kvůli tomu, jak Barbie vypadá, nemyslela, že by ta panenka měla feministický aspekt. Naopak byste spíše řekli, že je antifeministická,“  zdůrazňuje Jacqueline Durran a přiznává, jak moc se mýlila: „Nedošlo mi, jak Barbie byla revoluční. Vždyť právě v jejím případě si začaly holčičky hrát s panenkou, která má vlastní osobnost a schopnosti, není miminkem,” vysvětluje umělkyně, která důkladně prozkoumala historii (a všechny podoby v čase) slavné panenky: Barbie z roku 1959 v černobílých jednodílných plavkách, červenou rtěnkou a modrými očními stíny. Ne náhodou se autentické a téměř identické ztvárnění objevilo v prvním traileru k filmu, parodií na snímek 2001: Vesmírná odysea z roku 1968 od Stanleyho Kubricka. První paparazzi záběry z natáčení s Robbie a Goslingem v křiklavých, neonových outfitech a na kolečkových bruslích byly pro změnu inspirované panenkou Hot Skatin' Barbie z roku 1994. 
Foto: Courtesy of Warner Bros. Pictures
Foto: Courtesy of Warner Bros. Pictures
„Barbie je vždy perfektní, což je znázorněno i v jejích kostýmech. Jak plyne příběh filmu, postava Margot Robbie se mění — a s ní se proměňuje i její volba oblečení. Jeden z aspektů filmu je sebepoznání.” A co pověstná růžová barva v šatníku Barbie? Nešlo zdaleka jen o ni. „Pokud chcete, aby něco mělo na první pohled Barbie vibe, samozřejmě použijete růžovou. Avšak outfity, které oblékla Margot Robbie, byly speciálně vytvořené pro její postavu, a pokud už byly některé modely hotové, jedná se výhradně o Chanel.” Margot je totiž jeho ambasadorkou již od roku 2018. „Značka Chanel byla na přípravách velmi zainteresovaná, pomáhala nám najít vhodné looky. Posílali nám všechno, cokoliv jsme potřebovali. Byla to skvělá spolupráce.” Z archivu módního domu konkrétně získali filmaři kostýmy, plážové oblečení, sportovní oblečení i doplňky, především kousky z 80. let. „Všechno, co bylo dobré, jen nemělo tu správnou velikost či barvu, pro nás předělali,” pochvaluje si Jacqueline Durran. A zatímco jejími favority byly trendy růžové šaty Coco Beach s doplňky Chanel, šperky, taška i boty s logy, mnoho looků mělo nádech 80. let. Důvod? „Greta byla nadšená, když oblečení pocházelo z doby, kdy si sama s panenkami Barbie hrála,” komentuje Jacqueline Durran. „Byla velkou fanynkou Barbie.”
Článek vyšel v originále na vogue.co.uk.