Společnost

Voices of Ukrajina: Abyste věděli, jsme silní a nezoufáme

Tým Vogue Czechoslovakia je v intenzivním kontaktu s ukrajinskou redakcí i dalšími spolupracovníky a přinášíme slova těch, kterých se situace přímo dotýká. Další díl série rozhovorů #VoicesofUkrajina věnujeme svědectví kreativního kolektivu značky Olenich.
„Jen abyste věděli, prozatím jsme v bezpečí, silní a nezoufáme. Doufáme v mír a věříme v naše vítězství, jsme svobodní a Ukrajina zůstane svobodná, není jiné cesty!“ To říká Hana Olenich a i tvůrčí tým z její ukrajinské módní značky Olenich.

Jsou známí svým jedinečným krejčovským řemeslem. Vintage inspirace v jejich podání nepůsobí kostýmně, nýbrž naprosto moderně, a to hlavně díky pečlivosti zpracování. Ztělesněním jejich stylu navzdory rozličnosti značky zůstává versatilní trenčkot z eko kůže, který trenduje napříč sítěmi. Teď je jejich slow-fashion tvorba v ohrožení, podobě jako tvorba ostatních ukrajinských návrhářů.  
„Nyní bojujeme nejen za Ukrajinu, ale také za demokracii, evropské hodnoty a lidskost. Stali jsme se štítem, který zadržuje čisté zlo a nedovolí, aby se dále šířilo. Všichni víme, že móda odráží společenské, politické a kulturní události a reaguje, i když ne vždy jako první. Věříme ale, že mezinárodní módní komunita nebude ignorantská a podnikne nezbytné kroky – ozve se, bude šířit povědomí o ukrajinské módě, bude pokračovat v úzké spolupráci s talentovanými ukrajinskými návrháři a podpoří naši ekonomiku postiženou válkou.“ 
Jejich nejnovější kolekce fall/winter 2022 přitom jako by předestřela odvahu ukrajinského národa. Je totiž inspirována ženou nomádkou, která se po sedmi letech vrací do rodné vlasti. Těžké celky střídají ty lehké v překvapivé symbióze, kterou dokonale doplňuje tlumená barevná paleta. V kolekci se tentokrát vedle eko kůže objevuje taktéž falešná kožešina. Myslet v těchto podmínkách nejen na budoucnost svého bytí, ale také na bytí všech na této planetě v rámci udržitelných příslibů, je neuvěřitelné.  
„Věříme v naše vítězství a jsme si jisti, že až tato krutá válka skončí, dojde k ukrajinské renesanci. Jsme hrdý národ statečných Ukrajinců a zůstaneme svobodní bez ohledu na to, co se děje! Kromě toho bychom se s vámi rádi podělili o naši upoutávku na kolekci FW22, kterou jsme nafotili ve svobodné a mírumilovné Ukrajině. Myslím, že to mluví samo za sebe,“ uzavírá Yana Olenich a její tým.
Foto: Courtesy of Olenich
Olenich holiday collection
Foto: Courtesy of Olenich
Olenich holiday collection
Foto: Courtesy of Olenich
Olenich holiday collection