Společnost

Voices of Ukrajina: Celý svět je v nebezpečí a jen společně můžeme vyhrát

Nejznámější ukrajinský designér současnosti, jehož tvorbu nosí mj. Madonna, Miley Cyrus, Kaia Gerber, Maye Musk, Bella Hadid, Elsa Hosk a Amanda Gorman, se od počátku války u našich východních sousedů stal i jedním z nejsilnějších hlasů. Pro Vogue Czechoslovakia píše Ruslan Baginskiy o svých pocitech, vlivu sociálních sítí a proč Ukrajina potřebuje vaši pozornost. 
Foto: archiv RB
Ruslan Baginskiy
V těchto dnech měl být kloboučník Ruslan Baginskiy ve francouzské metropoli a prezentovat novou kolekci na sezonu podzim-zima 2022/2023 a prodat ji jako každou sezonu nejlepším concept storům a obchodním domům po celém světě. Za jiných okolností by se u něj střídali módní influenceři, topmodelky a novináři mapující to nejlepší, co se na pařížském fashion weeku děje. Každý by se na Instagramu a TikToku chlubil novým kloboukem, čepicí nebo čelenkou od kyjevského designéra, který v posledních letech zásadním způsobem přitáhl pozornost k ukrajinské módní scéně. Minulý čtvrtek ale změnil vše.
Místo rozesmátých tváří a tisíců selfies se on a jeho početný tým rozjel do všech koutů Ukrajiny za svými rodinami, ukrýt se u svých přátel. Přes Instagram apeluje na celou módní scénu, vyzývá světové politiky a popisuje, co se skutečně děje v jeho rodné zemi. Další díl ze série Voices of Ukrajina věnujeme právě jeho zpovědi.
Žádám všechny lidi z kreativního průmyslu, aby s námi bojovali za naši budoucnost. Musíme toto zlo okamžitě zastavit, než zničí naši planetu.
„Ve čtvrtek mě probudily výbuchy. Já, moje rodina, tým jsme museli opustit své domovy v Kyjevě. Nechali jsme tam svůj život.
Existuje mnoho dezinformací, ale některá fakta nikdo nemůže popřít. Rusko útočí na Ukrajinu. Rusko chce zničit náš národ. Putin chce ukázat svou moc. Samozřejmě jsme četli všechny zprávy a očekávali jsme, co udělá. Ale nikdy bych si nemyslel, že plánuje něco takového. Od té první noci celá země nespí. Jen těžko se tomu dá uvěřit. Toto je třetí světová válka. Pokud vezme Ukrajinu, půjde dál. Tady nejde o Ukrajinu, tady jde o bezpečnost celého světa.
Teď jsem a zůstávám na Ukrajině, v mém rodném Lvově. Každý den mluvím se svými přáteli a rodinou, abych se ujistil, že jsou na bezpečném místě, pokud vůbec o nějakém bezpečném místě na Ukrajině můžeme mluvit. Plánujeme podporovat naši armádu, jak jen můžeme. Darujeme peníze, šíříme osvětu, bojujeme v informační válce a snažíme se zastavit ruskou propagandu. Naším hlavním úkolem je nyní říkat lidem pravdu. Přesvědčit Rusy, že je to jejich šance ukázat světu, že jejich země nepatří Putinovi, ale lidem.
Naši lidé jsou velmi stateční, naše armáda nás chrání. Každý jednotlivec, od mladé dívky po osmdesátiletého muže, je připraven bojovat za svobodu až do konce. To je to, co moje země dělá po staletí. Od roku 1991 jsme nezávislou zemí a toto je další boj za naši svobodu. Nikdy nedovolíme, aby nám ji Putin vzal.
Přestože jsem našeho prezidenta nevolil, plně ho podporuji. Je to rozhodně hrdina. Zůstává v Kyjevě, neschovává se v horách a jsem si jistý, že udělá vše, co bude v jeho silách, aby zastavil tuto válku a znovu vybudoval zemi.
Módní průmysl by se rozhodně měl ve větší míře zapojit. Pochopte, nejsme proti lidem, ale sankce se jich dotknou, ovlivní podnikání, sankce donutí lidi protestovat. Sami musíme šířit informace a povědomí, co se opravdu děje. Potřebujeme, aby lidé brali válku vážně. Jedno 15sekundové storíčko na Instagramu nemá vliv, válka ještě neskončila a ani se neblíží konci. Celý svět je v nebezpečí a jen společně můžeme vyhrát. Žádám všechny lidi z kreativního průmyslu, aby s námi bojovali za naši budoucnost, musíme toto zlo okamžitě zastavit, než zničí naši planetu.“
Co podle Ruslana můžete udělat i vy? „Nejprve musíme zastavit tuto válku. Dary, dobrovolníci, sankce, šíření informací atd. A až válka skončí – jak vidíte, o našem vítězství nepochybuji – celý svět musí pomoci znovu vybudovat mou krásnou zemi, můj domov.“