Společnost

Kvůli drogám přestala hrát a začala psát scénáře. Neuvěřitelný příběh Carrie Fisher

Když jí George Lucas na natáčení Star Wars řekl, že ve vesmíru neexistuje spodní prádlo, prostě šla a sundala si podprsenku. Taková prostě byla: bezprostřední princezna Leia. 
Foto: Sunset Boulevard/Corbis via Getty Images
Carrie Fisher ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje, 1977
Dcera herečky Debbie Reynolds a zpěváka Eddieho Fishera se však princeznou stala dávno předtím, než roli Leiy dostala. Debutovala na Broadwayi, když jí bylo teprve patnáct. Na stříbrném plátně se pak poprvé objevila v roce 1975 v komedii Shampoo a to po boku Warrena Beattyho a Goldie Hawn. Jen o dva roky později se upsala prvnímu dílu Hvězdných válek. Scénář ji nadchl. „Nebojácná a protivná ženská? Hned jsem věděl, že tohle je něco pro mě," uvedla pro Rolling Stones posléze. Ačkoli byl její vzestup raketový, role ve filmech Bratři Bluesovi Hana a její sestry přišly takřka samy, v soukromí se nadějná herečka trápila. 
V jednom z rozhovorů přiznala, že doktoři u ní na bipolární poruchu přišli už ve dvaceti. „Drogy mi způsobily, že jsem se cítila normálněji,“ řekla magazínu Psychology Today v roce 2001. Bouřlivé vztahy, mimo jiné s Paulem Simonem i Bryanem Lourdem, psychickému zdraví herečky nepřispívaly. To kvůli nim se ocitala na různých koutech planety pod vlivem návykových látek. Nezřídka i v Amazonii.  

I když nikdy nepřestala hrát, hereččinou spásou se ukázalo být psaní. Zkušenosti s drogovou závislostí a rehabilitací přenesla do první knihy, románu Pohlednice z Hollywoodu, který byl později adaptován do filmu s Meryl Streep v hlavní roli. Následovaly dalších čtyři romány a také dva scénáře. Stala se také jednou z takzvaných script doctors, dokonce jedním z nejvyhledávanějších. V této roli pomohla přepsat nebo upravit scénáře trháku Sister's Act, nebo dokonce Lucasových starwarsových prequelů.
V jejím rejstříku nechybí ani troje paměti, nejposlednější The Princess Diarist dokonce popisovaly její tajný vztah s Harrisonem Fordem. „Han a Leia během natáčecího týdne a Carrie a Harrison během víkendu," stojí v knize. Jak ale během svého života několikrát zmínila, roli princezny Leiy ve skutečnost nenáviděla. V jednom ze svých stand-up vystoupení dokonce vtipkovala, že jí George Lucas zničil život. 
I přes tento fakt se stala nesmrtelnou ikonou sci-fi kinematografie, která v sobě ukrývá daleko víc, než se na první pohled může zdát, stačí otevřít jednu z jejích knih. V češtině bohužel vyšla jen její prvotina.