Filmy

One and only Steven Spielberg. Připomeňte si to nejlepší z tvorby kultovního režiséra, který jednou provždy změnil filmový svět

Steven Spielberg je otcem desítek nesmrtelných snímků, jako jsou Čelisti, Schindlerův seznam, Zachraňte vojína Ryana, E.T. Mimozemšťan nebo série o Indiana Jonesovi. Do dějin kinematografie se zapsal nejen svým filmovým, ale také obchodním nadáním. Předvánoční čas je ideální příležitostí k tomu, nechat na sebe magickou atmosféru Spielbergových filmů znovu dýchnout. 
Foto: Aaron Rapoport/Corbis/Getty Images)
Steven Spielberg a E.T. v roce 1982
Názor na Stevena Spielberga se mezi kritiky různí. Jedni ho považují za vizionáře posouvajícího filmové hranice, jiní ho berou za masového tvůrce a kýčaře. Obě strany se ale shodují, že Spielberg zásadně a nevratně změnil nejen Hollywood, ale celý filmový průmysl. 
Spielbergovo filmové portfolio působí na první pohled široce a nevyhraněně. Baví ho zkoumat různé žánry, náměty i postavy. V jeho snímcích se ale často opakuje několik motivů – nejčastěji složitost lidských vztahů a boj o život. Příkladem druhého je hororový snímek Čelisti, díky kterému se Spielberg zapsal do nejvyšší ligy Hollywoodu. Tento film, který mistrně pracuje s napětím a klaustrofobickou atmosférou, si odnesl hned několik významných ocenění, mezi nimi i tři Oscary.
A byly to také Čelisti, díky kterým Spielberg prokázal svoji sílu nejen za kamerou, ale i v obchodním světě. Zásluhou šikovné marketingové kampaně a cílené distribuce vydělal snímek jen ve Spojených státech na svou dobu rekordních 260 milionu dolarů, a ukázal tak světu, jak důležitou roli hraje ve filmovém průmyslu reklama. Ve Spielbergových filmech se poprvé objevil také product placement.
Spielberg se stal průkopníkem i na poli filmových technik a efektů. Jedné z jeho svébytných režijních metod se mezi filmaři říká Spielberg’s face neboli Spielbergova tvář. Jde o náhlý výraz ohromení ve tvářích postav v detailním záběru. V rámci scény tušíme, že se svět právě převrátil naruby, ale nevidíme, co se děje. To jediné, co kamera ukazuje, je úžas nebo šok v očích herce. Nejslavnějším záběrem tohoto druhu je scéna z Jurského parku, kdy Alan a Ellie poprvé uvidí dinosaura. 
První Oscarovou sošku za nejlepší režii si Steven Spielberg odnesl za historické drama Schindlerův seznam pojednávající o českém obchodníkovi, který během holocaustu zachránil více než tisícovku polských Židů. Tento snímek připomínáme nejen kvůli vazbě na naši historii, ale kvůli jeho společenskému vlivu. Příjmy z úspěchu Schindlerova seznamu významně podpořily vznik Shoah Foundation, nadace, která zpracovává rozhovory s přeživšími holocaustu. Podle ředitele Britského centra obětí holocaustu film také přispěl ke zlepšení historického povědomí o druhé světové válce na školách.
Zatím posledním Spielbergovým filmem jsou Fabelmanovi z roku 2022. Jedná se o jeho první snímek a ten je částečně autobiografický, příběh je inspirovaný režisérovým dospíváním. Steven Spielberg momentálně působí v několika projektech jako producent. Na odchod do filmařského důchodu se prý zatím rozhodně nechystá.