Health

Úzkost a strach z války na Ukrajině: kde hledat odbornou pomoc

Úzkost, strach, bezmoc – emoce, které poslední dny intenzivně prožíváme. Ignorovat negativní pocity se ale nevyplácí. Nejlépe totiž dokážeme pomoci, když pomůžeme nejprve sami sobě.
Foto: Getty Images
Nejistota, úzkost, stavy hraničící s panikou nebo přinejmenším nervozita se tyto dny skloňují častěji než kdy dříve. Mnozí je ignorují v dobré víře, že bez jakéhokoliv zásahu přejdou. Negativní emoce ale nezmizí, hromadí se jako pára v papiňáku, trpělivě čekajíc na moment, kdy tlak přesáhne únosnou mez. 
Jejich destruktivní sílu nemusíte pocítit ihned, důsledky neošetřeného traumatu a negativního psychického rozpoložení se ale dříve či později projeví – ať už v poruchách spánku, křečích svalů, trávících těžkostech nebo migrénách. Nestyďte se proto vyhledat pomoc a obrátit se na odborníky, se kterými si můžete o situaci a prožívaných emocích popovídat.

Nepanikař(te)

Stránka Nepanikař nabízí první pomoc při psychických obtížích formou online poradny, chatu nebo terapií. Na stránce najdete kontakty na odborníky, odkazy na telefonickou krizovou pomoc a chat poradny, včetně Linky první psychické pomoci (116 123) nebo Linky bezpečí (116 111). Nepanikař nabízí také aplikaci s tipy a cvičeními při nejčastějších duševních potížích, anonymní krizovou poradnu, online terapii a seznam kontaktů na odborníky, kteří vám v případě krize pomohou. Aplikace je dostupná pro Android i iOS/iPadOS.

Užitečné kontakty

Seznam kontaktů na krizová centra a bezplatné linky první pomoci nabízí stránky narovinu.net a nevypustdusi.cz. Jestliže neumíte pojmenovat prožívanou emoci, nevyznáte se ve vlastním duševním rozpoložení, nebo zápasíte s konkrétním problémem a pocitem, terapeuti v Tymosia vám za jednu korunu poskytnou krizovou intervenci. Pokud si váš psychický stav žádá cílenější a delší ošetření, obraťte se na terapie.cz, která zcela zdarma nabízí 12 sezení pro lidi postižené situací na Ukrajině.

Pomáhají i studenti

Studenti posledního ročníku psychologie na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v Brně, s dokončeným kurzem krizové intervence, jsou plně k dispozici na krizové lince +420 771 234 434. Poskytují pomoc ukrajinským spoluobčanům a studentům, včetně ruských obyvatel Jihomoravského kraje, kteří jsou traumatizováni momentálním děním. Českým studentům a občanům zprostředkovává univerzita kontakt na Modrou linku, poskytující pomoc různého druhu při prožívané krizi – telefonicky nebo i prostřednictvím nezávazného chatu. Využít můžete třeba i jejich Skype.

Slovenská pomoc

Slováci mohou využít služby linky důvěry Nezábudka (0800 800 566), která je bezplatná a funguje nepřetržitě. Nabízí také pomoc pro ukrajinsky mluvící klienty. Obrátit se mohou také na Krízovú linku pomoci (0800 500 333), která funguje nepřetržitě, nebo na bezplatnou linku Národná linka na podporu duševného zdravia (0800 193 193). Vyškolené psychology, sociální pracovníky a studenty, se kterými můžete komunikovat nonstop, bezplatně a anonymně prostřednictvím chatu nebo emailu, má i stránka IPčko, věnována zejména mladým klientům.
Jestli chceme pomoci jiným, musíme nejdříve pomoci sami sobě. Z prázdného poháru nemůžeme nalévat životodárnou vodu ostatním; je proto nezbytné věnovat pozornost svému psychickému rozpoložení, a je-li třeba, vyhledat odbornou pomoc.