Společnost

Voices of Ukrajina: Válka byla největší noční můrou mého dětství

Pro události, které se dějí u našich ukrajinských sousedů, nenacházíme slov. Tým Vogue Czechoslovakia je v intenzivním kontaktu s ukrajinskou redakcí i dalšími spolupracovníky. Přinášíme slova těch, kterých se situace přímo dotýká. Alyona Ponomarenko, beauty director Vogue Ukraine, píše z úkrytu, kam v rychlosti utekla s částí své rodiny, o svých pocitech a událostech v zemi, kterou odmítá opustit. 
Foto: Getty Images
Válka byla největší noční můrou mého dětství. Viděla jsem příliš mnoho filmů, četla příliš mnoho knih, slyšela příliš mnoho řečí o válce, druhé světové válce. Jeden z mých dědů přišel v boji s fašisti o ruku. Roky poklidného života nám vnukly myšlenku, že mír je něco samozřejmého, automatického. Hodně se o válce mluvilo v poslední době. Jsme v té hybridní s Ruskem od roku 2014. Obsadili Krym, zaútočili na Ukrajinu z Doněcké a Luganské oblasti, kde celé ty roky ztrácíme naše lidi, civilisty a vojáky. Ale ani ve stínu těchto událostí nikdo z nás nečekal, co přišlo před pár dny. 
Rusko zaútočilo na Ukrajinu velmi specifickým cynismem: ve 4 hodiny ráno, když děti spaly ve svých postelích. Nacisté udělali s Kyjevem totéž 22. června 1941 ve 4 hodiny ráno. Ano, toto je válka. 
Nezávislá, mírumilovná krásná země s velmi dlouhou historií, přátelskými lidmi, skvělým jídlem, fantastickým kreativním průmyslem, IT, módou, uměním byla 30 let po vyhlášení nezávislosti brutálně napadena Ruskem. 
Cítím vztek. Hněv. Je mi strašně líto dětí, které zabili ruští vetřelci. Jsem smutná za všechny nevinné lidi, kteří utrpěli zranění, byli zabiti, přišli o své domovy. Jsem neskonale hrdá na Ukrajince, na všechny lidi v mé zemi. Jsme připraveni položit život za nezávislost, za naši rodnou zem. 
Jsem hrdá na naši armádu, bojují tak statečně, až si děláme legraci, že spíš NATO by mělo požádat o vstup do ukrajinské armády. Jsem hrdá na našeho statečného prezidenta. Stal se z něj superhrdina. Jsem hrdá na Ukrajinu. Znáte ty filmy, v nichž hlavní postava stojí sama proti čirému zlu? Tak to se právě děje. Naše země vzdoruje padouchovi. 
Ve Vogue UA pokračujeme v práci, byť mezi raketovými útoky, a jsme každý někde jinde. Ale jsme v kontaktu. Stejně jak s kolegy z dalších edicí. Funguje to lépe než jakákoliv psychologická podpora.
Módní svět je až na výjimky zatím velkým zklamáním. Velký respekt patří panu Armanimu, který jako první z velkých módních domů projevil spoluúčast a v Miláně nechal celou přehlídku v tichu. Bez hudby. Svou podporu vyjádřila také Madonna, Cher, Paulina Pořízková, Kim Kardashian a další. Potřebujeme víc, potřebujeme podporu celého světa. #StandWithUkraine