Společnost

Miranda by byla gay, Carrie psala jinak, Samantha nosila Off-White

Jak by vypadal Sex ve městě, kdyby ho dávali dnes? Nejen nad tím se v rozhovoru zamýšlejí Chelsea Fairless a Lauren Garroni, které na Instagramu brilantně analyzují outfity z legendárního seriálu a nedávno jim také vyšla kniha We Should All Be Mirandas plná „životních lekcí od nejpodceňovanější postavy“.
Foto: Archiv HBO
Cynthia Nixon v roli Mirandy Hobbes
„Hraju už dvacet pět let, od svých dvanácti, a doufám, že budu hrát ještě dalších padesát, ale myslím, že už nikdy nebudu mít práci, jako byla tahle. A stýská se mi po ní,“ řekla Cynthia Nixon, zářijová cover star československé Vogue, ve svém děkovném proslovu, když v roce 2004 vyhrála Emmy v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli v komediálním seriálu. A protože v roce 2020 je sledování instagramového účtu Every Outfit on Sex & the City snad ještě zábavnější než opětovné sledování samotného Sexu ve městě, nezbývalo než poprosit jeho zakladatelky o rozhovor.
Od samého začátku seriálu měla každá z postav velice specifický styl, který se s ní vyvíjel. Když porovnáte looky Mirandy z první řady s jejími looky z posledních dílů, jaké zásadní změny v oblékání bychom si měli všimnout a co podle vás odráží?
Chelsea: Po třetí řadě Miranda začíná vypadat velice heteronormativně. My její androgynní looky z prvních řad milujeme, takže jsme z téhle změny zrovna nešílely radostí. Umím si představit, že tenhle obrat k ženskosti měl představovat její cestu od kariérou posedlé single ženy k manželce a matce.
Lauren: Ačkoliv díky téhle cestě jako jediná nevypadá ve filmech jako blázen. Ano, mluvím o vás, outfity z Abú Zabí.
Je vůbec možné vybrat 3 její outfity, u kterých se shodnete, že jsou nejlepší?
Tenhle uvolněný look na pochůzky předpověděl příchod normcoru, který pronikl jak do vysoké módy, tak do módy ulice. Je to jeden z prvních outfitů, co jsme se rozhodly rozebrat, když jsme s naším účtem začínaly. Dneska by klidně mohl být v kampani Balenciaga.
Upřímně, kdo tohle čekal? Obvykle dáváme přednost jejím androgynním lookům, ale tenhle disko makeover byl výjimečný. Šaty navrhl Julien McDonald, jeden z našich oblíbenců.
Tohle je Miranda, jak by ji viděl Hedi Slimane – glamour, ale v podání Annie Lennox. Ta tenká kravata je dokonalá. Look díky ní působí spíš queer než korporátně. 
Miranda byla zprvu jaksi upozaděná, většina diváků se viděla v Carrie. Dneska, více než 15 let po odvysílání posledního dílu, je Miranda tou, s níž se většina z nás ztotožňuje. Čím to podle vás je?
Chelsea: Protože Miranda předběhla svou dobu. Kultura se teprve musela vyvinout, aby mohla být v souladu s jejím progresivním přístupem k životu, lásce a práci.
Lauren: Jakožto dvě zotavující se Carrie můžeme potvrdit, že to jediné, co vám Carriin lifestyle dá, jsou sociopatičtí bývalí a nákupy v H&M, kterých budete litovat.
Dokonce jste napsaly knihu, v níž vybíráte, co bychom se od Mirandy mohli a měli přiučit. Které lekce považujete za nejdůležitější?
Chelsea: Největší inspirací byl pro knihu její pragmatický a anti-systémový postoj k randění, práci, rodině a přátelství. Za nejinspirativnější považuju její přístup k životu bez dramatu a lásku ke sportovnímu oblečení.
Lauren: Je to self-help kniha pro lidi, kteří nečtou self-help knihy, anebo by to nikdy otevřeně nepřiznali. Moje nejmilejší pasáže jsou ty, které jsou relevantní pro dnešní kulturu, například o e-mailové etiketě anebo o tom, jak randit v éře aplikací.
Podporovaly jste Cynthiinu kampaň, když se snažila stát guvernérkou New Yorku. Jaké bylo se s ní setkat?
Chelsea: Je neuvěřitelná. Tak inteligentní, tak vtipná. Tolik rozumí problémům, kterým New York čelí. A vůbec jí nevadilo odpovídat na naše hloupé otázky o Sexu ve městě!
Lauren: Sen. Na podporu její kampaně jsme uspořádaly benefiční akci. Také jsme napsaly a zrežírovaly krátký film, ve kterém se objevila po boku úžasného komika Johna Earlyho. Cynthia je přesně taková, jaká doufáte, že bude – zdvořilá, srdečná, skutečně inspirativní, progresivní politička.
Přestože byl Sex ve městě na svou dobu progresivní a nesl feministické poslání, ne ve všech směrech stárne dobře. Napadají vás pasáže, které by se podle vás odehrály jinak, kdyby seriál běžel dnes?
Chelsea: Myslím, že díl Problémy s ptáky by letěl do koše celý. To je ten, kde Samanthu otravují transgender sexuální pracovnice, které se scházejí před jejím domem. Spousta dialogů je šíleně transfóbní a v roce 2020 by už neprošla. Sex ve městě byl daleko od „probuzeného“, ale je důležité nezapomínat, že byl ukazatelem toho, kde se mainstreamová kultura v pozdních devadesátých a raných nultých letech nacházela.
Lauren: Carrie by dneska coby sloupkařka psala o sexu pozitivně. Její zostuzování nejrůznějších odchylek od normálu – od bisexuality po zlatý déšť – není a ani v té době nebylo nejlepší volbou. A jak stále říkáme, Miranda by byla lesba. Sorry, Steve.
Často uvažuju, jestli by se postavy jinak i oblékaly. Jejich šatníky byly fantaskní, ale třeba o udržitelnosti nemůže být řeč.
Chlesea: Rozhodně bychom cítili vliv Phoebe Philo, Demny Gvasaliy a Alessandra Micheleho. Móda ulice a sportovní oblečení by si do jejich šatníků našly cestu jakbysmet. Možná je dobře, že už se seriál nevysílá, představu Samanthy v Off-White nemůžu vystát.
Lauren: Zase ale přicházíme o Carrie oblečenou od hlavy až k patě do květinového looku Richarda Quinna. Přestože show rozhodně sehrála roli v rozmachu rychlé módy v polovině nultých let, Carrie měla vždy slabost pro oblečení z druhé ruky. Myslím, že by zbožňovala on-line huby, jako je The RealReal. A Samantha by zase milovala 1stDibs pro jejich jednoduchý přístup k vintage sakům od Muglera.
Kniha We Should All Be Mirandas je k dostání přes Everyoutfitinc.com.