Společnost

Fejeton Martina Váši: Něco na té shibě je

Nic mi není vzdálenější než chápání živého tvora coby módního doplňku. Přesto když jsem na ulici potkal dvě shiby, zatímco třetí mě vlekla na vodítku, nemohl jsem se ubránit myšlence: Je shiba-inu žhavější trend sezony než cyklistické šortky? #whitegirlproblems
Foto: Daniela Kociánová
Kamarád (říkejme mu třeba Jakub) mě minulý týden požádal, abych mu hlídal psa, zatímco on se na filmovém festivalu ve Varech převlékal čtyřikrát denně a ztělesňoval půvab. Přirozeně jsem souhlasil, neboť jsem báječný. Beztak u mě bude Matoušova Líza, odpověděl jsem. O kolik náročnější mohou být dva psi oproti jednomu?
Po třech dnech jsem znal odpověď. O dost.
Abych vás uvedl do děje, Matoušova Líza je na mě zvyklá; Jakubova Gerrita jsem nikdy neměl na starosti déle, než bych odříkal jména Antverpské šestky. Matoušova Líza je čistokrevný vestaj (vesnické tajemství, pozn. red.); Jakubův Gerrit, jak správně tušíte, čistokrevná shiba-inu. Japonec. Velice krutá rasa.
Prozradím vám, co jsem o tomto plemenu, kterého je najednou na Letné víc než fíkusů pryžodárných, zatím zjistil. Mimochodem, všimli jste si, že „plemeno“ se rýmuje s „vemeno“? Tím přirozeně nic nenaznačuju.
  • Obdobně jako meloun není navzdory obecně přijímanému přesvědčení ovocem, nýbrž zeleninou, ani shiba není pes. Je to kočka.
  • Shiba na rozdíl od vestaje nemá anatomické předpoklady k tomu, aby jí byly myty tlapky. Jsou to spíš taková kopýtka, co po kontaktu s vodou nekontrolovatelně kloužou, takže pokud doma nemáte psí variaci na Adama Rippona, budete to muset vyřešit jinak. Jinak vám shibne. (Tenhle vtip jsem odněkud ukradl. No a co.)
  • Když jsem u toho mytí – Eva Herzigová o shibě údajně prohlásila, že „když do ní nateče voda, tak smrdí.“ Mohu potvrdit.
  • K čemu má ovšem shiba výborné predispozice, je bezpodmínečný úspěch. Její šarm plyšového medvěda dokáže vyvolat wow efekt tak silný, že by v něm jen slepec neviděl komerční potenciál. Stačí si vybrat průmysl. Já osobně bych vsadil na farmacii. Nepochybně je pouze otázkou času, kdy někdo přijde s limitovanou edicí Shibuprofenu nebo Shibalginu. Hahahahaha. Hahaha. Haha. Ha.
  • Shiba bez váhání sežere všechno včetně chomáče vlastních chlupů. Jediné, co se jí zjevně ekluje, jsou její vlastní granule. V Gerritově případě fancy granule, které do poslední chvíle odmítá v přesvědčení, že si zaslouží něco lepšího. Tím má na mysli granule Lízy, jež je s tím naštěstí v pohodě a klidně za Gerrita granule „con pollo fresco e riso“ ztrestá. Nešťastné je, že zatímco vestaj změnu ustojí, shiba se při první příležitosti podělá.
  • Shiba je sice v otázce stravování tvrdohlavá, ale dá se lehce přelstít. Stačí do fancy granulí přimíchat rozdrobený piškot. Jsem génius.
  • Nesporná výhoda shiby spočívá taky v její samostatnosti. Není to ten typ psa, co za vámi všude chodí a pak zpívá labutí píseň, když si ho pět minut nevšímáte, protože už nutně potřebujete dohnat skluz s Netflixem.
  • Taky si o vás nikdy nebude myslet nic špatného, protože shiba se myšlením příliš neobtěžuje.
  • Shiba vás seznámí. Třeba s „mladou paní“, co bydlí o tři bloky dál a má teď štěně bišonka, nechce vás zdržovat nějakým vyprávěním, ale kdysi měla malamuta, kterého zachránila vlastně docela podobně, jako tehdá zachránila bernardýna, no jéje, to jí tenkrát maminka vyhubovala, když domu přivedla toho velikánského psa, jenže přece ho nemohla nechat pobíhat na ulici mírnix týrnix, ona vždycky milovala zvířata, od-jak-ži-va, to vám povídá, no nakonec si toho bernardýna nechali, Agátka se jmenoval, a ona vám ta Agátka měla takový kukuč, no krááásná, jenže pak zemřela, teď je na onom světě i s Amálkou, Amálka byla ten malamut, víte, všichni nakonec umřeme, jenže na to se stejně nedá připravit, na tu ztrátu, člověka to zabolí, a manžel zemřel pár měsíců nato, no to vám byla zlá doba, těžce to nesla, nerada o tom mluví, ale dokonce měla deprese a nic ji nebavilo, ani nejedla, neměla nikoho, kdo by se o ni postaral, dcera žije ve Wisconsinu, syn v Mnichově, ten jí nakonec dal tady Sisinku, aby jí nebylo smutno, ona by radši dalšího malamuta, ale s bišonkem může cestovat, to už dnes není žádný problém, kór když se Sisinka vejde do kabelky, viď, Sisinko, no asi by synovi měla zavolat, předsíň by chtěla vymalovat, na to sama ženská nestačí, samota, heleďte se, to není žádná legrace, jenže takhle s pejskem jde všechno snáz, tak ráda se prochází se Sisinkou parkem, jó, tady v parku, tady už to taky vůbec není, co to bývalo, před čtyřiceti lety byste tu nenatrefili na živou duši a teď to tu je jak na Václaváku, samý cizinec, akorát tu pijí a jsou hluční, někdy takhle večír nemůže ani spát kvůli tomu, samým horkem se jí špatně dýchá, ale copak to jde, otevřít okno, když pod ním křičí hulváti, no nejde, ono přes den člověk může pořád ještě do Stromovky, jenže to je taky o zdraví, jak se tam pořád prohánějí na těch koloběžkách a bůhvíčem ještě, však oni jim to taky zakážou, nemyslete si, jenom aby si pak zas nevymysleli něco jiného, znáte to, lidi jsou vynalézaví, to za jejího mládí vůbec nebývalo, tohlencto, dneska už se nedá nikomu věřit, to máte jako s tou Billou, no jak tam jsou všude vyskládané ty palety se zbožím, jejdamane, nikdo to nevyklízí do regálů, ale taky se těm prodavačům není co divit, když berou, kolik berou, to ona dobře ví, že to není žádný šlágr, no škoda povídat... Takže přijdete pozdě do práce.
  • Shiba bere povely jako pouhá doporučení, která zváží, ale spíš ne.
  • Jestli si myslíte, že shiba vás má natolik ráda, abyste ji mohli pustit z vodítka, tak hodně štěstí. Zaběhne se tak daleko, až budete přemýšlet, jestli se šla jen sama projít, aby si vyčistila hlavu, anebo prostě zdrhla, aby někde začala od nuly, přivydělávala si modelingem a ušetřené peníze pak vrazila do nového byznysu na výrobu psích granulí, co pokaždé chutnají jinak, protože shiba je ráda příjemně překvapena.
  • Má neskutečně krátký attention span. Podle mě je závislá na Instagramu.
  • Shiba je ovšem výborný hlídač. Intenzivně štěká, když hrozí nebezpečí, a pro jistotu i když nehrozí. Třeba v půl druhé v noci, kdy se neděje nic jiného než to, že se zrovna nacházíte v REM fázi spánku.
Takže starter pack:
  • Ekologické sáčky na výkaly, třeba Beco (prodává Dogtown). Pokud Shiba nebude jíst své granule, což fakt nebude, tou papírovou lopatičkou, kterou si můžete utrhnout na ulici, to neseberete.
  • Kšíry. Na obojku se uškrtí. 
  • Šampon pro psy, doporučuju ten od Aesop (prodává Ingredients) s výtažky z citronové kůry, tea tree a máty. Pro případ, že by do Shiby natekla voda.
  • Když už budete v Ingredients, pořiďte si taky korektor od RMS na tmavé kruhy pod očima z nevyspání. Je lehký a není vidět, že ho na sobě máte.
  • Anebo špunty do uší.
Není zač.