Společnost

Fejeton Martina Váši: Horoskop na rok 2019

Horoskop se zpravidla sebevědomě řadí mezi nejčtenější články, takže jsem se rozhodl, že ho napíšu taky, přestože jsem k tomu zcela nekompetentní, no a co.
Je to tak. O astrologii nevím téměř nic. Div, že vůbec znám svoje znamení. Jsem Lev, aby bylo jasno. Víte, já jsem rád Lev, byť nemám tušení, co to o mně vypovídá. (Úplně teď slyším milovníky horoskopů, jak si mrmlají: „Hm, no jistě, typickej Lev.“) Být Lev jednoduše hezky zní. Rozhodně lépe než třeba Vodnář. To zní, jako by člověk dělal někde na vodárnách. Ne že by bylo něco špatného na tom dělat na vodárnách. Hloupý příklad, omlouvám se. Zkusím to znovu: Být Lev zní lépe než třeba Rak. Jak říká můj kolega Mikuláš: „Rakové jsou nejodolnější. Dokud je neuvaříš.“ Tak, mnohem lepší.
Ale k věci. Pokud chcete vědět, co vás čeká v nadcházejícím roce, pak tohle. Záleží na jediném – jestli tomu uvěříte.
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Miu Miu, jaro/léto 2019

Beran

Víte, jak máte poslední dobou takové to podezření? Ne, tohle ne, bože, myslíte vůbec na něco jiného? Tamto! Jo, to. Přesně. Tak to se ukáže být pravdivé. Bylo by proto vhodné zařídit se podle toho. Zbytečně neotálejte. Víte, že odkládání je vaše silná stránka. Máte čas jen asi do půlky brzy, ale maximálně do dne předcházejícího příliš pozdě, jinak to bude velký špatný. Ale nebojte, i ta věc, co vám nedá spát, se záhy vyřeší. Jo, sama. No chápete to? Nakonec to ani nebude tak horké, jak se obáváte. Vlastně to bude docela cool. Asi jako Casey Cadwallader u Muglera.
Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images
Valentino, jaro/léto 2019

Býk

Je to téměř neuvěřitelné, ale díky své neochvějné sebedůvěře se vám podaří přesvědčit nadřízené v zaměstnání o vlastní nenahraditelnosti a zvýšit množství volného času zhruba o 43 %, takže už nebudete muset pracovat téměř vůbec. Oproti loňskému roku to ovšem paradoxně zvýší kvalitu toho mála, co skutečně uděláte, o 17 %. Kouzlo nechtěného. Také to výrazně zlepší váš vztah s partnerem – o úctyhodných 29 %. Opět tak budete válet na všech frontách, aniž byste pro to vlastně cokoliv reálně udělali, a přibližně ke konci kdykoliv se za to samozřejmě nezapomenete štědře odměnit. Jen tak dál.
Foto: Richard Bord/Getty Images
Acne Studios, jaro/léto 2019

Blíženci

Jste báječní. Ne, fakt. Jste daleko báječnější, než si povětšinou troufáte přiznat. Ale vy to přece víte. Nebo ne? Když jste sami, třeba ve sprše, anebo kdykoliv jindy (ach jo), si na to občas vzpomenete. Že jste báječní. Jen to neříkáte nahlas. To je v pořádku. Beztak to všichni vědí. Tak jenom, aby bylo jasno, v roce 2019 budete dál báječní. Budete milovat a budete milováni, třebaže vám to tak nebude vždy připadat. A to je vše. Možná to teď zní, jako že se ve vašem životě neuskuteční příliš změn, a taky že ne. Gratulace. Změny přece nesnášíte. Přijde jenom jedna jediná: Přestanou vás bolet záda. Tadá.
Foto: Peter White/Getty Images
Rick Owens, jaro/léto 2019

Rak

Na co se v roce 2019 můžete těšit, je, že se naučíte ovládat Xeelo. Jo a dorostou vám prsty, budou sahat pěkně daleko. V přeneseném významu, samozřejmě. Vaše prsty už fyzicky o moc nepovyrostou a to je v pořádku. Navzdory tomu, co říkají ostatní a čemu v návaznosti vy bezhlavě věříte, jelikož jste Rak a technicky vzato hlavu nemáte, jsou vaše klepeta zcela standardní a mají své kouzlo. Hlavně při tom zadávání faktur do Xeela. Tak přestaňte od ostatních chtít, co pro sebe můžete beztak udělat jenom vy sami. Stejně jako třeba lásce ani Xeelu totiž nikdo nerozumí zcela dokonale a je to, jako když slepý vede slepého. Méně myslete, více ciťte a všechno dobře dopadne. 
Foto: Profimedia.cz
Vivienne Westwood, jaro/léto 2019

Lev

Třebaže si momentálně nepřipadáte moc jako Lev, ale spíš jako nějaká zavalitá domácí kočka, co nedělá nic, než že překáží a ostatní po ní musí neustále uklízet chomáčky vyzvracených chlupů aj., než se nadějete, přijde prudký obrat o 540°. Jednoho rána se prostě probudíte a uvědomíte si, že jste zase král. Nebo královna. Zelená naskočí, sotva dojdete k přechodu, a vaše fronta u pokladny bude zase ubíhat rychleji než ostatní. Náhle bude zcela evidentní, že Slunce vychází jenom kvůli vám. Než se tak stane, pokuste se nepanikařit. Trpělivě nechte vše negativní proplouvat kolem, aniž byste tomu zbytečně přikládali důraz. Neztratit naději je absolutně zásadní; podívejte se, kde bylo Loewe před JW Andersonem a kde je teď.
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Moschino, jaro/léto 2019

Panna

Štěstí i krása jsou pomíjivé. Ale to je i život sám, takže se za nimi klidně dál žeňte, máte-li nutkání. To nejhorší, co se může stát, je, že jich na chvíli dosáhnete. Vaše vytrvalost vás předurčuje k profesnímu úspěchu a není nejmenších pochyb o tom, že hodně budete někde. V případě rodiny naopak buďte tolerantnější a pořád všechny nekritizujte jako nějaký maniak, sakra! S nápadem obdarovat své blízké k Vánocům tím, že každému vymyslíte předsevzetí, aby z nich byli lepší lidé, možná zabodujete, ale spíš ne. Pokud jde o váš milostný život, tak nic.
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Givenchy, jaro/léto 2019

Váhy

Už jste ani nedoufali, že se to někdy stane, a najednou je to tady a vy přemýšlíte, co s tím, protože takhle jste si to teda fakt nepředstavovali, ale pozdě bycha honit, neměli jste si to přát, teď se s tím budete muset popasovat, a to co nejrychleji a nejefektivněji. Můžete očekávat záchvat paniky přibližně ihned, jakmile vám dojde, že si vlastně nejste jistí, zda je dobrý nápad se s tím vypořádat tak, jak vám radí srdce, anebo tak, jak vám radí mozek. Ale no tak, netvařte se tak váhavě. Tam někde uvnitř dobře víte, že se jako vždy nakonec budete řídit hlavou. Už jenom proto, že srdce vám nic našeptávat nemůže. Stejně jako třeba ledviny. Ačkoliv…
Foto: Pascal Le Segretain/Getty Images
Saint Laurent, jaro/léto 2019

Štír

V druhém týdnu měsíce, co následuje po tom, který je před tím, o kterém je tu řeč, zjistíte, že nejste pouze nechutně intuitivní, ale že jste vyloženě jasnovidci. Ve vašem životě to vrhne světlo do plus minus úplně všech sfér. Uvědomíte si, že ten vnitřní hlas, co zní z těžko vysvětlitelného důvodu jako hlas Ariany Grande, má v mnohém pravdu a vyplatí se bedlivě mu naslouchat. Zároveň vězte, že je zcela přirozené klást si tu otázku, co se vám nyní honí hlavou, a sice: Má slovo „bedlivě“ něco společného s bedlou? Pravdou je, že kdo ví. Jo a Baník vyhraje ligu.
Foto: Victor VIRGILE/Gamma-Rapho via Getty Images
Balenciaga, jaro/léto 2019

Střelec

Jestli si myslíte, že se vám spraví zažívání, když se budete dál stravovat tak, jak se stravujete, tak to si opravdu jenom myslíte. Právě teď je ten správný čas s tím něco udělat. Ano, míříte vysoko, ale nejste Hedi Slimane a váš život není Céline. Cíle si stanovujete sami. A zrovna tenhle už máte vytyčený pěkně dlouho. Stačí vystřelit. Spustíte tím lavinu dalších pozitivních zvratů, není o tom nejmenších pochyb, hvězdy jsou vám totiž nakloněny. Ba ne. Hvězdy nejsou nakloněny vůbec ničemu a nikomu, protože – spoiler alert – hvězdy neexistují. Jsou to normální planety, na nichž se prostě odráží světlo od Slunce, co zrovna svítí na druhý konec planety. Ba dum tss.
Foto: Getty Images
Alexander McQueen, jaro/léto 2019

Kozoroh

Fun fact: Věděli jste, že když nebudete každý večer usínat s třiapadesáti možnými scénáři toho, co by se mohlo odehrát nadcházející den, svět se bude stejně točit dál? No jo, je to tak. Žijte více přítomností. Z mnoha věcí si zbytečně děláte hlavu těžší, než od přírody je. Začněte meditovat. Nebo střídmě pít, to je podobné. Zajímá-li vás, jestli nakonec vyjde to, za co se tak snažně modlíte, pak vězte, že to vyjde hned, jakmile na to úplně zapomenete. Bude to jízda, ale buďte připravení. S velkým úspěchem se pojí hodně negativity. To říkala Beyoncé. A tahle hvězda ví, o čem mluví.
Foto: Peter White/Getty Images
Thom Browne, jaro/léto 2019

Vodnář

Až se Luna přesune odněkud někam, přesunete se s ní. Víte, spoustu věcí nemusíte a vlastně byste ani neměli tolerovat. Nezapomínejte, že život je kratší než sukně v jarní kolekci Louis Vuitton, tak abyste z něj vůbec něco měli. Naučte se říkat ne, aniž byste svá rozhodnutí obhajovali, a naslouchat intuici. Všemu, co vás znepokojuje, třebaže si vlastně nejste tak docela jistí proč, se vyhýbejte jako Cindy Kerberová lepku. Odměnou vám bude klid duše a v návaznosti hezčí pleť. Krása totiž vychází zevnitř. (Ale i zvenku. Je to zhruba pade na pade, takže se do postele dál odličujte, to je základ. Bez diskuze.)
Foto:  Pietro D'aprano/FilmMagic
Marc Jacobs, jaro/léto 2019

Ryby

Jako špatná zpráva se může zdát, že vás letos dostihne karma. Dobrá zpráva ale je, že vás obejde a půjde dál. (Na rozdíl od takové Heleny Vondráčkové má karma vždycky kam jít dál. I když moc není o co stát.) V letošním roce jste nikomu nic neudělali, nic jste si nenadrobili, a tak vás v roce novém čeká relativní klid. Využijte toho a dál obohacujte své okolí moudrostí a něhou a humorem, kterých máte na rozdávání. Až za dvanáct měsíců přijde karma znovu, řekne si „Ty jo, dobře on(a)!“ a za odměnu zřídí světový mír, nebo já nevím, co si zrovna přejete.