Společnost

Novinky mimopražských divadelních scén, které potěší velké i malé diváky

Kam za kulturou v nadcházejících (tý)dnech, když nejste nebo chcete z Prahy? Vydáme se společně do Brna nebo do Zlína a podíváme se na aktuální program tamějších divadel.
Brněnské Divadlo Polárka nabídne inscenovanou procházku divadlem, při níž se návštěvníci vrátí do 80. let a divadlo Polárka se promění v kulturní dům Jitřenka. Vstupenky na „Underground 89,- aneb Osmdesátky na vlastní kůži“ je možné zakoupit v rámci bloků po 15 minutách, a to nejen na státní svátek — pátek 17. listopadu, ale i na sobotu poté.
Foto: Terezie Fojtová
Divadlo Polárka Brno
Ve velkém interaktivním představení Divadla Bolka Polívky s názvem Kouzelné Vánoce se představí Magdalena Reifová a Petr Vacek. Že máte tyto osobnosti spojené hlavně s dětskou tvorbou a Kouzelnou školkou? Nejste daleko od pravdy, ovšem na akci jsou zváni kromě dětí i jejich rodiče. Jde totiž o ideální způsob, jak si v rámci rodinné návštěvy navodit adventní, či rovnou vánoční náladu. 
Foto: courtesy of Divadlo Bolka Polívky
I v brněnském HaDivadle tradičně oslavují Vánoce dojemným příběhem o zázracích. Představení Psaní Ježíškovi je určené všem od 4 do 99 let. „Vánoční příběh o tom, jak děti najdou radost a dospělí se dočkají klidu na duši. Legendární inscenace, při níž se na jevišti setkávají současní a bývalí členové HaDivadla se svými přáteli — amatéry. Původní hru pro loutky z poloviny 19. století autora Františka hraběte von Pocciho upravil a zrežíroval dlouholetý člen HaDivadla herec Ján Sedal. Hlavní roli v inscenaci, kterou můžete vidět jen a pouze v době adventu, se pravidelně už po několik let vrací zahrát Pavel Liška,“ dočtete se na webu HaDivadla
Foto: courtesy of HaDivadlo
Moravské divadlo Olomouc uvádí činohru s názvem Když se zhasne. Děj hry, která se na zdejších prknech hraje již od roku 2012, se odvíjí v newyorském bytě, kde se na vánočním večírku schází dva manželské páry. Brzy to ale vypadá, že dojde alespoň k jednomu rozvodu...
Foto: courtesy of Moravské Divadlo
Kdo si potrpí na klasiku a nepotřebuje se ještě nořit do vánoční nálady, a přitom by rád zhlédl něco vlasteneckého, může zajít na Kytici v Městském divadle Zlín. Adaptaci sbírky balad od J. K. Erbena nastudoval Dodo Gombár. Premiéra je 25. listopadu.
Foto: Marek Malůšek