Společnost

Voices of Ukrajina: Věřím, že dobro zvítězí a to nejlepší je teprve před námi

Válka na Ukrajině se týká nejcitelněji žen a jejich dětí. V novém dílu rozhovorů  #VoicesofUkrajina se Julie Yarmoliuk, zakladatelka ukrajinské couture značky J’amemme, svěřuje s tím, jaké to je, když se musí rodina rozdělit, jak vypadá běžný den módní návrhářky ve válečné zóně a jak přispět k lepší budoucnosti.
Foto: Vuk Valcic/SOPA Images/LightRocket via Getty Images
Julie Yarmoliuk založila značku J’amemme roku 2018 a brzy nato si získala oblibu (vlivných) žen z celého světa. Do její fanouškovské základny patří mimo jiné Maye Musk, Kat Graham, Leonie Hanne nebo Olivia Culpo. Specifická estetika a paleta zahrnující všechny barvy duhy plus desítky neonových odstínů si právem vydobyly místo na newyorském fashion weeku i stránkách Vogue. Vpád ruské armády však úspěšné designérce z Kyjeva  obrátil život o 180 stupňů. Místo práce snů v hlavním městě musela se synem urychleně uprchnout. Svou zemi ale neopustila, setrvává v západní části a snaží se, byť jen částečně, ve své tvorbě pokračovat. 

Julie, myslela jste si, že ve vaší zemi začne válka?

Válku opravdu nikdo nečekal. Stalo se to náhle. Věděli jsme, že na naší hranici stojí ruské jednotky, ale až do konce jsme si mysleli, že nás jen zastrašují. Neměla jsem připravené ani evakuační zavazadlo.

Jak se se současnou situací vyrovnáváte?

Dodnes jsem šokována agresí a nenávistí, kterou vůči nám Rusko projevuje. A to mluvím nejen o Putinovi a jeho armádě, která nás brutálně zabíjí, ale také o lidech z Ruska obecně. O jejich podpoře celé této hrozné věci. Nejde mi to do hlavy. Jak je možné v 21. století pro zábavu manifestovat takové činy, jako je znásilňování, barbarství a vyhlazování obyvatelstva?! Znásilňují a zabíjejí děti, střílejí do lidí, kteří mají svázané ruce, rabují a jejich propaganda přitom všem opakuje, že to není pravda. Je to do očí bijící zvěrstvo odehrávající se v civilizovaném světě.

Jak je na tom vaše rodina? Jste spolu, nebo jste se museli rozdělit?

Celá rodina byla rozdělena. Rodiče zůstali v Kyjevě, jiní odjeli na západní Ukrajinu do různých měst. Já na Ukrajině zůstávám a zůstanu. Do Kyjeva se v příštích týdnech plánuji vrátit. 
Foto: archiv Julie Yarmoliuk
Julie Yarmoliuk uprchla se synem a psem z Kyjeva
Foto: archiv Julie Yarmoliuk
Módní návrhářka Julie Yarmoliuk
Foto: archiv Julie Yarmoliuk
Leonie Hanne v šatech J'amemme

Jak vypadá váš všední život od začátku války?

Můj dnešní život je samozřejmě diametrálně odlišný od toho před válkou. Už nemohu jen tak přijít do svého showroomu, nemohu navštívit oblíbené studio, v kterém jsme experimentovali s látkami. Po třech týdnech nucených cest po Ukrajině jsem konečně začala pracovat. Přišla fáze přijímání toho, že válka probíhá. Fáze nenávisti je pryč. 

Na co myslíte, když se ráno probudíte?

Nejprve v duchu děkuji naší armádě za to, že jsem se vůbec probudila a že je moje rodina v bezpečí. Posílám vzkazy celé svojí rodině, abych věděla, zda jsou v pořádku a jak se mají.
Zítřek nemusí přijít. Víte, co tím myslím?

Jste v kontaktu se svým týmem?

Ano, v dennodenním kontaktu. Momentálně v Kyjevě, kde sídlí náš showroom, nikdo z našich 15 zaměstnanců není, všichni jsou nyní v zahraničí. Experimentální studio je uzavřeno. Nyní spolupracujeme s outsourcingovou šicí dílnou. Zaměstnance podporujeme finančně. Všichni mají místo, kam se budou moct vrátit. Nemůžeme se dočkat, až zase navážeme na naši estetiku.

Takže je možné si od vás objednat oblečení?

Restartovali jsme e-shop a částečně zahájili výrobu. Přijímáme objednávky a expedujeme do celého světa, za což jsem moc ráda. Z každého nákupu věnujeme 10 % na charitu, naši zákazníci nás velmi podporují a my jsme za to vděční.

Jaké jste před válkou měla plány? 

Je těžké o tom mluvit. Plánovala jsem rozšíření podniku a přehlídku v Paříži. Realita dneška je však taková, že většina zaměstnanců nemůže chodit do práce, což značně komplikuje proces vývoje. Ale věřím, že dobro zvítězí a to nejlepší nás teprve čeká.

O ukrajinské módě se teď hodně mluví. Zaznamenala jste zvýšený zájem o vaši značku?

Nyní máme o něco více pozornosti než před válkou, velmi nás podporují mezinárodní média, zákazníci a prostě všichni milí lidé.

Je v současné situaci vůbec prostor pro couture?

Krása zachrání svět. Couture má jistě právo na život, jako každý z nás.

Co my ostatní můžeme udělat pro ukrajinskou módní scénu a lidi, kteří jsou na ní existenčně závislí?

Mluvte o Ukrajině, nemlčte. Máme tolik úžasných talentů a tak úžasnou zemi, že by o tom měl svět vědět!