Man

Zespod navrch

Nic – ani úplná nahota – není tak sexy jako spodní prádlo, co je vám líto nosit pod oblečením. Značka Wayeröb je toho dobrým příkladem.
Alessandro Onori. Jméno, které vám možná zatím moc neříká, ale mělo by a brzy nejspíš i bude díky jeho značce (nejen) pánského spodního prádla Wayeröb. Tu založil v roce 2018. Předtím působil deset let jako návrhář u D&G – jistě si na mladší sestru Dolce & Gabbana vzpomínáte –, anebo jako kreativní ředitel Annapura specializující se na kašmír. Mezitím stihl třeba supervizovat kolekci Mila Schön pro podzim a zimu 2013, jež se později proslavila, když si z ní Lady Gaga vybrala oblečení do videoklipu Applause. No a pak si založil Wayeröb.
Foto: Archiv Wayeröb
Wayeröb, jaro/léto 2020
Co vás k tomu vedlo?
Byl jsem zrovna na prázdninách v Řecku a četl knihu Voyerův motel, kde hlavní protagonista šmíruje hosty svého motelu škvírkou ve stropě. Hlavní myšlenkou bylo vytvořit voyeuristický šatník, jako měl d’Annunzio ve Vittoriale. Název Wayeröb jsem vytvořil spojením části slov „voyeur“ a „garderobe“ a napsaných tak, jak se vyslovují.
Čím váš výrobní proces začíná?
První, na co se ptám sám sebe, je, co chci a co potřebuju. Následně se pouštím do tisíců poznámek, které jsem rozesel všude po domě a v kanceláři. Neustále si něco zapisuju a kreslím. Všechno to překreslím do dokonalé podoby a nechám pár dní uležet. Až pak se k tomu vrátím a rozhodnu se, co se mi opravdu líbí, a co vlastně ne.
Foto: Archiv Wayeröb
Wayeröb, jaro/léto 2020
Ženy si zpravidla uvědomují důležitost krásného spodního prádla. Muži méně. Čím to je?
Lidé si běžně myslí, že muž je sexy v bílých spodkách, zatímco žena má mnohem více možností. Také si myslí, že muž určité části těla musí skrývat – kdyby opustil dům bez kalhot, byl by jako úplně nahý, kdežto žena může nosit průsvitné oblečení a být přitom považována za sexy. Podle mě to pramení právě v tom, co si lidé takhle běžně myslí. V důsledku mají za to, že muži nemusí spodnímu prádlu věnovat moc pozornosti, protože stejně není vidět.
Jak si představujete muže, který nosí vaše návrhy?
Jako někoho, kdo vášnivě cestuje. Všechno navrhuju tak, aby se to hodilo na cesty a bylo to opravdu funkční. V boxerkách se dá spát, jít ven i plavat. Pleteniny jsou zase vhodné na dlouhé lety. Mám přitom rád uvolněnou estetiku, jako by šlo o oblečení na dovolenou.
Foto: Archiv Wayeröb
Wayeröb, jaro/léto 2020
Jaké 3 rady byste dal muži, který se chystá pořídit si nové spodní prádlo?
  1. Zkontrolujte, z jakého materiálu je ušité.
  2. Zeptejte se sám sebe, jestli ho můžete nosit každý den.
  3. A potom, můžete ho nosit jenom vespod, nebo byste si ho vzali i navrch?
Foto: Archiv Wayeröb
Ochutnávka z kolekce na pozdim/zimu 2020/2021