Man

Nová pánská značka, která zhmotňuje svobodu

„Svého klienta vnímám jako muže, co oceňuje pohodlí, protože si váží sám sebe, ale elegance je pro něj za všech okolností prioritou,“ říká v rozhovoru Youssef Hotait, zakladatel mladé módní značky s velmi výmluvným názvem Ufff.
Zatímco dopisuju následující řádky o módním návrháři libanonského původu, ve ztišené televizi po mém boku vysílají záběry výbuchů v Bejrútu. Po těle běhá mráz, do očí se ženou slzy. Než přejdu k článku, dovolte mi sdílet odkaz na článek jiný, z Vogue Arabia, kde se v případě zájmu dozvíte, jak můžete pomoct.
Youssefovi bylo pouhých osm let, když navrhnul první šaty. O jeho poslání nebylo pochyb. Přidejte mu dvacet let (a hrst zkušeností z oblasti komunikace luxusních značek) a zakládá Ufff, vlastní luxusní značku. Důvod? Čirý strach, že se jednoho dne probudí a zjistí, že k naplnění svého osudu neudělal dostatek.
Foto: Archiv Ufff
Youssef Hotait
Odpověď se dá tušit, přesto – jaký příběh skrývá název vaší značky?
Výraz „ufff“ se ze všeho nejdříve pomalu vkrade do vašeho mozku a pak ho najednou používáte pro každý moment uspokojení, anebo když pocítíte velkou úlevu. „Ufff“ pro mě ale také vyjadřuje svobodu a vzrušení, která v mnoha případech vedou k tomu, že začneme jednat. A to je v dokonalém souladu s tím, jak si přeju, aby klient vnímal mou značku. Tyto emoce chci, aby cítil, když ji má na sobě.
Odrážejí se ve vaší estetice libanonský původ a život v Hamburku?
Narodil jsem se v Bejrútu a tajuplnost orientu mě vždy inspirovala. V Hamburku jsem zase vyrostl a jeho minimalismus a futuristické prvky měly na mou estetiku vliv jakbysmet. Styl mé značky tudíž snoubí obojí, vzniká tím něco nového.
Foto: archiv Ufff
Jakou zprávu byste rád, aby vaše móda komunikovala?
Vypráví příběh muže, který má svobodného ducha. Svoboda je esencí ke spokojenému bytí a je nezbytná ke snění. Muž nosící Ufff přitom není pouhý snílek. Má odvahu a zároveň je dostatečně svobodný na to, aby si sny plnil. Mou ambicí je podpořit ho, podtrhnout takovou osobnost.
Tak proto ta slabost pro hedvábí a volné siluety.
Hedvábím – všemi druhy hedvábí – jsem posedlý. Dokonale odráží všechny barevné odstíny a považuju ho za nejkrásnější tělesný štít. Tato lesklá, splývavá látka vás kopíruje s každým pohybem. Kombinovat hedvábí s volnými siluetami pak není ničím než kombinováním pohodlí s elegancí. To miluju. Volné siluety mi navíc připadají přitažlivější tím, jak pokoušejí představivost. Neodhalují úplně vše. Příliš těsné pánské oblečení do mého estetického universa nepatří.
Foto: Archiv Ufff
Volné siluety jsou dnes velice relevantní. Spousta z nás stále tráví většinu svého dne doma. Řekl byste, že navrhujete oblečení, které se dá nosit 24 hodin 7 dní v týdnu?
Ano, je to opravdu kolekce k nošení 24/7. Být svobodný znamená dělat si, co se vám zachce, a to kdykoliv se vám zachce, aniž byste přitom tratili na eleganci nebo sebeúctě. Proto je má kolekce tak univerzální. Přes den působí uvolněně, ale klidně ji můžete nosit večer, anebo do postele.
Vy jste si svůj sen splnil právě tím, že jste založil Ufff. Jistě to nebyla vždy procházka růžovým sadem. Co pro vás zatím představovalo největší výzvu?
Bože, procházka růžovým sadem to nebyla ani zdaleka. Aby se tomuto dítěti dařilo, chce to hodně úsilí. Obzvlášť pokud si chci udržet úroveň. Mohl bych dát dohromady celý seznam překážek, ale to by mi nedávalo smysl. Nedávno jsem si totiž uvědomil, že každá výzva je proces růstu. Největší výzvou tak pro mě je mít neustále nějakou výzvu.
Foto: Archiv Ufff
Co nikdy nečekat ve vaší kolekci? Anebo jinak, co podle vás nepatří do šatníku muže?
Abych byl upřímný, jakákoliv odpověď by v budoucnu omezovala mou kreativitu. Rostu a učím se každý den. Před chvílí jsem hovořil o svobodě. Rád bych svobodný zůstal. Móda by se podle mě neměla limitovat.