Trendy

Kousky, co posouvají korporátní šatník víc než cokoliv jiného. Oblečte je i na důležitý meeting a bude to OK

Ač jsme kancelářský dresscode už jednou pohřbívali, ve velkých korporátech se vyhrabal z hlíny a staví se na nohy. A byznysově orientovaná média se znovu zamýšlejí, jaké oblečení by k šedivému koberci se skvrnami ladilo nejlíp. Proto se raději zamyslete včas a podle sebe. Vždyť korporátní oblečení patří jako statement do ulic, ne do kanceláře! Ale prosím, nevnímejte následující přehled jako pokus o smrtelný úder zdrženlivosti firemní kultury. Spíš jako oživení svobody a kreativity v přijímání nových standardů.  
Foto: Alexander Bel for Vogue CS
Linda Novotná for Vogue CS
Cigaretky
Základní pravidlo pro oblékání do kanceláře zní: Neodhalujte se a nenoste sportovní oblečení. Tento střih kalhot neporušuje ani jednu z obou podmínek. Cigaretkami mám na mysli v podstatě módní legíny tříčtvrteční délky, ale legíny jsem hned v úvodu napsat nemohl. Vždyť i teď nepochybně panikaříte. Tyto spíše pseudolegíny, které mám na mysli, vypadají, jako kdyby Decathlon a Chanel měly dítě. Jsou černé, elegantní a hezky odrážejí světlo, protože je nevyrobili v Číně. Nedávno se takové objevily na přehlídce Coperni a vypadalo to moc elegantně.  
Flitrované topy a sukně
V roce 2023 se vás za denního světla už nikdo nezeptá, zda jedete rovnou z afterparty, když vás vidí ve flitrech. Flitry totiž zlidověly. Stačí, když k nim přiřadíte civilní střih. Příkladem je třeba subtilnější flitrový rolák pod sako nebo prodloužená pouzdrová sukně. Paradoxně ale vynechte sako. Jen málo značek, a to teď nemyslím jen řetězce, ale i designer's brands, umí kombinovat klasický střih blejzru se správným množstvím, velikostí a odstínem flitrů.  
Korzetový vršek
Ne že bych si snad přál, aby se jeho životnost ještě prodlužovala... Pár se jich ale ještě objevilo i v kolekcích podzim – zima 2024, třeba u Burberry. Pokud nebude z kůže, saténu či sametu a nebude mít na sobě nevkusné aplikace, projdete s korzetem doplněným černými dlouhými kalhotami. Možná už vám tu nesděluji nic nového, možná už korzet s blejzrem na zasedání dozorčí rady nosíte. Klíčem ke stylingu každého kousku, který se zdá být vyzývavý, je zkrátka ho neobléct vyzývavě. Takže vám zabere víc času práce s doplňky a fitem. 
Tílko
Stalo se symbolem naprosté redukce prvků, nejspodnější utilitární vrstvou, základním střihem všech svršků, možná i praotcem oděvů. V takové podobě ztratilo tílko dosavadní společensky nepřijatelné konotace. Není sexy ani ledabylé. Naopak bez přílišného výstřihu, v bavlně o vysoké gramáži a v solidním střihu s rozšířenými ramínky ho noste jako brnění a s obří skládanou sukní a sakem na casual fridays. 
Lehce průsvitná pouzdrovka
A to podle vzoru kolekce Saint Laurent fall 2024. Teď už se chytáte za hlavu. Samozřejmě jako podklad zvolte zakrývající set spodničky, ale jinak se lehce propustného šifonu v koňakovém nebo kouřovém odstínu nebojte. Když takovou sukni (opakuji!) obléknete nevyzývavě, s něčím usedlým a tvrdým, skoro nikdo si toho nevšimne.  
A teď naopak pár věcí, co jsou za nás takzvaně no go, ale ne snad proto, že by někoho urážely, spíš v kancelářích vypadají hrozně: saténové blůzy, hedvábné a saténové šaty, sukně či topy, kožené sukně a šaty, přehnané pouzdrové střihy, zavinovací šaty, nevzhledné bílé košile, nevzhledná konfekční saka, bombery místo saka, mikiny, polo trička, příliš obyčejná trička, maxi sukně, mini sukně, průstřihy a krajka.