Móda

Noage styling se na věk neptá! Jeho dokonalým příkladem jsou i kolekce Saint Laurent

Je stáří nové mládí? A může se ještě vůbec říkat stáří? Nevíte nebo myslíte že raději ne? Pak takzvaně čtěte dál. Možná se i dozvíte, jak se obléct sexy, i když se právě cítíte na důchod.
Foto: Courtesy of Saint Laurent
Eva Herzigova, Saint Laurent S/S 2024,
„Mládí je plné objevů, síly a nepředvídatelnosti. Je to, jako byste byly hrdinkami špionážního románu. Jak stárnete, veškeré to napětí mizí. Začne psát váš vlastní příběh, už se nemusíte snažit zapadnout do toho, co se děje,“ slova Pavlíny Pořízkové si překopírujte do poznámek na mobilu a uložte na home screen (což je nové tesat do kamene). Nezapadejte ani v rámci vlastního šatníku, falešné módní statementy popírejte, nové směle vytvářejte. A mezitím se zkuste naladit na noage styling, který jednoduchými pravidly nadržuje všem. Stačí se dívat optikou současných kolekcí...  
Ostré hrany
Límečky, do nichž se zamotávají pramínky vlasů nebo schovává úsměv. Lineární pánská krejčovina, maskintosh či bunda po dědovi z NDR. Vklouzněte do cizího oblečení, kurážná i zranitelná. Všechno to zní dost poeticky a neurčitě, že? Ale důkazem nechť je lookbook nedávno zveřejněné a ihned po uvedení vyprodané kolekce od Pheobe Phillo. Ta totiž ukázala, jak dobře vypadají zralé ženy, když jsou oblečené, jako by zrovna nastoupily do služeb gestapa. Základem hluboké ostrosti outfitu je pokus o vytvoření  nekonvenčně ženského stylingu, kterého se ale bohužel řada žen stále bojí. 
Foto: Courtesy of PP Ltd.
Phoebe Philo
Košile 
Klišé? Ne, silný archetyp. Její akcent se dá opakovat v takřka nekonečném množství kombinací. Proto je pilířem nejen Dior kolekcí. Nedávno v ní show Proenza Schouler zahajovala Chloë Sevigny. Efekt? Do vydýchané uličky hostů najednou vstoupil sex. Možná za to může i fakt, že košili stále vnímáme jako kus spodního prádla, kterým ostatně po dlouhá staletí také byla. 
Kůže, kůže, kůže
Další archetyp. Kolekce podzim-zima 2023/2024 dokazují, jak ho nosit, jenom jinak. Vysoké boty, rukavice: oblečte kůži tak, jak se toho ostatní bojí, ale zbytek nechte obnažený. Mimochodem, vysoké lakované boty například pomohly naplnit sny Vivian v Pretty Woman. Marilyn Vance, kostymérka filmu, Julii Roberts do takových bot záměrně obula i z toho důvodu, aby herečce v zadních partiích mírným pozvednutím přidaly na obejmu. A kožené rukavice na jinak nahých pažích poslední Saint Laurent kolekce působily taky dost rajcovně. 
Hedvábí
Velmi měkký materiál, který může být pohodlný, avšak v horní části outfitu může upozorňovat na nezpevněné kontury. Tohle je ale jediný limit, na který v tomto textu narazíte. Bavíme se přece o osvobození, ne o omezeních. A proto: hedvábím si obemkněte stehna, nechte jej, aby laškovně obkreslovalo vaši pánev a hrajte si s rozparkem. Ať jednoduše látka vládne i vlaje. Stejně jako v kolekci Loewe
Silonky
Pravzor svádění, který může mít i zpevňovací efekt. Ač by v dnešní době mohly platit za naprostý přežitek, silonky bodovaly v kolekcích velkým módních domů i menších značek, bez rozdílu. Vyzvihují přirozenost, a ač byly v minulosti doplňkem spíš maloměšťáckých a konzervativních událostí, teď je můžete nosit rovnou místo kalhot. Jak dokázala kolekce Miu Miu.