Přehlídky

Tenkrát v Hollywoodu: Chanel představuje cruise kolekci, která je esencí LA

Margot Robbie, Kristen Stewart, Marion Cotillard, Paris Hilton, Elle Fanning v první řadě a na přehlídkovém mole óda na kalifornský životní styl. Virginie Viard představila Chanel Cruise 2024 v Los Angeles, aniž by se inspirovala filmovými studii nebo červeným kobercem.
Foto: Profimedia.cz
Chanel Cruise 2024
Uspořádat přehlídku v LA víc než jen trochu svádí k tomu, aby se všechno točilo kolem filmu a hvězd. Současná kreativní ředitelka módního domu Chanel Virginie Viard včera ovšem překvapila tím, že se na přehlídce kolekce Cruise 2024 ani jedno, ani druhé nekonalo. Pokud tedy pomineme hvězdnou první řadu plnou ambasadorek značky, která v Los Angeles týden předtím otevřela jeden z největších butiků ve Spojených státech. Film a historie i současnost Chanel jsou přitom ve velmi úzkém spojení. Coco Chanel se poprvé vydala do Kalifornie na začátku 30. let minulého století, navrhovala kostýmy pro filmy Jeana Renoira, George Cukora, oblékala největší hvězdy své doby. V jejích stopách šel i Karl Lagerfeld, který si tváře začal vybírat mezi herečkami a přizval do skupinky ambasadorech mj. Penélope Cruz, Margot Robbie, Marion Cotillard, ale i Tildu Swinton. 
Viard místo toho nechala oblepit město plakáty lákající na „One Night Only“ a před samotnou přehlídkou popsala Vogue kolekci: „Napadlo mě, že uděláme Jane Fonda, Cindy Crawford – všechny naše hrdinky. Jsou tu džíny, aerobnější pocit; každá přehlídka je příležitostí udělat něco, co jsme ještě nikdy nedělali.“ Zatímco v roce 2008 vsadil Lagerfeld na okázalé kulisy s dominantním soukromým tryskáčem s logem, z nějž vystupovaly modelky, a odstartoval tím éru velkolepého dekorování přehlídek v pařížském Grand Palais (vzpomínáte na ledovec, Eiffelovu věž, japonskou zen zahradu, vodopád nebo pláž s molem?), Viard hosty sezvala do Paramount Studios a maximálně nechala vyniknout samotnou kolekci.
Viard se nechala inspirovat sportovní tváří Los Angeles, zejména zlatými časy na Venice Beach, která ještě před pár lety byla rájem pro bruslaře, surfaře, běžce a kulturisty. Její ženštější a mladistvější rukopis se propsal do modelů s návleky na nohách, běžeckých šortek, plavkových topů, které se postupně objevovaly napříč celou kolekcí, jejímž úkolem je nabídnout oblečení na každou příležitost v každém časovém pásmu. Jet-setters se mohou těšit na průsvitné hedvábné sukně, pastelová tvídová saka, sportovně laděné soupravy a overaly. Nechybí ani palmy a samozřejmě kamélie, květina, na kterou v poslední době značka klade maximální důraz jak v módních kolekcích, tak i v kosmetice. 
Klíčovou roli sehrály i doplňky, ať už body jewelry v podobě zlatých řetízků, sandálků s otevřenou špičkou, tašek s ombré efektem, nebo zářivě bílých tenisek. Barevné paletě samozřejmě dominovala černá, zlatavá béžová a desítky odstínů růžové, od jemné pastelové po zářivě neonovou. Margot Robbie, která se právě chystá na světové turné u příležitosti premiéry filmu Barbie, má rozhodně z čeho vybírat.