Trendy

Balerínky? Jedině červené!

Pevné místo v našem botníku získaly díky své všestrannosti a schopnosti přizpůsobit se různým stylům i příležitostem. A teď se nosí v červené. 
Foto: Christian Vierig/Getty Images
Prý se nosily už v době biedermeieru, ale těm dnešním balerínkám se tehdejší ploché střevíčky vůbec nepodobaly. Na obrazech z devatenáctého století se ženy z vyšší rakousko-uherské společnosti začaly objevovat v plochých botách s korkovou podrážkou a hedvábným uvazováním lehce pod kotníky, ale nosily je jen jako obuv na doma. Do pop kultury dámskou podobu mokasín připomínajících baletní piškoty přivedla až Brigitte Bardot
V roce 1947 mladý francouzský tanečník Roland Petit přesvědčil svou matku Rose Repetto, aby mu ušila pohodlné boty na balet. Tak se zrodila slavná baletní obuv značky Repetto. V polovině šedesátých let poprosila stejného výrobce Brigitte Bardot, ať jí ušije pohodlné, a přesto elegantní boty do města. A tak se zrodily balerínky tak, jak je známe dnes. Pokud jste unaveni barvami a texturami, zkuste lakované a červené, takové, které letos na jaře vedou ve všech trendových přehledech.