Trendy

Trendy z nultých let, které jsou zpět

Kdo si pamatuje nultá léta? Období ledvin prochladnutých z nízkých kalhot. Epochu šněrovaček místo zipů a Shakiry ještě před daňovými úniky. Celebrity, sex tapes a první globálně úspěšné reality shows. MTV kultura šířila po světě mraky módních trendů. Na mnohé jste jistě rádi zapomněli, ale stačilo pár let a jsou zpět. Naštěstí v nové podobě. 
Mileniálové a mileniálky, pozor! Tenhle fashion výběr by ve vás mohl probudit malé trauma skrze džíny nošené proklatě nízko, chlupaté vestičky, vycpané podprsenky, barevné tenké šály a další trendy, jejichž slávu jsme zažili v nultých letech. Nechci vás děsit, ale móda je cyklická a některé z tehdejších trendů jsou zpět. Ale nebojte, nemusíte hledat na dně šatníku nějaký ten pozůstatek z doby, kdy vám bylo osmnáct. Naopak – všechny tehdejší stylové kousky prošly aspoň částečnou proměnou. O tom, že nulté roky byly víc než jen oranžové opálení, zpěvačka Anastasia s kouřovými brýlemi a nastydlé ledviny, se můžete přesvědčit v následujícím výběru. Uvidíte, jak se původní trend proměnil a v jaké formě a typu stylingu ho můžete vynést dnes. Pojďte s námi překonat traumata z módního dospívání – uvidíte, že to může být nejen terapeutické, ale i velmi stylové.

Kontroverzní capri kalhoty 

Jedním z výrazných trendů, který se s letošním jarem vracejí v plné síle, jsou capri kalhoty. Ty mají trošku kontroverzní délku ke kolenům, která nemusí sednout každému. V nultých letech šlo dokonce o stálici červených koberců a dalších společenských akcí. Celebrity se nebály neformálního denimu a džínové capri byly na dlouhou dobu tím, co nás spojovalo s Christinou Aguilerou nebo Heidi Klum – nosily se na nákupy, na party i na předávání cen. Capri pants roku 2024 jsou subtilnejší. Modrou a vyšisovanou džínovinu nahradilo decentnější černé provedení, ale nechybí ani stylové úlety pro odvážnější, jako je královna extravagance Julia Fox a její vzorované žluté capri. Klíčové je kombinovat je s koženou bundou nebo pláštěm, případně s oversized vršky, které této zkrácené délce dodají potřebnou ležérnost a vyváží proporce.
Foto: Evan Agostini/Getty Images
Sarah Michelle Gellar
Foto: Daniel Zuchnik/Getty Images
Pernille Teisbaek

Formální vestičky: Místo mini zkuste maxi

Vestička nultých let byla zásadně miniaturní, a to i ta inspirovaná pánskými obleky. Zdobila tehdy looky ovlivněné školními uniformami i grungeovější styly outfitů podobné těm, které nosila Gwen Stefani. Zásadní bylo vrstvení, ať už pod ní byla projmutá bílá košile, triko s potiskem, nebo prostě a jednoduše viditelná podprsenka. Nekonečnému vrstvení vestiček dnes na výjimky odzvonilo, stejně jako projmutým mini velikostem. Vesta je ovšem zpátky, ta obleková ideálně v maxi velikosti, jako byste ji ukradli z pánského šatníku, nebo dokonale padnoucí. Tu je dobré ovšem vždy stylovat rovnou na tělo, bez zbytečných spodních vrstev. Velký trend pak představuje vesta na holou kůži sladěná s oversized sakem navrch. 
Foto: Jeff Kravitz/FilmMagic, Inc
Christina Aguilera
Foto: Jacopo Raule/Getty Images
Richie Shazam

Dobrý den, prádlo ven!

Podprsenky byly v nultých letech velká věc. Ať už byly vidět kompletně, nebo jim jen vykukovala ramínka či krajkové lemy, přítomnost podprsenky musela být viditelná na kilometry daleko. A jak je to letos? V roce 2024 hrají prim spíše uvolněnější styly: braletky, decentní měkké trojúhelníčky v černé barvě, sportovní vršky nebo naopak velmi eye-catching bling bling party podprsenky z korálků nebo štrasu. Vrací se i styl nošení prádla, který proslavila Carrie Bradshaw ze Sexu ve městě, tedy ledabylé vyčnívání ramínek. Zkuste to, jen prosím vynechte ta silikonová. Ta už definitivně patří jen do vzpomínek.
Foto: Ron Galella/Ron Galella Collection via Getty Images
Naomi Campbell
Foto: Edward Berthelot/Getty Images

Velký návrat party topů

Že by se vrátila kombinace džínů a hezkého topu? Tahle myšlenka se nedávno objevila na sociální síti X (dříve Twitter) a následovala nekonečná debatní vlákna: Někdo tvrdil, že rozhodně. Jiní, že tahle kombinace přece nikdy nikam „neodešla“. Faktem zůstává, že spíše spala a na letošní jaro a léto se v podání světových trendsetterů vrací v plné polní. Hezký top v kombinaci s džínami nebo ještě lépe s trendy kapsáči je styling, který můžete vzít na party i pracovní večeři. A nebojte se sáhnout po hedvábí, saténu nebo klidně flitrech. Víc je víc a víc je šik.
Foto: Michael Loccisano/FilmMagic
Kate Hudson
Foto: Edward Berthelot/Getty Images
Cate Blanchett

Fedora: Sáhněte po měkčí a avantgardnější 

Fedora – milovaný i nenáviděný kloubouk, bez kterého svého času nevycházela z domu zpěvačka Pink nebo r’n’b ikona Alicia Keys. V České republice měl tendenci propsat se do masové popularity skrze nejrůznější dostupné iterace, kterým vévodily reklamní kloboučky. Ale i fedora se pomalu, ale jistě vrací, jen je aktuálně měkčí a vůbec méně rigidní než její příbuzná z nultých let. Převládají fedory v ležérním pánském stylu, v pískových tónech nebo naopak klobouky ve fedora stylu jako barevné akcenty pro tlumené outfity. V takových případech zkuste třeba velmi aktuální třešňové odstíny. A bát se nemusíte ani avantgardnějších tvarů, které jsou osobitější.
Foto: Jeff Kravitz/FilmMagic
Alicia Keys
Foto: Peter White/Getty Images