Trendy

Lněné kalhoty se širokými nohavicemi se stanou v létě vaší uniformou do práce i na dovolenou

Chladivé jako vánek, variabilní jako černé šaty a elegantní natolik, že tvoří doporučený dress code do plážového klubu na Azurovém pobřeží i michelinské restaurace. Ovšem jsou to kalhoty s pořádně širokými nohavicemi a z té nejlepší přírodní látky. Sezona dlouhých lněných kalhot začíná za tři, dva, jedna ...
Foto: Edward Berthelot/ Getty Images
S korzetem na přehlídce Balmain, s crop topem a sandály na platformě na letní show Max Mara, s dlouhým dvouřadovým sakem u Alberty Ferretti anebo stažené šňůrkou u Armaniho. Lněné kalhoty v XXL střihu v neutrálních odstínech na přehlídkách jaro–léto 2023 daly za pravdu těm, co se už delší dobu snaží zbavit skinny jeans a přejít na komfortnější stranu. Navíc přesně ve style rychle rostoucího trendu quiet luxury. A barvy? Bílá, béžová, smetanová, ale nejen ty. 
Když nechcete, nebo nemůžete nosit bermudy a šortky, dlouhé široké kalhoty představují ideální variantu pro horké letní dny. Do této rovnice přidejte ještě jeden prvek – len – a dostanete výsledek, který odpovídá nejen aktuálním trendům, ale také myslí na životní prostředí. Len si spojujeme s ležérní elegancí a maximálním pohodlím, ale také patří mezi nejudržitelnější materiály používané v textilním průmyslu. Jeho pěstování a výroba má poměrně nízký dopad na přírodu. Nepotřebuje tolik vody jako např. bavlna, a navíc se z něj běžně používají nejen vlákna na výrobu látek, ale také semínka a stébla, ta nacházejí široké uplatnění v módním, stejně jako kosmetickém a potravinářském průmyslu. Z tohoto pohledu je len ideální volbu. 
Foto: Edward Berthelot/ Getty Images

Len je látka velmi šetrná vůči životnímu prostředí

Historie lnu je stejně stará jako samotná civilizace. Zmínky sahají do starověkého Egypta, kde jej nosili členové královské rodiny a bohatá šlechta. Důvodem, proč staří Egypťané volili lněné oblečení, byl ryze praktický. Jednou z klíčových vlastností lnu je fakt, že výborně absorbuje vlhkost a udržuje pokožku celého těla v suchou a v pohodlí. Bývá, na rozdíl od jiných látek, poměrně tuhý, takže nepřilne těsně na tělo. Len je navíc přirozeně prodyšný materiál, umožňuje cirkulaci vzduchu a odvádí teplo. Díky tomu zajišťuje příjemný pocit svěžesti i ve velmi vysokých teplotách. Proto se používá zejména na letní šaty, saka a kalhoty všech délek, které patří mezi povinnou výbavu na dovolenou. 

Komfortní střihy na dlouhé dny v práci a ještě delší noci na dovolené

Přemýšlíte, jaké lněné kalhoty si tuto sezonu vybrat? Odpověď je jasná – široké, nebo rovnou extra široké. Vedle nesporného pohodlí se snadno kombinují s nejrůznějšími styly a délkami triček, halenek, košil, crop topů, tílek, aniž by ztratily cokoliv ze svého cool stylu, který odolá více než jedné sezoně. Lněné kalhoty vypadají stejně dobře s košilí z totožné látky jako s brokátovým sakem, nebo je zkuste obléknout pod dlouhé propínací šaty. 
Foto: Edward Berthelot/ Getty Images
Foto: Edward Berthelot/ Getty Images
Foto: Edward Berthelot/ Getty Images

Kde koupíte lněné kalhoty on-line

Bílé, smetanové, pískové a zemité tóny patří k těm, které najdete prakticky v každém butiku. Ovšem velký výběr je i mezi zářivými barvami – fuchsiová růžová ve stylu barbiecore, žlutá, modrá, zelená, a to ve všech cenových kategoriích. Důležitý detail: vždy si vybírejte jen stoprocentní len, a nikoliv lněné směsi.