Trendy

I feel good! Síla trendu dopamine dressing roste

Vliv barev na psychiku asi nikdo nezpochybňuje, proto módní trend založený na zlepšování nálady bez ohledu na vše ostatní bere svět útokem a nic ho nezastaví. A i když neexistují žádné seriózní vědecké studie, které by tuto myšlenku potvrdily, rozhodně na tomto trendu něco je. Co cítíte vy, když se podíváte na kolekce v jasných, zářivých odstínech?
Kolekce pre-spring 2023, THE COAT BY KATYA SILCHENKO
Pár faktů na začátek. Co je dopamin? Jde o tzv. neurotransmiter neboli neuropřenašeč. Ten nejdůležitější v lidském těle. Navazuje na jednotlivé receptory v mozku a zajišťuje, aby se signály z jedné buňky dostaly do té druhé a došlo k buněčné změně, která ovlivňuje to, jak se cítíme. Dopamin je zcela klíčovou látkou pro každodenní fungování našeho organismu, na něm záleží, jak se nejen cítíme, ale i co jíme a jak se hýbeme. Dopamin je, na rozdíl od serotoninu, přímo napojený na centra odměn, které hrají zcela zásadní roli pro motivaci. S nízkou hladinou dopaminu můžete pociťovat nedostatek chuti cokoliv dělat, mohou se dostavit pocit bezmoci a o příjemných emocích si můžete nechat zdát.
Co s tím má společného obsah vašeho šatníku? Loni se v souvislosti s velmi zářivými street style trendy objevil termín dopamine dressing a s ním teorie, že když se začnete oblékat do oranžové, růžové, citronově žluté, neonově zelené a nebeské modré, přesvědčíte sami sebe i okolí o lepší náladě, radosti a štěstí. Zadejte si v kterékoliv sociální síti #dopaminedressing a vyskočí na vás statisíce oblečení v jasných odstínech a popisky o tom, jak se dotyční v takovém outfitu cítí skvěle. 
Mezi základní barvy tohoto trendu, jehož nedílnou součástí je i Barbiecore a Viva Magenta!, patří cokoliv neonového, nejrůznější kombinace žluté, červené, růžové, oranžové, zelené, fialové a modré. Podmínkou je, aby šlo o výrazné, skutečně zářivé odstíny. Nic pastelového a umírněného. Dopamine dressing jsme viděli na haute couture u Alexise Mabille, Marca Jacobse a dalším ze skvělých příkladů je kolekce ukrajinské značky The Coat.
Tato kolekce mě vrátila k životu a kreativitě, k hledání nových forem a kombinací.
Kolekce pre-spring 2023, kterou designérka Katya Silchenko pojmenovala příznačně Endophine Booster, vychází z reinterpretace střihů a grafických vzorů z druhé poloviny 60. let, kdy módní scéně kraloval Yves Saint Laurent pod vlivem Pieta Mondriana. „Tato kolekce mě vrátila k životu a kreativitě, k hledání nových forem a kombinací,“ říká kreativní ředitelka The Coat. „Mám pocit našeho vítězství! Nechť přijde jaro.“
Dominantou celé mini kolekce jsou barevné kostky na bílém podkladu, z nichž vytvořila kabáty v prodlužených siluetách, kalhoty s rozšířenými nohavicemi, bundy a mikrošortky. Přesně v duchu filozofie značky lze všechno mezi sebou vrstvit a kombinovat podle aktuální nálady. Veškeré oblečení a doplňky jsou k dostání pouze na objednávku. „Zřeknutí se nadprodukce je základem naší filozofie.“