Odebírejte novinky Vogue

Obálka aktuálního čísla
Vogue CS do schránky. Poštovné zdarma.
Napište, co hledáte
Trendy

I feel good! Síla trendu dopamine dressing roste

Cindy Kerberová1. 2. 2023
Vliv barev na psychiku asi nikdo nezpochybňuje, proto módní trend založený na zlepšování nálady bez ohledu na vše ostatní bere svět útokem a nic ho nezastaví. A i když neexistují žádné seriózní vědecké studie, které by tuto myšlenku potvrdily, rozhodně na tomto trendu něco je. Co cítíte vy, když se podíváte na kolekce v jasných, zářivých odstínech?
Kolekce pre-spring 2023, THE COAT BY KATYA SILCHENKO
Kolekce pre-spring 2023, THE COAT BY KATYA SILCHENKO
Pár faktů na začátek. Co je dopamin? Jde o tzv. neurotransmiter neboli neuropřenašeč. Ten nejdůležitější v lidském těle. Navazuje na jednotlivé receptory v mozku a zajišťuje, aby se signály z jedné buňky dostaly do té druhé a došlo k buněčné změně, která ovlivňuje to, jak se cítíme. Dopamin je zcela klíčovou látkou pro každodenní fungování našeho organismu, na něm záleží, jak se nejen cítíme, ale i co jíme a jak se hýbeme. Dopamin je, na rozdíl od serotoninu, přímo napojený na centra odměn, které hrají zcela zásadní roli pro motivaci. S nízkou hladinou dopaminu můžete pociťovat nedostatek chuti cokoliv dělat, mohou se dostavit pocit bezmoci a o příjemných emocích si můžete nechat zdát.
Co s tím má společného obsah vašeho šatníku? Loni se v souvislosti s velmi zářivými street style trendy objevil termín dopamine dressing a s ním teorie, že když se začnete oblékat do oranžové, růžové, citronově žluté, neonově zelené a nebeské modré, přesvědčíte sami sebe i okolí o lepší náladě, radosti a štěstí. Zadejte si v kterékoliv sociální síti #dopaminedressing a vyskočí na vás statisíce oblečení v jasných odstínech a popisky o tom, jak se dotyční v takovém outfitu cítí skvěle. 
Mezi základní barvy tohoto trendu, jehož nedílnou součástí je i Barbiecore a Viva Magenta!, patří cokoliv neonového, nejrůznější kombinace žluté, červené, růžové, oranžové, zelené, fialové a modré. Podmínkou je, aby šlo o výrazné, skutečně zářivé odstíny. Nic pastelového a umírněného. Dopamine dressing jsme viděli na haute couture u Alexise Mabille, Marca Jacobse a dalším ze skvělých příkladů je kolekce ukrajinské značky The Coat.
Tato kolekce mě vrátila k životu a kreativitě, k hledání nových forem a kombinací.
Kolekce pre-spring 2023, THE COAT BY KATYA SILCHENKO
1 / 9
Kolekce pre-spring 2023, THE COAT BY KATYA SILCHENKO
Kolekce pre-spring 2023, kterou designérka Katya Silchenko pojmenovala příznačně Endophine Booster, vychází z reinterpretace střihů a grafických vzorů z druhé poloviny 60. let, kdy módní scéně kraloval Yves Saint Laurent pod vlivem Pieta Mondriana. „Tato kolekce mě vrátila k životu a kreativitě, k hledání nových forem a kombinací,“ říká kreativní ředitelka The Coat. „Mám pocit našeho vítězství! Nechť přijde jaro.“
Dominantou celé mini kolekce jsou barevné kostky na bílém podkladu, z nichž vytvořila kabáty v prodlužených siluetách, kalhoty s rozšířenými nohavicemi, bundy a mikrošortky. Přesně v duchu filozofie značky lze všechno mezi sebou vrstvit a kombinovat podle aktuální nálady. Veškeré oblečení a doplňky jsou k dostání pouze na objednávku. „Zřeknutí se nadprodukce je základem naší filozofie.“